globalmoto_kveten





Téma: Esspreso - kávovar
 
1.9.2010 v 13:52
Zdař bůh,
Chtěl bych se zeptat zkušenějších - koukám na kávovar do práce - DeLongi EC7 ,ale má tlak pouze 3,5 baru. Ostatní o něco lepší kávovary mají kolem 15 barů.

V čem je rozdíl? dělá se to kafe déle? a nebo to má taky výraznější chuŤ?

Dík za info.

Nebo popř doporučit nějaký - bez mlejnku.

3 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

6.5.2015 v 21:37 | Nahoru | #1
Teď nemůžu najít článek,kde se píše o delší době extrakce,ale třeba tady píšou 30 sekund www.piccoloneexistuje.cz/moka-konvicka Možná čím větší konvička,tím delší extrakce,u mé na 4 porce je to něco přes minutu,proto jsem řešil,jestli by se to nedalo nějak urychlit,ale výrobci asi ví co dělají.Ještě jeden dotaz na nějakou ověřenou dobrou kávu na tuto přípravu?Díky.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

6.5.2015 v 21:53 | Nahoru | #2
Jirka.46> mokka konvička vždy kávu trochu nešetrně připraví, neměřil jsem teda dobu , ale nenechávám až do konce. odstavuji při začátku kdy jde pára. nicméně mi chutná po espressu asi nejlépe. používám taky french press jako velmi jednoduchou přípravu která je nenáročná a kde můžu ovlivnit celou přípravu.dokonce si myslím že i klasická překapávaná není špatná technika pro toho kdo musí mít nutně plnej kýbl.
jsou i další obdoby filtrované kávy.
co se týká kávy, tak dávám přednost arabice , ale která konkrétně si myslím že není podstatné. beru z holešovic i když ne každý je preferuje. u mě dobrý.

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

6.5.2015 v 22:17 | Nahoru | #3
Jirka.46> Jaký kafe do mokky je dost subjektivní záležitost - jednomu chutná, druhému ne

My se zatím držíme značky Segafredo - čas od času se daj v supermarketu koupit půlkilovky za pár korun a je to docela dobrý kafe Do konvičky by ale mělo bejt namletý spíš nahrubo než najemno Pak už jen záleží na tom jak si tu přípravu ohlídáš, připálit se dá každý kafe a pak to neni zrovna dobrota

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

7.5.2015 v 09:53 | Nahoru | #4

Jirka.46 píše: Teď nemůžu najít článek,kde se píše o delší době extrakce,ale třeba tady píšou 30 sekund www.piccoloneexistuje.cz/moka-konvicka



Proboha neber to jako dogma, uplný nesmysl. 30s se s oblibou říkává u espressa, pro konvičku to platit ani nemůže. Máš jinou teplotu, tlak i objem, který si děláš... Espresso pod tlakem tlačí, rychlost tam ovlivníš kolik jak namletého a jak napěchovaného tam je kafe, chceš mít dobré kafe v malém šálku, když bys nechal déle tak teče už jen hořká voda, proto to stopneš někdy dokud teče ještě hnědé kafe. Orientuj se spíš podle vůně a barvy, experimentuj s mletím a na nějaké "poučky" moc nehleď. Důležité je kávu připravit tak, aby ti chutnala, když si necháš dělat toho dlouho kýbl kafe už nebude dobré, pokud se budeš řídit nějakýma "dogmatama" uděláš si toho rychle, že se ani nestihne vylouhovat, tak nebude mít žádnou chuť. Spíš se můžeš docela dobře řídt množství kafe/objem, který si děláš a jak bude namleté a to pak opakovat.
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist