Před Grand Prix Nizozemska

Tenhle měsíc si piloti mistrovství světa silničních motocyklů moc neodpočinou. Po britském Silverstone, kde se jel závod minulý víkend, se narychlo stěhují do holandského Assenu a hned týden poté do Katalánska.

Okruh

Závody mistrovství světa silničních motocyklů se v Assenu tradičně jezdí v sobotu a tento závod bývá jednou z nejoblíbenějších zastávek cirkusu zvaného MotoGP. Okruh na kterém se pojede závod s názvem TIM TT Assen, byl otevřen již v roce 1949 a od této doby nepřetržitě hostí seriál Grand Prix. Původní trať prošla v letech 2005 a 2006 velkou rekonstrukcí, během níž byla zkrácena z 5 997 na současných 4.555 metrů. Je známá tím, že zatáčky (11 pravých a 6 levých) jsou mírně klopené a navazují na sebe tak šikovně, že i když je zde nejkratší startovní rovina (560 metrů), je to spolu s Tureckem, Mugellem a Phillip Islandem jedna z nejrychlejších tratí celého šampionátu. Traťový rekord zde drží Valentino Rossi, který v loňském roce zajel čas 1:36,558, zatímco v obou nižších třídách jsou rekordy o jeden rok starší. Nejrychlejším čtvrtlitrářem assenského okruhu již zůstane Alvaro Bautista (1:40,340), ve dvackách byl doposud nejrychlejší Sergio Gadea (1:45,098).

Loňské výsledky

Loňský závod malorážek opanovali španělští jezdci, když na nejvyšší stupínek vystoupil Sergio Gadea a druhý dojel jeho krajan Julian Simon. Náš reprezentant Lukáš Šembera dojel na dvacáté pozici. Čtvrtlitrům vládl pozdější mistr světa Hiroshi Aoyama, kterého na bednu doprovodili Hector Barbera a Marco Simoncelli. Skvěle zabodovali naši, když Karel Abraham dojel na sedmém místě a vedlo se i Lukáši Peškovi, který dojel dvanáctý. V džípíčkách si připsal double tým Fiat Yamaha a to zásluhou vítězného Valentina Rossiho a druhého Jorge Lorenza.

125 ccm                                               250 ccm                                                  MotoGP
 
1. Sergio Gadea                                 1. Hiroshi Aoyama                                 1. Valentino Rossi
2. Julian Simon                                  2. Hector Barbera                                   2. Jorge Lorenzo
3. Bradley Smith                                 3. Marco Simoncelli                               3. Casey Stoner

Dosavadní průběh sezóny

V kubatuře stopětadvacítek se od zbytku startovního pole odděluje trojice pilotů ze Španělska a to Pol Espargaro, Nicolas Terol a Marc Marquez. Tihle tři střelci si mezi sebe rozdělili všechna vítězství v dosavadních pěti závodech, když z možných patnácti stupínků vítězů jich obsadili hnad dvanáct! Piloti sedlající Derbi, tedy Espargaro a Marquez, se v současné době zdají být o něco rychlejší nežli Terol, který vodí Aprilku a hlavně Marquez jede v pořádném laufu, když po dvou třetích místech dva poslední závody vyhrál. Sice na vedoucí duo pár bodů ztrácí, ale to je zapříčiné hlavně upadlým výfukem a následným pádem v domácím závodě v Jerezu. Na čtvrtém místě je Bradley Smith, který sice minulý týden v Silverstone letos poprvé vystoupil na stupně vítězů, ale na titul to zatím rozhodně nevypadá. Následuje dvojice dalších Španělů a to Esteve Rabat a Efren Vazquez, kteří ještě rozhodně “urvou” nějakou tu bednu (prozatím byl Rabat třetí v Jerezu a Vazquez druhý v Kataru), ale stejně jako Smith nejspíš vedoucí trojku v souboji o titul neohrozí. Na privátní Aprilii týmu Racing Team Germany jedoucí Tomoyoshi Koyama je na sedmém místě, a i když zatím svojí rychlostí nestačí bojům o stupně vítězů, zatím boduje s neuvěřitelnou pravidelností a ve všech odjetých závodech skončil v elitní desítce. Podobné výkony předvádí i osmý Randy Krummenacher, který pokaždé bodoval a jen jednou (čtrnáctý v Le Mans) vypadl z Top ten. Škoda nedojetého závodu v italském Mugellu, kde Sandro Cortese startoval z pole position, jinak by tenhle sympatický Němec byl výše než na deváté pozici. Elitní desítku nejrychlejších pilotů uzavírá Francouz Johann Zarco. Jakub Kornfeil je se dvěma body na dvacáté pozici, doufejme, že si svoji porci smůly vybral v Silverstone a svoje skóre zase o něco rozšíří.


Průběžné pořadí šampionátu

1. Pol ESPARGARO Derbi SPA 99 bodů; 2. Nicolas TEROL Aprilia SPA 98; 3. Marc MARQUEZ Derbi SPA 82; 4. Bradley SMITH Aprilia GBR 61; 5. Esteve RABAT Aprilia SPA 50; 6. Efren VAZQUEZ Derbi SPA 49; 7. Tomoyoshi KOYAMA Aprilia JPN 45; 8. Randy KRUMMENACHER Aprilia SWI 39; 9. Sandro CORTESE Derbi GER 36; 10. Johann ZARCO Aprilia FRA 33; 11. Danny WEBB Aprilia GBR 24; 12. Alberto MONCAYO Aprilia SPA 17; 13. Alexis MASBOU Aprilia FRA 17; 14. Jasper IWEMA Aprilia NED 17; 15. Jonas FOLGER Aprilia GER 10; 16. Luis SALOM Aprilia SPA 7; 17. Marcel SCHROTTER Honda GER 7; 18. Adrian MARTIN Aprilia SPA 4; 19. Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 3; 20. Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 2

I když se závod v Silverstone Tonimu Eliasovi moc nevydařil a dojel na desáté pozici, udržel si tenhle Španěl vedoucí příčku v tabulce kubatury Moto2. Bylo to Tondovo letošní nejhorší umístění, a protože druhý jezdec v pořadí Shoya Tomizawa skončil šestý, Španělův náskok se snížil na patnáct bodů. Na tohoto Japonce si ale začíná brousit zuby třetí muž tabulky, kterým je Švýcar Thomas Luthi, který na stříbrnou pozici ztrácí jen sedm bodíků. Následují dva jezdci se stejným bodovým skóre a to čtvrtý Julian Simon a pátý Simone Corsi, který ale poslední závod kvůli nezaviněné kolizi s Bradlem nedokončil. Šestý Sergio Gadea je spolu s Eliasem jediným pilotem, který ve všech odjetých závodech bodoval a v Mugellu dokonce vystoupil na druhý stupínek. Následují dva “nahoru-dolů” jezdci, kteří sice dokáží zvítězit, ale také se parádně vyválet v kačírku a to sedmý Jules Cluzel (vítěz Silverstone) a osmý Andrea Iannone (vítěz Mugella). Na místě devátém je poslední sezónu jedoucí Alex Debon a desítku nejúspěšnějších uzavírá Gábor Talmacsi, který minule jubilejní 150. závod kvůli havárii nedokončil. Z našich je prozatím úspěšnější Lukáš Pešek, který si připsal čtyři body a je šestadvacátý. Karel Abraham má sice po pádu z minulého závodu naštípnutou navikulární kost, ale podle posledních zpráv získaných z abrahamovic týmu Abaja i přes tenhle hendikep do závodu nastoupí.


Průběžné pořadí šampionátu

1. Toni ELIAS Moriwaki SPA 80 bodů; 2. Shoya TOMIZAWA Suter JPN 65; 3. Thomas LUTHI Moriwaki SWI 58; 4. Julian SIMON Suter SPA 51; 5. Simone CORSI Motobi ITA 51; 6. Sergio GADEA Pons Kalex SPA 47; 7. Jules CLUZEL Suter FRA 46; 8. Andrea IANNONE Speed Up ITA 42; 9. Alex DEBON FTR SPA 37; 10. Gabor TALMACSI Speed Up HUN 34; 11. Yuki TAKAHASHI Tech 3 JPN 21; 12. Roberto ROLFO Suter ITA 21; 13. Scott REDDING Suter GBR 18; 14. Fonsi NIETO Moriwaki SPA 17; 15. Dominique AEGERTER Suter SWI 15; 16. Ratthapark WILAIROT Bimota THA12; 17. Stefan BRADL Suter GER 11; 18. Mattia PASINI Motobi ITA 10; 19. Yonny HERNANDEZ BQR-Moto2 COL10; 20. Mike DI MEGLIO Suter FRA 9; 21. Kenny NOYES Promoharris USA 9; 22. Alex BALDOLINI I.C.P. ITA 9; 23. Xavier SIMEON Moriwaki BEL 8; 24. Alex DE ANGELIS Force GP210 RSM 5; 25. Hector FAUBEL Suter SPA 4; 26. Lukas PESEK Moriwaki CZE 4; 27. Arne TODE Suter GER 2; 28. Karel ABRAHAM RSV CZE 2; 29. Claudio CORTI Suter ITA 1; 30. Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 1

V nejsilnější kategorii MotoGP to začíná kvůli Valeho nucené pauze vypadat už skoro rozhodnuté. Jorge Lorenzo letos nedojel hůř než druhý (3x vítězství a 2x druhé místo) a hlavně způsob, kterým opanoval předešlý závod, vypovídal o jeho ambicích naprosto jasně. Na jeho vedoucí pozici ztrácí druhý muž pořadí už sedmatřicet bodů a i kdyby Lorenzo v Assenu nedojel a Andrea Dovizioso zvítězil, pořadí se na první pozici měnit nebude. Dovi se na stříbrnou pozici propracoval právě v Silverstone, kde dojel na druhém místě, zatímco Dani Pedrosa se zaseknul až v závěru desítky a po zisku osmého místa se posunul až za svého týmového kolegu. Valentino Rossi se propadl na místo čtvrté, ale je jasné, že bude hůř. Vždyť pouhých devět bodů za ním číhá pátý Nicky Hayden, který kromě jednoho nedojetého závodu skončil čtyřikrát čtvrtý! Ve znamení šestek jede Randy de Puniet, který je šestý a na téhle pozici skončil letos už třikrát. Jeho výkon v Silverstone ale ukazuje, že bedna by tam mohla letos určitě klapnout. Sedmý je fešák z jůesej, tedy loňský mistr světa superbiků Ben Spies. Ten sice letos dva závody nedokončil, ale jinak je páté, sedmé a hlavně třetí místo ze Silverstone velkým příslibem do budoucna. Dva nedojeté závody má na svém kontě i Casey Stoner, ale ten se letos ještě na stupně vítězů nepodíval, povede se mu to konečně v Assenu? Top ten uzavírají dva Markové a zároveň piloti týmu San Carlo Gresini, tedy Marco Melandri a Marco Simoncelli, kteří mají kromě stejných jmen a týmu i shodný počet bodů. Hiroshiho Aoyamu, který se v posledním závodě vážně zranil, nahradí jeho krajan Kousuke Akiyoshi, ale o tom vás informoval už Bosso.


Průběžné pořadí šampionátu

1. Jorge LORENZO Yamaha SPA 115 bodů; 2. Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 78; 3. Dani PEDROSA Honda SPA 73; 4. Valentino ROSSI Yamaha ITA 61; 5. Nicky HAYDEN Ducati USA 52; 6. Randy DE PUNIET Honda FRA 46; 7. Ben SPIES Yamaha USA 36; 8. Casey STONER Ducati AUS 35; 9. Marco MELANDRI Honda ITA 32; 10. Marco SIMONCELLI Honda ITA 32; 11. Colin EDWARDS Yamaha USA 26; 12. Hector BARBERA Ducati SPA 24; 13. Aleix ESPARGARO Ducati SPA 22; 14. Hiroshi AOYAMA Honda JPN 18; 15. Mika KALLIO Ducati FIN 15; 16. Loris CAPIROSSI Suzuki ITA 13; 17. Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 12

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist