GP Španělska – Zlato slaví Rossi, Lowes a Binder

Ráno byla v Jerezu tak hustá mlha, že by se dala krájet. Program nabral zpoždění a málokdo si dokázal představit, jak krásné počasí bude nakonec provázet všechny tři závody. Velká cena Španělska představila napínavou podívanou plnou soubojů a předjíždění především v klání nejnižší kubatury Moto3. Tam startoval z poslední pozice Brad Binder a závod vyhrál. Skvěle si vedl Jakub Kornfeil, který bodoval pátým místem v cíli. Karel Hanika závod nedokončil. Letos první vítězství Moto2 si na konto připsal po startu z pole position Sam Lowes. Podobně si vedl Valentino Rossi v třídě MotoGP. Porazil všechny své soupeře v kvalifikaci a stejně to udělal v samotném závodu, který vyhrál a poprvé od GP Velké Británie 2015 bral plný počet bodů. Pátým podnikem sezony je v termínu 6/7/8.května Velká cena Francie v Le Mans.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 27 kol startoval z pole position Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), druhý Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) a třetí Marc Márquez (Repsol Honda Team). Druhý řada Andrea Dovizioso (Ducati Team), Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar), Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar). Z třetí řady do závodu vyrazil Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) a Hector Barbera (Avintia Racing), nejlepší jezdec netovární stáje. Po ranní mlze nebylo ani památky, blankytně modrá obloha a teploty zřejmě nejvyšší z celého víkendu.

Na první pozici zůstal po startu Valentino Rossi za nímž jel Jorge Lorenzo, Marc Márquez a Dani Pedrosa. Kompletní jezdecké sestavy továrních týmů Yamahy a Hondy. Na pátém místě pokračoval Aleix Espargaró, šestý Andrea Dovizioso a sedmý Maverick Viñales. Hned od začátku bylo jasné, že vedoucí závodníci pojedou hranu a Rossi s Lorenzem si už ve druhém kole dvakrát vyměnili pozice.

Po pěti kolech si Valentino Rossi vytvořil viditelný náskok na druhého Jorge Lorenza, který představoval necelých devět desetin. Španěl Lorenzo měl těsně za sebou Marca Márqueze, čtvrtý Dani Pedrosa ztrácel na týmového kolegu něco přes jednu sekundu. Na páté pozici zůstával Aleix Espargaró, šestý jel Maverick Viñales, který v šestém kole předjel Andrea Doviziosa. Prvním jezdcem, který havaroval byl Álvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini), který spadl v jedenácté zatáčce. V osmém kole Rossi vedl náskokem necelých dvou sekund.

V devátém kole končí Andrea Dovizioso, který má problém se zadní pneumatikou a to je neuvěřitelná smůla. V Argentině jezdce Ducati sestřelil z druhého místa Iannone, v Austinu Ital skončil po nárazu Pedrosy a v Jerezu další nula kvůli zadní pneumatice. V jedenáctém kole představoval Rossiho náskok 2,7 sekundy. Druhý pokračoval v závodu Jorge Lorenzo, třetí Marc Márquez. Dani Pedrosa ztrácel čtyři sekundy a za sebou už měl Aleixe Espargara. Eugene Laverty (Aspar Team MotoGP) jel sedmý, ale o tuto pozici Ira připravil Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3).

V polovině závodu má Valentino Rossi náskok tři sekundy. Jorge Lorenzo navýšil náskok na třetího Marca Márqueze na hodnotu sedmi desetin. Čtvrtý Dani Pedrosa už ztrácel na třetí pozici sedm sekund a musel každou chvíli čekat atak jezdce Suzuki Aleixe Espargara. Posledním jezdcem na bodech byl patnáctý Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini). Blížil se souboj netovárních jezdců osmého Eugene Lavertyho a devátého Hectora Barbery. Oba jezdce dělilo v patnáctém kole závodu šest desetin.

Od poloviny závodu se navyšování náskoku Valentina Rossiho zastavilo a Jorge Lorenzo začal postupně desetinu po desetině ukrajovat. Osm kol před koncem závodu oba jezdce dělily dvě sekundy. První tři sektory zvládal Rossi dobře, ale v posledním čtvrtém měl převahu Lorenzo a tam dokázal umazat hodně z náskoku italského závodníka. Oba jezdci byli o stavu informování, takže Rossi dělal vše proto, aby udržel rozdíl na dvou sekundách. Marc Márquez už dávno ztratil kontakt s Lorenzem, na kterého ztrácel pět sekund. V jednadvacátém kole předjel Andrea Iannone jezdce Yamahy Pola Espargara a v závodu pokračoval na sedmé pozici.

V době, kdy do cíle zbývalo pět kol vedl Valentino Rossi náskokem 3,4 sekundy. Ital odolal tlaku Jorge Lorenza a podařilo se mu dostat náskok na hodnotu, která od něho nevyžadovala až tolik riskantní jízdu. Marc Márquez jel třetí a to mu stačilo, aby si tímto výsledkem v pohodě udržel vedení v šampionátu.

Dvě kola před cílem zůstával na špici Valentino Rossi, jenž svůj náskok na druhého Lorenza už navýšil na čtyři sekundy. Od vítězství Itala dělilo minimum a jen velká chyba a technika by ho mohla připravit o první triumf v letošním roce. Třetí Marc Márquez ztrácel na Jorge Lorenza rovněž čtyři sekundy a za Španělem byl další čtyři sekundy Dani Pedrosa. Eugene Laverty trošku ztrácel a těsně za sebou měl Španěla Hectora Barberu.

Do konce klání třídy MotoGP už na žádné překvapení nedošlo a závod Velké ceny Španělska vyhrál stylem start-cíl Valentino Rossi. Ital si oslavy po závodu užíval, protože vyhrál na domácí půdě svých největších rivalů. Na druhém místě skončil Jorge Lorenzo a třetí Marc Márquez. Nejlepším jezdcem netovární stáje je osmý Pol Espargaró. Pořadí v šampionátu je opačné, vede Marc Márquez před Jorge Lorenzem a Valentinem Rossim.

GP Španělska, MotoGP – Závod (27kol)
25°C, dráha suchá, 40°C, vlhkost: 37%

1 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 45'28.834
2 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +2.386
3 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +7.087
4 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +10.351
5 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +14.143
6 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +16.772
7 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +26.277
8 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +30.750
9 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar Team MotoGP - Ducati - +32.325
10 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +32.624
11 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - +38.497
12 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +39.669
13 - Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - +45.227
14 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +47.886
15 - Yonny HERNANDEZ - COL - Aspar Team MotoGP - Ducati - +47.988
16 - Michele PIRRO - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +49.414
17 - Jack MILLER - AUS - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +49.513
18 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +53.334
19 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +1'05.555

Závod nedokončil/neklasifikován:
Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - 18kol
Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - 22kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist