gbox_leden



Mongolská mise 2008

Kapitoly článku

Putujeme dál

15. července 2008
Na dnešní den jsme se obávali náročného úseku, navíc bez vody a s navigačními problémy. :(
Štěstí nám přálo. Pramen jsme našli po kilometru, cesta byla jednoznačná a terén byl příjemný a nenáročný. :) V dlouhém passu ve tvaru velkého horského údolí se pásla obrovská stáda různého dobytka.
Dopřáli jsme si velmi dobrý oběd v luxusní restauraci za poloviční cenu, než kdyby jste si koupili suroviny v místním supermarketu. Výběr jídla byl proveden náhodnou volbou, báli jsme se vařené kozí hlavy, ale dopadlo to dobře.
Na doporučení jedeme spát do údolí Harhiraa. Po cestě překonáváme množství lehčích brodů a uleháme u horské říčky za zpěvu dravých ptáků.

BMW F800 versus Africa Twin po 17-ti dnech…

Srovnání moto po 17-ti dnech jest následující:
1. Spotřeba
Vede BMW, Afrika žere cca o 20% víc. Dojezd BMW s malou nádrží je shodný s dojezdem Afriky. Dnes při lehkém rychlém offroadu to dělalo 350 km.
2. Poruchy
Afrika - benzínová pumpa (relé), BMW - vypadlá hadice od chladiče vlivem vibrací. Pár věcí má Afrika vyřešených lépe - např. ohýbací řadící páčka, tužší ráfky (did). BMW má v základu shity, nevěřil jsem, ale je to tak. :( Přední ráfek po útoku mongolské kamenité cesty, přes které místy jedeme až 80, vypadá smutně. Co je s podivem, že malý šusplech od Touratechu pod motorem drží, za to šusplech Afriky vypadá jako pootevřená plechovka. Rozdíl je v tloušťce - 2mm proti 4mm. Na druhou stranu, pro klid duše je potřeba BMW dovybavit větším.
3. Jízdní vlastnosti
Při plném naložení plus minus shodné. Obě motorky žerou 80 oktanový benzín bez problémů.

Dalších 200 km pouště za námi

17. července 2008
Dnes opravdu jen stručně. Jsme maximálně unavení a hotoví po 200 km pouští.
Spíme poblíž městečka Songino.

Demontáž BMW F800
Dnes 130 km pouští. Zdánlivě rovná poušť skrývá svoje tajemství.
Jarax si takového tajemství v podobě vyschlého koryta potoka všímá příliš pozdě. Následuje přehlídka postavení moto na přední, boční přemet následovaný ukázkou parakotoulu pro místní pastevce. Nutno podotknout, že demontáž předního světla, plexi a budíku je možné předvést i elegantnějším způsobem. Po zbytek výpravy tak Jaraxovo moto mění svou podobu a z dravého endura se rázem stává “naháč”. :) Pozitivní je, že vše podstatné zůstalo v pořádku a můžeme pokračovat v cestě.
Spíme u jezera Hyargas Nuur, kousek od nás spí stádo velbloudů. Zítra nás čeká dalších 200 km pouští. Benzín i vodu máme, teď už jen zbývá nedělat moc chyb. :)

Odolávali jsme dlouho, ale nakonec jsme podlehli

18. července 2008
Ladash se probouzí s křečemi v břiše. Jarax se s tímto problémem potýká již druhý den. Jídelna v Naranbulu (ta vpravo) prohlášena za nejhorší ve vesmíru. :( Patrně příliš unaveni jsme přehlídli všechny příznaky nebezpečí. Po dietní snídani odjíždíme od jezírka, ve kterém se nedalo koupat.
Nabíráme výšku. Konečně první zeleň, první stromy, ale v dalším údolí stromy mizí. Ladash si stýká ovšem Jarax své růžové brýle nesundává. :) Rochníme se na písečné cestě a plašíme dravé ptáky.
Přeháňkovou oblačností nás vítá centrální Mongolsko.
Stavíme stan pod hrozbou bouřky, která nakonec nepřišla. Dnes jsme zvládli jen 140 km.

Dnes byl ten den s velkým D…

19. července 2008
Pro oba zatím nejlepší den. :)
Průjezd krásnými zalesněnými pahorky, lehké brodíky a krásné počasí. Na závěr nás zpevněná cesta zavedla k nejkrásnějšímu jezeru Mongolska- Terhiyn Tsagaan Nuur, u kterého přespáváme.
Tento den dostal Ladash ke svým narozeninám. Tak vše nejlepší Ladashovi. :)

Sopka

19. července 2008
Ráno objíždíme jezero Tsagaan Nuur a vydáváme se na prohlídku turisticky profláklé sopky.
Bylo to fajn. Sopka nás mile překvapila a navíc jsme dostali pár cenných tipů od zahraničních turistů.
Opouštíme sopku a razíme směrem na Tsetserleg. Cestou míjíme nádherný kaňon s říčkou a táboříme na louce v kopcích, kde se nám u stanu pasou koně.

Tsetserleg

21. července 2008
Představte si v Mongolsku vůně čerstvých koblih, mozartova hudba, anglický čaj, bohatý výběr prvotřídního jídla a starý výtisk Timesu.
Nic takového v Mongolsku neexistuje. Kromě… Fairfield cafe v Tsetserlegu! Krom příjemného je tam příjemná anglicky mluvící obsluha, kvalitní presso, špičková jídla (i vegetariánská) a evropské zákusky.
V Tsetserlegu jsme se rozhodli zůstat 3 dny v hotelu, vyjíždět na výlety ‘nalehko’ a trochu se zregenerovat.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):


TOPlist