globalmoto_duben_nolan





Téma: Kvas na vypálení
28.8.2021 v 09:40
Dobrý den všem,

letos se urodilo spousta ovoce, švestky, jablíčka, špendlíky, meruňky ...

Chci koupit nějaký sud na kvas. Myslíte, že je vhodný plastový sud ?

Kvas na vypálení

Skvělá odpověď, děkuji! 29.8.2021 v 13:26 | Nahoru | #31
Nic se neodpeckovává. Cukr nedávej. To snad radí ten kdo nikdy sám nepálil . Když už přisladit tak 1 kg medu do bečky na zjemnění chuti. Jo a švestky se sbírají ze země. Netrhají ! Právně kvůli té cukernatosti. Jen setřepat.

Naposledy editováno 29.08.2021 13:27:38

Kvas na vypálení

29.8.2021 v 17:01 | Nahoru | #32
tady pálí skoro kazdy,do bečky 200l kvasu dává většina 2kg cukru a slivovice z durancie je špičková s cukrem nebo bez ,no a kvas před vypálením ohledně pecek přejedem přes síto..

(reakce na) Kvas na vypálení

29.8.2021 v 19:42 | Nahoru | #33
Johny_Servis> jednoznačně na 50L švestk. kvasu, švestky vždy s peckami, přidat 1kg cukru, tím je dříve nastartováno kvašení, vytěžitelnost se nám pohybuje 10L 51% slivovice na 100L kvasu.

Kvas na vypálení

29.8.2021 v 21:12 | Nahoru | #34
sladit kvas je prasarna (asi s vyjimkou toho medu ale fakt jen pro chut), to pak muzete rovnou palit na čonkina, hovna s cukrem.. jinak ad obdelnik, chce to delat ve vetsim pokud se to ma vyplatit (tim nemyslim zpenezit vysledek, ale aby ses dostal mimo uroven na jednu flasku den driny..).. pokud toho mas na jeden sud je mozna lepsi to zpovidlovat, a za utrzeny peniz si slivku koupit..

1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení

29.8.2021 v 21:15 | Nahoru | #35
tvl tady se sešlo odborníků...a pak si koupí slivku v testu v akci...frajer se ptal na sudy a teď je z toho debata specialistů, kteří poznaji množství cukru v kvasu

(reakce na) Kvas na vypálení

29.8.2021 v 21:29 | Nahoru | #36
Stanley78> asi tak, nepoznas to kdyz to ma pres 70 voltu, ale to pak nepoznas ani jestli je to naredenej potravinarskej lih nebo slivovice.. jinak fruktoza, stejne jako ta glukoza v tom medu je jednoduchej cukr, sacharoza je cukr slozitej takze minimalne procesne v tom rozdil je..

co se tyka dotazu, tak dotaz "muzu vzit plastovej sud? " je blbost od zacatku, uz proto ze nerez je kurevsky draha, shanet dneska dreveny sudy bych ho chtel videt, a nedokazu si predstavit jak by mohl material nadoby ovlivnit proces uvnitr..

Kvas na vypálení

29.8.2021 v 23:39 | Nahoru | #37
Jen se zeptám , co bys asi tak udělal se starýma kompotama na vyhození do kterých se přidává cukr jako jsou třešně ,jahody atd. ,,vyhodil nebo protáhl Kolonou ,,.

Kvas na vypálení

30.8.2021 v 00:59 | Nahoru | #38
to je na me ? jako ze bych prohanel laboratorni kolonou kompoty ??? ..ses zblaznil ne ? to si radsi koupim panaka v nejdrazsi hospode nez se s nim pul dne srat a pak to jeste vsechno mejt

3 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení

30.8.2021 v 05:59 | Nahoru | #39
a propó, ti, co nepálíte jen u klávesnice, co děláte s přepáleným kvasem? já to zakopávám na zahradě, ale je to strašná jebačka...nějaký tip?

Kvas na vypálení

30.8.2021 v 08:50 | Nahoru | #40
teče krásně, voní ještě líp. meruňka




1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

30.8.2021 v 08:53 | Nahoru | #41
Stanley78> ...sousedovi na zahradu, ať se jebe on

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

30.8.2021 v 09:13 | Nahoru | #42
bill56> radši ne, máme dobré vztahy, on nepije, má dobré hrušky, které nikdo u nich nechce jíst

(reakce na) Kvas na vypálení

30.8.2021 v 09:14 | Nahoru | #43

Stanley78 píše: a propó, ti, co nepálíte jen u klávesnice, co děláte s přepáleným kvasem? já to zakopávám na zahradě, ale je to strašná jebačka...nějaký tip?


co zbydou prokátrovaný pecky, tak je nechám na slunci uschnout a přisypu ke štěpkům na palivo. Kvas do kompostu nebo na sklizený pole před zvoráním . Jenže já toho zase tolik nemám a nepálíme každej rok.

Kvas na vypálení

30.8.2021 v 09:23 | Nahoru | #44
Zásadně přezrálé ovoce popadané ze země, max lehce zatřepat. Přidávat cukr je pak naprosto zbytečné. A nedokážu si představit vypeckovávat tři sudy švestek a hlavně proč to dělat...

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

30.8.2021 v 09:24 | Nahoru | #45
Stanley78> tož to jo, pak sousedovi od vedle

ed: jak píše Yura, někam na pole před oráním....

Naposledy editováno 30.08.2021 09:25:58

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

30.8.2021 v 11:48 | Nahoru | #46
bill56> to pole je nereálné, ze bych chodil s kýblama za vesnici asi mi zůstane ta jebačka na vlastní zahradě...a mám toho hodně, jabka ještě nedozrály, ale už mi tu bublá přes 300lt...hrušky, jabka, švestky, meruňky

(reakce na) Kvas na vypálení

30.8.2021 v 12:22 | Nahoru | #47
Stanley78> chodil ? s kyblema ? naloz to v uz prazdny becce do kufru nebo na vlek a vyvez nekam do meze nebo do křáků ne ? je to prirodni, nic spatnyho nedelas, becku pak vyplachnes..

(reakce na) Kvas na vypálení

30.8.2021 v 13:30 | Nahoru | #48
Stanley78>
Výborně to zpracují prasata ve chlívku

Kvas na vypálení

30.8.2021 v 13:35 | Nahoru | #49
Stejně tak dobře by to mohli vzit masorádi-myslivci na újeď pro divočáky

1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení

1.9.2021 v 23:16 | Nahoru | #50
Je to plíseň nebo ne?









Naposledy editováno 01.09.2021 23:17:14

(reakce na) Kvas na vypálení

2.9.2021 v 06:20 | Nahoru | #51
Kajatko> jak dlouho to máš v sudu? ukončené kvašení? pokud je to už dlouho a udelalo se to na čepici, tak to sundej, než to propadne. plíseň to je

Kvas na vypálení

3.9.2021 v 11:23 | Nahoru | #52
No je to tam přesně týden a dva dny. Je to teprve na začátku. Ale zítra ji stáhnu než se to rozleze víc.

Naposledy editováno 03.09.2021 11:25:11

(reakce na) Kvas na vypálení

3.9.2021 v 21:53 | Nahoru | #53
Martin1980> Nezlob se na mě ale nesouhlasím dvě kila cukru na Bečku poznáš a kvas zkazíš pokud jsi znalec normální uživatelé to nepoznají ale znalec rozhodně. Popravdě vůbec nechápu proč ten cukr někdo do toho sudu sere?

(reakce na) Kvas na vypálení

3.9.2021 v 21:54 | Nahoru | #54

Obdélník píše: No cukr určitě ne, nevidím jediný důvod, proč bych ho tam dával.

Jinak děkuji za všechny rady.


Jediný důvod proč někdo dává cukr do kvasu je aby měl více kořalky ale je to stejné jako kdyby sis nachcal do vína aby ho bylo víc

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

3.9.2021 v 21:55 | Nahoru | #55

Johny_Servis píše: Obdélník> s tím cukrem dělej jak myslíš, ale v Česku není klima zpravidla takové, aby se nemuselo prislazovat

nesmysl. Ovoce má svého cukru dost A pokud si dělám domácí kvas nemám to na kšeft tak je mi jedno že toho mám trochu méně ale mám kvalitní kořalku

(reakce na) Kvas na vypálení

3.9.2021 v 21:56 | Nahoru | #56

Obdélník píše: Nehádám se, jen konstatuji.

Omlouvám se.

Někdo dává cukr a nechává i pecky.
Já cukr nedám a švestky vypeckuji.

dávat pryč pecky je kontraproduktivní protože právě z pecek se uvolňuje metylalkohol který dodá slivovici vůni a tak zvaný ocas. Rozhodně bych pecky pryč nedával a krom toho je to strašná drbačka

(reakce na) Kvas na vypálení

4.9.2021 v 00:51 | Nahoru | #57

prackarr píše: je mi jedno že toho mám trochu méně ale mám kvalitní kořalku


1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení

4.9.2021 v 07:59 | Nahoru | #58
prave jsem kamosovi dodelal merunku...do jednoho sudu zapomnel dat cukr uplne, do druheho dal dva litry. ze 100lt kvasu mel 6.5lt 47%, po druhe destilaci 3lt 68%. kdyby dal cukr normalne, tak ma 10%. vyzkouseno. a pozna to opravdu jen supertrůperodborník. ale takovych tu je spousta. jo a jen pro poradek, v cesku je doslazovat cukrem zakazane takze az nekam povezete kvas, tak na to myslete

Kvas na vypálení

4.9.2021 v 20:25 | Nahoru | #59
ano, sladit kvas je legislativně zakázáno úplně stejně jako že v obci je nejvyšší dovolená rychlost 50 km/h.
S tím cukrem se to má totiž také tak, že jeho nepridani snižuje výtěžnost a alkoholovost vysledku a nakonec z toho také může vytéct pěkná zbrnda, ale zaručeně pravá a přírodní
Takže na cukru se neshodneme, souhlasím že když je dobrý rok a ovoce ho má spoustu, tak se nutně pridavat nemusí, ale třeba letošek je zatím pro hrušky extra bída.
Spíš než cukr, což je nekonečná diskuse, tak tu ještě nezaneli ušlechtilé kvasinky, které třeba u hrušek a třešní můžou sehrát klíčovou roli

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

4.9.2021 v 21:46 | Nahoru | #60

Stanley78 píše: ze 100lt kvasu mel 6.5lt 47%, po druhe destilaci 3lt 68%. kdyby dal cukr normalne, tak ma 10%.



??? nic ve zlem, ale to nedava racionalni smysl, oprav to do nejake srozumitelne formy..
jakoze + 10% tzn 3,3litru nebo ze ma 3 litry 78% vol, nebo jak jako ?

Johny> no tak to snad chape kazdej kdo ma zakladku, zejo, cukry jsou to co úpomoci kvasinek premenuje na alkohol (neprekvapive maji cukry i alkoholy i stejnou skupinu OH), takze logicky vic cukru = vic alkoholu.. na to neni potreba doktorat z chem.tech. ..otazka je pak ale jakyho alkoholu, kdyz to ma bejt slivovice ceka se ze v to bude fruktoza a aromaty ze svestek, kdyz tuzemak, tak skrob z brambor a mravencan ethylnatej, a kdyz conkinova palenka tak hovna se sacharozou.. jasne ze dkyz vezmes cistej EtOH v p.a. kvalite a domichas do nej nejaky "chemicky svestky"(nevim jakej ester ci smes esteru se pouziva na chut "svestky", to si vygoogli) ze to 95% lidi nepozna a kdyz to naredis na >80vol. tak do toho nemusis pridavat uz prakticky vubec nic

Naposledy editováno 04.09.2021 21:47:39
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist