Dvanáctá GP sezony – Velká cena Velké Británie

Kapitoly článku

Moto2 – Preview

Rekordy a informace Moto2 – Silverstone, Velká Británie

Rekord okruhu – Esteve Rabat (2013) – 2'07,186
Nejrychlejší kolo – Takaaki Nakagami (2013) – 2'07,039
Kvalifikační rekord – Takaaki Nakagami (2013) – 2'07,039
Maximální rychlost – Andrea Iannone (2010) – 277,4 Km/h

Délka závodu Moto2 - 18 kol (106,2 km)

Velká cena Velké BritánieMoto2 2014:
Stupně vítězů – 1.Rabat (Kalex), 2.Kallio (Kalex), 3.Viňales (Kalex)
Pole position – Johann Zarco (Caterham Suter) – 2'07,094 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Esteve Rabat (Marc VDS Racing) – 2'07,253 sekundy

V čele šampionátu je po jedenácti kolech sezony Johann Zarco (Ajo Motorsport), který přestupem k týmu Aki Aja jen získal, protože jeho bilance je až na Katar složena čistě s umístění na stupních vítězů. Loni závodil s týmem Caterham (dnes tým Jakuba Kornfeila v Moto3) a ve stejný moment sezony, to znamená po závodu České republiky, měl na svém kontě padesát devět bodů! Dnes má Francouz jen náskok ve vedení na hodnotě 79 bodů a to je velmi dobrá výhoda před posledními sedmi závody sezony. Šance vyhrát titul mistra světa je v případě Johanna Zarce velmi vysoká.

Na druhé pozici je Esteve Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing), obhájce titulu z roku 2014. Španěl měl slabší vstup do sezony a také díky Zarcově formě má nyní ztrátu, která se jen těžko dá vymazat aniž by Francouz musel opravdu výrazně klopýtnout. Rabat se tak zřejmě nestane prvním jezdcem, který v Moto2 obhájí titul, ale má šanci bojovat o vicemistra světa. V případě Rabata se rovněž rýsuje šance na jeho přestup do MotoGP, protože pokud by z týmu odešel Scott Redding, Španěl by zřejmě zaujal jeho místo a přitom zůstal ve stejném týmu.

O titul vicemistra má zájem Alex Rins (Paginas Amarillas HP 40), což je nováček v soutěži šestistovek, který se v novém prostředí dokázal velice rychle aklimatizovat. Od Německa se umisťuje na stupních vítězů a jen jeden bod Španěla dělí od druhého Rabata. Tým Pons získal v Rinsovi skvělého závodníka, který bude v příštím roce určitě bojovat o titul a je skvělou volbou pro kariéru v MotoGP.

Doma bude o víkendu na Silverstonu Sam Lowes (Speed Up Racing), čtvrtý jezdec průběžného hodnocení. Lowes je talentovaný závodník, jehož ale pronásledují časté pády a to zejména v přípravné fázi závodních víkendů. Poprvé vyhrál hned ve druhém závodu roku, když nikomu nedal šanci v Austinu, ale od té doby získal jen dvě třetí místa, takže teď na Rabata s Rinsem ztrácí sedmadvacet bodů. Britská Grand Prix může být i místem, kde Lowes prozradí plány pro rok 2016, protože je docela možné, že postoupí do královské kubatury. Tam se měl dohodnout na spolupráci s tovární Aprilii, ale Italové stále s finálním podpisem otálejí a to nemusí být pro Brita dobré znamení. Pokud by pro příští rok cesta do MotoGP nevyšla, zůstal by zřejmě u šestistovek, ale s tím, že by se poohlédl po nabídce konkurenčního Kalexu. Italové u Speed Up Racing totiž mají pro příští rok možnou náhradu v podobě Romana Fenatiho, který si taky bude muset hledat nové místo.

Stejný počet bodů jako Lowes, to znamená 118 bodů, má na svém kontě také pátý jezdec seriálu Thomas Lüthi (Derendinger Racing Interwetten). Švýcar má za cíl jet jednou královskou kubaturu, ale tento cíl jak se zdá se postupně vzdaluje. Lüthi je dobrý jezdec a možné, že mu to alespoň na jednu sezonu vyjde, i když to samozřejmě v teoretické rovině. Těch zaručených šancí na přestup už bylo tolik, že on sám je v tomto směru realistou.

Chybět bude Franco Morbidelli (Italtrans Racing Team), který měl při tréninku nehodu a zlomil si pravou nohu. Itala v britské Grand Prix nahradí Federico Caricasulo, jezdec týmu Pata Honda Junior a průběžně druhý závodník v průběžném hodnocení evropského šampionátu FIM Superstock 600.

Na divokou kartu se představí domácí závodník Bradley Ray. Brit absolvuje závodní premiéru v seriálu Grand Prix a znát jej můžeme ze seriálu Red Bull Rookies Cup. Závodil ve španělském mistrovství Moto3, Moto2 a zkušenosti má také z britského šampionátu v třídě Superstock 600.

MS silničních motocyklů – Moto2:

1 - Johann ZARCO - FRA - Kalex - 224
2 - Tito RABAT - SPA - Kalex - 145
3 - Alex RINS - SPA - Kalex - 144
4 - Sam LOWES - GBR - Speed Up - 118
5 - Thomas LUTHI - SWI - Kalex - 118
6 - Xavier SIMEON - BEL - Kalex - 92
7 - Jonas FOLGER - GER - Kalex - 91
8 - Franco MORBIDELLI - ITA - Kalex - 84
9 - Dominique AEGERTER - SWI - Kalex - 59
10 - Alex MARQUEZ - SPA - Kalex - 49
11 - Mika KALLIO - FIN - Kalex - 48
12 - Julian SIMON - SPA - Speed Up - 47
13 - Luis SALOM - SPA - Kalex - 43
14 - Sandro CORTESE - GER - Kalex - 43
15 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 43
16 - Simone CORSI - ITA - Kalex - 40
17 - Lorenzo BALDASSARRI - ITA - Kalex - 37
18 - Hafizh SYAHRIN - MAL - Kalex - 36
19 - Anthony WEST - AUS - Speed Up - 20
20 - Axel PONS - SPA - Kalex - 18
21 - Marcel SCHROTTER - GER - Tech 3 - 14
22 - Randy KRUMMENACHER - SWI - Kalex - 13
23 - Louis ROSSI - FRA - Tech 3 - 7
24 - Azlan SHAH - MAL - Kalex - 6
25 - Robin MULHAUSER - SWI - Kalex - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist