globalmoto_kveten




Africa Twin Test Days 2018

Kapitoly článku

U příležitosti zahájení prodeje nového modelu Honda Africa Twin Adventure Sports připravili zástupci Českého zastoupení značky Honda, po úspěchu z loňského roku, již druhý ročník akce „Africa Twin Test Days“, který se konal v termínu 10. - 12. 5. 2018 v areálu v Bělé pod Bezdězem. Akce byla zaměřena na příznivce a nadšence motocyklů Honda kategorie Adventure. Naše redakce samozřejmě ráda přijala pozvání a využila možnosti, se s novou Africou Adventure Sports blíže seznámit.

V rámci těchto dní bylo možné si vyzkoušet i další modely z nabídky – X-ADV a NC-X. Každý registrovaný zájemce si mohl všechny stroje nejen na silnici, ale také přímo v terénu, za asistence zkušených motocyklových instruktorů, jakými jsou Míra Lisý, Radek "GAS" Michna (Motohouse), Vláďa Novotný (Motorkáři.cz). Flotila motocyklů, které byly k dispozici zahrnovala nejen nové Adventury, ale i klasické Afriky a X-ADV, ve všech variantách, ať už s manuální či automatickou převodovkou, obuté jak do silničních pneumatik, tak i do offroadových „špalků“.

V průběhu akce měli účastníci registrováni na jízdy s Africou možnost povozit se celkem ve čtyřech jízdách po dvaceti minutách, z toho dvě jízdy na cestovních pneumatikách na asfaltové komunikaci a dvě jízdy na off-road pneumatikách v lehkém terénu pod vedením instruktorů. V závislosti na dostupnosti jednotlivých verzí si pak zákazníci mohli vyzkoušet jak model s manuální převodovkou, tak DCT verzi. Zákazníci registrovaní na testování modelu X-ADV měli k dispozici tři jízdy na asfaltovém povrchu doplněném o lehkou off-road vložku. Vítaní byli i stávající majitelé motocyklů CRF1000L Africa Twin, kteří měli možnost testovat novou Africa Twin ve dvou jízdách po dvaceti minutách a zbývající dvě jízdy po dvaceti minutách absolvovali na svém motocyklu v lehkém terénu. Každý registrovaný účastník navíc dostal tričko s nápisem „Africa Twin“ a oběd, nealko nápoj, kávu či čaj.

Na místo konání jsem dorazil hned po obědě první den, kdy se na místě sešli i kolegové s dalších redakcí. Po krátkém přivítání s hlavními propagátory celé akce proběhla malá prezentace k novému „Advíku“, během níž byly představeny hlavní změny oproti základní Africe Twin. S těmito změnami se můžete seznámit v příspěvku kolegy Vládi Novotného zde. A protože hlavním cílem bylo si pořádně zajezdit, po krátké prezentaci následovalo rozdělení do skupin, kdy část účastníků začínala volnými jízdami na silničním okruhu, a druhá část se vrhla rovnou na terénní trať v doprovodu instruktorů Vládi Novotného a Radka „GASE“ Michny. Já jsem začínal právě druhou offroadovou variantou, a po úvodní instruktáži o základních pravidlech pro chování jízdy v terénu jsme se bez zbytečného otálení vyšplhali do sedel připravených strojů. Na mě hned v úvodu vyšel nový Adventure Sport s automatickou DCT převodovkou. První pocit po usednutí na „advíka“ byla mohutnost celého motocyklu oproti základní verzi, se kterou jsem měl tu čest se svézt před dvěma lety. Naštěstí se obava z velkého stroje po prvních pár ujetých metrech rozplynula, a i přes respekt z velkého stroje jsem si jízdu od začátku pořádně užíval. Začínalo se pěkně pozvolna na rozlehlé louce plné kamenitých a bahnitých kopečků s uměle vytvořenými překážkami a nerovnostmi, kde jsme si postupně osvojovali alespoň základní pravidla jízdy offroad. Po chvíli „blbnutí“ jsme se přesunuli do nedalekého lesíku, kde začala teprve ta správná legrace. Více členitá a náročnější offroadová lesní trať dala některým z nás opravdu zabrat, ale nakonec jsme všechno zvládli bez způsobených škod, a to především díky klukům, kteří nad námi drželi ochrannou ruku. Byla to pak opravdová radost sledovat, co všechno dokáže tak těžký a velký stroj pod rukou zkušených instruktorů zvládnout. Občas se kolem nás mihnul rychlý stín, předvádějící neskutečné věci což nebyl nikdo jiný než Míra Lisý, který ukazoval, co všechno vůbec lze s motorkou dělat.

Terénní řádění nám přerušila obrovská průtrž, kdy jsme se jen tak tak stihli schovat v hlavním stanu. Po krátkém čekání na konec deště přišlo docela vhod krátké občerstvení a především osvěžení v podobě studených nápojů. Během offroadu jsem se řeknu vám pořádně zapotil 😊. Po doplnění tekutin následovala výměna skupin a strojů a naše „partička“ se vydala na asfaltový okruh. K naší smůle však silný déšť vytvořil ne úplně ideální podmínky pro silniční divočení, a tak jsem se musel hodně krotit. Alespoň jsem si mohl pořádně vyzkoušet různá nastavení systému trakce a jízdních režimů, což je jen jedna z mnoha změn, které nový Adventure přináší. I přes velice kluzký povrch byla motorka stále perfektně čitelná a ovladatelná. Za zmínku určitě stojí i nádherný zvuk, který se dere z útrob nového „advíka“, a který mě nepřestal za celou dobu bavit, to se Hondě moc povedlo. On vlastně pojem „zábava“ byl hlavním znakem testovacích „Hondích“ dnů a při pohledu na fotogalerii z celé akce vám musí být jasné, že o ni nebyla nouze. Během odpoledne, které bohužel uteklo až moc rychle, jsem si vyzkoušel všechny modifikace Africy, a jen jsem se utvrdil v mém názoru, že Africa Twin ať již v základním provedení tak i nový Adveture Sports je jedním z nejuniverzálnějších motocyklů současné světové produkce. Podrobněji vás se všemi vlastnostmi, klady a zápory nové Hondy Africa Twin Adventure Sports seznámíme již brzy v klasickému redakčnímu testu, na který se fakt moc těším.

Co dodat na závěr? Především velké poděkování Hondě za pozvání a úžasné zážitky z této báječné akce, během níž panovala výborná atmosféra a kterou jsem si opravdu užil. Pravda…. má tělesná schránka dostala pořádně zabrat, ale řeknu vám, že to stálo za to. Už nyní se začínám těšit na další ročník.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
František Hadt - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 6 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist