globalmoto_duben_nolan




Petr Hošťálek na tandemu s Vláďou: Uměl jsem motorky koupit, ale nikdy ne prodat

Hostem pátečního seriálu rozhovorů Na tandemu s Vláďou je cestovatel, spisovatel, historik, restaurátor historických motocyklů a provozovatel motocyklového muzea Petr Hošťálek, který přiblíží, co znamená starat se o velkou motocyklovou sbírku a jaké skvosty si v ní hýčká. Poslechněte si rozhovor s vůní benzínu, dálek a jedinečných historických motocyklů, na které hrdý majitel nedá dopustit.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

O čem se mluvilo:

  • O začátcích na motorce a času stráveném v dílně
  • Jak se restaurují historické motocykly
  • O expozici sedmdesáti strojů převážně zahraniční produkce
  • Jak se jezdí na veteránech
  • O cestování daleko od domova
  • Proč není příznivcem strojů domácí produkce
  • O vysněných motocyklech a jednostopých skvostech

Audio verzi k rozhovoru v plné délce si můžete rovnou přehrát zde:

I přesto, že Petr Hošťálek oslavil osmdesátku, stále s chutí provětrá některý ze svých sedmdesáti exponátů historických motocyklů. Jde o jedinečné kousky především zahraniční produkce, mezi které teprve nedávno zařadil vysněný stroj Vincent, a na který je právem hrdý, podobně jako na méně známé domácí motocykly Hurikan. Že vám tato značka založená Vladislavem Vlkem nic neříká? Tak potom si poslechněte tento rozhovor, ve kterém se o osudu pěti nadčasových kusů dozvíte více, podobně jako o tom, proč Petr Hošťálek není příznivcem mašin domácí produkce. Pokud si budete chtít jednostopé skvosty prohlédnout na vlastní oči, tak Petrovo muzeum už nenajdete v Českých Budějovicích, nýbrž v Plzni v objektu DEPO 2015, kam bylo přestěhováno a mělo by se brzy otevřít.

Petr Hošťálek není jenom sběratel a historik, ale také vášnivý motorkář, který nejen na historických strojích projel kus světa. Poslechněte si vyprávění o cestách na východ, kam ho to vždycky táhlo víc než směrem západní Evropa a tom, na jakých strojích cesty podnikl a co s nimi na cestách zažil. Řeč dojde také na restaurování historických motocyklů a všechno, co s tím souvisí. Dozvíte se třeba, jak náročné je zachovat originál stav, docílit skvěle fungujícího motoru nebo o linkování, které je otázkou praxe a pečlivosti. Jak už bylo uvedeno na úvodu, Petr Hošťálek je také spisovatelem, který napsal několik knížek a zejména ta s názvem Benzín už nevoní, ale já to ještě stihnul... by mohla být skvělým vánočním dárkem pro každého motorkáře.

Přečtěte si také: 

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist