europ_asistance_2024



S GSXR na Isle of MAN, TT 2013

Kapitoly článku

Délka okruhu TT course je 37.73mil (60.72km) a letos John McGuinness lehce vylepšil rekord okruhu na 17min 11sec s průměrnou rychlosti 131.671mph.

První týden TT je okruh uzavírán pouze na večer, a tak si TT course můžete projet dle libosti. Otevřena je téměř celá trať, pouze nejostřejší esíčko před cílem zvané Governor's bridge je pro veřejnost zavřené. Rozhodně však nečekejte, že budete atakovat hranici 20minut, protože celá řada semaforů a rychlostních limitů vám zaručí minimálně hodninu na kolo. Pokud byste chtěli rychlostní limity ignorovat, pak vás poměrně brzy zastaví policie (za jedno kolo jich vidíte desítky, jezdí tam i neoznačené policejní motorky ... vše v rámci bezpečnosti). Takže nakonec tu je jedno místo kde se dá celkem dobře vyřadit a to úsek od Ramsey  do Creg-ny-Baa o délce cca 16km. Zde je jednosměrka a rychlost neomezená.

Co se týče pozorovatelských stanovišť, tak hned u kempu byla nejpomalejší zatáčka okruhu - Governor's bridge ...

Za 10min jste se mohli pěšky dostat do depa a na grandstand. Tribuna je v prvním týdnu zdarma, druhý týden je nutné zaplatit poplatek 5 liber. Jenže místa bývají dlouho dopředu vyprodána.
Jedno z unikátních míst na trati, které v Evropě nemá obdoby, se nachází na 17.mili. Je to Ballaugh bridge. Vidět zde skákat světovou špičku Road Racingu prostě stojí za to. Obrovské překvapení pro mě byl nováček z BSB - Josh Bookes. Ten skákal tak 10m do dálky až k hospodě Raven ... asi to má naučené z Cadwell Parku. Ostatní skákali spíš jen tak decentně 2-4m. Mimo závody si tu skákání moc neužijete, protože hned za mostem je křižovatka :-D

Z horské sekce se leckdy nebylo možné dostat jinak, než po TT course.  A tak jste na jednom fleku strávili celej den.

Kromě hlavních závodů na Mountain circuit bylo možné vidět vedlejší moto-akce, jako například moto sprint v Ramsey nebo závodění na pláži v Douglasu. Na douglaské promenádě probíhala několik večerů show od Monster energy, při které měl hlavní slovo Freestyle motocross. Celé to vyvrcholilo leteckou show od Ree Arrows.



Borci z teamu Honda TT Legends si připsali na konto 5 vítězství.

Na závěr 2 fotky z IOM Art Gallery:

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (42x):
Motokatalog.cz


TOPlist