Osmý podnik sezony – Motul TT Assen

Kapitoly článku

Moto3 – Preview

Rekordy a informace Moto3 – TT Circuit Assen (NED)

Nejrychlejší kolo – Enea Bastianini (2015) – 1'41,283
Rekord okruhu – Jorge Navarro (2015) – 1'42,135
Kvalifikační rekord – Enea Bastianini (2015) – 1'41,283
Maximální rychlost – Hiroki Ono (2015) – 222,2 Km/h

Délka závodu Moto3 - 22 kol (99,9 km)
TT Assen – Moto3 2015:
Stupně vítězů – 1.Oliveira, 2.Quartararo, 3.Kent … 20. Kornfeil
Pole position – Enea Bastianini – 1'41,283 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Jorge Navarro – 1'42,135 sekundy

Lídrem průběžného hodnocení nejnižší kubatury je Brad Binder (Red Bull KTM Ajo), který má krátce před polovinou sezony náskok čtyřiceti čtyř bodů, což je určitě solidní výkon. Jihoafričan boduje pouze umístěními na stupních vítězů, má celkem tři první místa, dvě druhá a dvě třetí. Rozhodně je třeba říct, že lepší postavení pro cestu za titulem snad mít ani nemůže a to zejména s ohledem na okolnosti ve spojení s jeho nyní jediným hlavním soupeřem.

Tím je druhý v pořadí Jorge Navarro (Estrella Galicia 0,0). Španěl v Barceloně vyhrál svůj první závod v mistrovství světa a snížil ztrátu na vedení v soutěži o pět bodů, protože druhý projel cílem právě vedoucí jezdec seriálu Brad Binder. Jenže Navarro si během přestávky zlomil při tréninku nohu, musel na operaci, takže minimálně v Assenu nebude závodit. To může stát Španěla klidně druhé místo v šampionátu nemluvě o jeho šanci usilovat o titul mistra světa. V sedle Španělova motocyklu Moto3 pojede v Assenu jezdec z prostředí juniorského šampionátu FIM CEV Respol Moto3 Lorenzo Dalla Porta.

Třetí v pořadí Romano Fenati (SKY Racing Team VR46) ztrácí na vedení sedmašedesát bodů, což je skutečně dost. Nyní má šanci zabojovat o průběžné druhé místo, protože Jorge Navarro bude minimálně v Assenu chybět a to je pro Itala velká příležitost. Dvě nuly jsou pro takto vyrovnanou kategorii příliš a není se co divit, že ztráta na prvního je taková jaká je. Na druhou pozici Italovi schází třiadvacet bodů. Pokud by Fenati v Assenu vyhrál, je druhý.

Výrobce KTM testoval v závěru minulého s vybranými jezdci na okruhu v Jerezu. První test měli se zkušebními jezdci Nicolo Bulega a Philipp Öttl letos v Brně, ale tam jim nepřálo počasí. Pro Jerez zvolili variantu s třemi jezdci a přidali tým Španělky Marie Herrery. Testoval také Efrén Vázquez, který letos závodí v Moto2, ale byl dlouho zraněný. Nicméně má velké zkušenosti z prostředí Moto3, čehož se snažila KTM využít. Vedoucí jezdec Brad Binder by měl s KTM testovat v Misanu.

Domácí podnik jede v Assenu Bo Bendsneyder (Red Bull KTM Ajo), který má na kontě sedm bodů a je průběžně třiadvacátý. Bendsneyder loni vyhrál v Assenu oba závody Red Bull Rookies Cupu po startu z pole position a ve finále slavil celkové vítězství. Díky tomu dostal šanci v mistrovství světa u týmu Red Bull KTM Ajo podobně jak v roce 2014 Karel Hanika.

Pro Karla Haniku nebylo období po Barceloně nejlepší, protože přišel o místo v šampionátu. Jezdec z Brna po dvou letech s továrním týmem KTM letos přestoupil k týmu Platinum Bay Real Estate, kde sedlal stroj Mahindra. S ním si od začátku sezony příliš nesedl a do Barcelony ani nezískal jediný mistrovský bod. V Katalánsku už byl bodovanému výsledku blízko, ale pád v závěru závodu mu šanci bodovat vzal a navíc to byl celkem tvrdý pád, který doléčuje ještě dnes. Tým později oznámil, že českého závodníka nahradí Danny Webb, který se podílel na testech Mahindry. Podle posledních informací se český závodník dohodl na spolupráci s týmem Freudenberg a začátkem července pojede v juniorském mistrovství světa FIM CEV Repsol Moto3 s motocyklem KTM závodní víkend v Albacete.

V Moto3 tak nyní zůstává jediný český závodník Jakub Kornfeil (Drive M7 SIC Racing). Jezdci Hondy patří v průběžném hodnocení devátá pozice s tím, že má stejný počet bodů jako osmý Joan Mir (Leopard Racing). Na šestého Niccoló Antonelliho (Ongetta-Rivacold) ztrácí deset bodů, od páté pozice dělí Kornfeila dvanáct bodů.

Španěl Jorge Martin z týmu Aspar Mahindra musel po pádu v Barceloně podstoupit operaci ruky, takže není jisté, zda v Assenu bude závodit. Ve čtvrtek ho čeká prohlídka u hlavního lékaře a pokud projde, tak další bude následovat po prvním tréninku.

Moto3 – Stav po GP Katalánska:

1 - Brad BINDER - RSA - KTM - 147 bodů
2 - Jorge NAVARRO - SPA - Honda - 103
3 - Romano FENATI - ITA - KTM - 80
4 - Nicolo BULEGA - ITA - KTM - 66
5 - Francesco BAGNAIA - ITA - Mahindra - 54
6 - Niccolò ANTONELLI - ITA - Honda - 52
7 - Enea BASTIANINI - ITA - Honda - 49
8 - Joan MIR - SPA - KTM - 42
9 - Jakub KORNFEIL - CZE - Honda - 42
10 - Fabio QUARTARARO - FRA - KTM - 39
11 - Aron CANET - SPA - Honda - 33
12 - Andrea LOCATELLI - ITA - KTM - 30
13 - Khairul Idham PAWI - MAL - Honda - 29
14 - Fabio DI GIANNANTONIO - ITA - Honda - 27
15 - Philipp OETTL - GER - KTM - 27
16 - Juanfran GUEVARA - SPA - KTM - 25
17 - Jules DANILO - FRA - Honda - 24
18 - Andrea MIGNO - ITA - KTM - 21
19 - Livio LOI - BEL - Honda - 21
20 - Hiroki ONO - JPN - Honda - 20
21 - John MCPHEE - GBR - Peugeot - 10
22 - Jorge MARTIN - SPA - Mahindra - 10
23 - Bo BENDSNEYDER - NED - KTM - 7
24 - Gabriel RODRIGO - ARG - KTM - 6
25 - Adam NORRODIN - MAL - Honda - 5
26 - Darryn BINDER - RSA - Mahindra - 4
27 - Tatsuki SUZUKI - JPN - Mahindra - 4
28 - Maria HERRERA - SPA - KTM - 2
29 - Lorenzo DALLA PORTA - ITA - KTM - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist