Tedy jak máte rádi/y steak? Rare, medium, well done? Z jakého masa? Co k němu?
Díky tomuto vláknu jsem udělat v oblasti steaků obrovský pokrok. Steaky už nedělám ve friťáku, ale na pořádně steakové pánvi a dávám si hezky záležet. Taky jsem zjistil, že docela dobré maso na steaky prodávají v Makru, tak už nejsem odkázán jen na roštěnou. Obzvláště jsem si oblíbil rib eye, protože je šťavnatější. A taky je asi o pajsku na kile levnější, a to potěší :o)
Na druhou stranu T-bone stojí v tom Makru asi 500 kč za kilo, a to nepotěší...
Naposledy editováno 03.02.2010 20:00:57
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
zelda>Omacka na zelenem pepri
Do rendliku das primerene mnozstvi zeleneho pepre (nakladaneho v nalevu). Zahrejes, stahnes z plamenu a prilijes trochu brandy a zapalis, tzv. oflambujes - tady ale POZOR v domacnosti, plamen je klidne metr vysoky, v profi kuchyni se s tim pocita, doma asi ne. Pokud nemuzes flambovat tak nalejes prvni konak a pomalu ho nechas alespon pulku vyvarit a pak pridas ten pepr. Potom prilijes zakladni stavu udelanou z kosti, nebo muzes pridat treba vypek z masa (pokud nejaky mas). nechas zavarit a pokud je moc ridka (coz byva), tak ji nechas vyvarit, tzv. zredukovat, cimz zaroven posilis chut. Nakonec pridas kapku smetany a poradne zamichas. Dochutis soli a peprem podle chuti.
Tak poslušně hlásím, že jsem tuhle omáčku zkusil, a je vynikající - tedy podle mě. Ostatním členům rodiny to moc nejelo, byla to na ně příliš nezvyklá chuť. No, alespoň toho zbylo víc na mě . Nicméně zážitek ze steaku jako takového je poněkud upozaděný, ale jako občasná změna to je fajn.
Pak mám ještě jednu zkušenost, která se naštěstí netýká tady toho jídla - minulý týden jsem měl také chuť na stejky, ale bohužel v masně zrovna byli s hovězím na štíru. Tak mi vnutili tzv. falešnou svíčkou, což je, jak jsem posléze zjistil, maso na steak naprosto nevhodné - medium rare je jako žvýkačka, takže opravdu nebrat. Zbytek jsem tedy nakrájel na tenké plátky, naklepal a upravil víceméně jako roštěnky...
Repulsion>Tak poslušně hlásím, že jsem tuhle omáčku zkusil, a je vynikající - tedy podle mě. Ostatním členům rodiny to moc nejelo, byla to na ně příliš nezvyklá chuť. No, alespoň toho zbylo víc na mě . Nicméně zážitek ze steaku jako takového je poněkud upozaděný, ale jako občasná změna to je fajn.
Pak mám ještě jednu zkušenost, která se naštěstí netýká tady toho jídla - minulý týden jsem měl také chuť na stejky, ale bohužel v masně zrovna byli s hovězím na štíru. Tak mi vnutili tzv. falešnou svíčkou, což je, jak jsem posléze zjistil, maso na steak naprosto nevhodné - medium rare je jako žvýkačka, takže opravdu nebrat. Zbytek jsem tedy nakrájel na tenké plátky, naklepal a upravil víceméně jako roštěnky...
Falešná svíčková bejvá většinou přední hovězí....