1 reakcí na tento příspěvek Nůž pro každý den neboli EDC
www.mikov.cz/z25737-nuz-elipt
noblie.eu/cs/world-most-collectible-knives/
www.goat.tools/
2 reakcí na tento příspěvek Nůž pro každý den neboli EDC
1 reakcí na tento příspěvek Nůž pro každý den neboli EDC
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Nůž pro každý den neboli EDC
kratkej01 píše: A máš to jenom pro sebe a nebo i pro ženskou?
Svoje noze mam. Na maso pouzivam uplne normalni "zalesackej" nuz od Mikova kterej mam jeste po dedovi, a je z nejaky povedeny serie, kdy se to brousi uplne samo, a temer se to netupi. A na zeleninu obycejnej nozejcek od KDS asi za kilo. Taky funguje cajk. Todle ma bejt darek pro zeniny rodice jejichz stav nozu v domacnosti je zoufalej, i celkem hezky noze zniceny tchanovejma pokusama je nabrousit ....
Nejde mi o exkluzivitu a buh vi co, spis o osobni zkusenost s nejakym vyrobcem ze se to dlouhodobe dobre pouziva, snadno udrzuje ostry vetsinou jen liznutim na ocilce, a hezdy se s tim pracuje.
Takze kratka odpoved: i pro zenskou.
Naproti tomu jsem dostal od tescomy k vidlicce jinej vykostovak, a to funguje super. Slusne se to brousi, hezky se to drzi, a ostri to celkem drzi.
Ale ten zalesackej mikov je porad o tridu lepsi nez cokoli jinyho co v domacnosti je.
Naposledy editováno 21.11.2023 09:58:48
Jinak broušení je celkem veda - oceli co drzi ostří se casto obtížne brousí a nekteré ty Hi-tech běžnejma brouskama poradne ani nejdou a musis mit diamant. Svoje dela i uhel fazety (ostří) a i jeho provedeni - hrubší kamen udela na ostri “mikropilku” a pak to funguje trochu jinak nez stejna fazeta v zrcadlovem lesku…
Vzhledem k tomu loveckymu noži od milkovu se ale asi timhle nemusis nijak extra zabývat …
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Nůž pro každý den neboli EDC
Stev píše: Ozzy_> nechces mu radsi koupit nejakou peknou blbuvzdornou brousici sadu? Nebo aspon k tomu.
Jop, hezka ocilka, a neco kde nezkurvi fazetu je taky v planu, ale tam si umim poradit sam Zacatek by byl vyber rozumne hezke a vhodne oceli / nabrouseni / trvanlivosti.
To noze nikdo nepouziva v kuchyni? neporcuje maso? nekraji zeleninu do gulase atd? Jsem tu jedinej exot kdo nuz opravdu i pouziva?
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Nůž pro každý den neboli EDC
Ozzy_ píše: Svoje noze mam. Na maso pouzivam uplne normalni "zalesackej" nuz od Mikova kterej mam jeste po dedovi, a je z nejaky povedeny serie, kdy se to brousi uplne samo, a temer se to netupi. A na zeleninu obycejnej nozejcek od KDS asi za kilo. Taky funguje cajk. Todle ma bejt darek pro zeniny rodice jejichz stav nozu v domacnosti je zoufalej, i celkem hezky noze zniceny tchanovejma pokusama je nabrousit ....
Nejde mi o exkluzivitu a buh vi co, spis o osobni zkusenost s nejakym vyrobcem ze se to dlouhodobe dobre pouziva, snadno udrzuje ostry vetsinou jen liznutim na ocilce, a hezdy se s tim pracuje.
Takze kratka odpoved: i pro zenskou.
3 reakcí na tento příspěvek Nůž pro každý den neboli EDC
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Nůž pro každý den neboli EDC
Ozzy_ píše: Ahoj, když jsou tu ti znalci na nože. Rád bych koupil kvalitní nože. Ideálně od jednoho výrobce něco menšího a tenčího na zeleninu, a k tomu něco většího a silnějšího na porcování masa. Doporučení něčeho co se snadno brousí, drží ostří, a dobře se s tím pracuje?
https://www.chefshop...NtD9VZhoC-VsQAvD_BwE
Mám a úplně v cajku. Ocel není úplně top, ale jednou za uherák přelízneš ocílkou a je to.
Případně vybrat kusy
https://www.kniland....lisandrove-rukojeti/
Nebo s tímhle ...
https://www.chefshop...2d42184f18700d3782e8
asi nemůžeš udělat chybu - jen vybrat vyhovující střenky
Naposledy editováno 21.11.2023 15:32:15
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Nůž pro každý den neboli EDC
Medved píše: Jo tak, darek pro tchana a tchyni ... tak jim kup sadu Tescoma ve spalku. Pokud chces rozhazovat, tak AZZA. Je tam i ocilka a kdyz ukazes tchanovi jak se na ni brousi, tak by to melo klapnout. No, a pro tchyni muzes prihodit nejakou luxusni bonbonieru - treba kostkovej cukr.
Nevim proc, ale todle sem cekal hned kdyz sem to psal.
Asi sem mel jeste napsat ze jsou oba fajn, a mam je rad. Takze bych jim rad vybral noze jako sam sobe
Naposledy editováno 21.11.2023 16:38:44
2 reakcí na tento příspěvek Nůž pro každý den neboli EDC
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Nůž pro každý den neboli EDC
Myerchin, VG-10, damašek, super design, limitka za vcelku malý prachy
Dick, sendvič, dělník za bratru 800 Kčs
Dick, to samý ve verzi santoku
Dick, fileťák, White paper steel
Dick, Blue paper steel, dlouho drží ostří, blbuvzdornější ohledně možného rezivění
Dick, VG-10, damašek
Když to porovnám, tak VG10 i oba druhy paper steel dlouho drží ostří, verze blue mi přijde že vydrží asi nejvíc. Ohledně řezivosti jasně vede opět blue/white paper steel, VG10 těsně za nimi. Nejlépe se pro změnu brousí první dva Dicky s obyčejnou uhlíkovkou, u kterých tuplem spolu s white paper steel platí, nenechávat mokré pohozené na lince. Dobře se držej všechny, na druhou stranu nejčastěji krájím chleba a rohlíky
Z 90% ostření probíhá na střední ocílce opět od Dicku, když dostanu něco fest doprasenýho, beru vodní kameny. A vzhledem k tomu, že je umím nabrousit hůř, než byl tovární výbrus (holej, ale ne tak, jak by měly), si půjdu koupit Tri-Angle od Spyderca, protože na něm je snažší udržet úhel než na obyčejné ocílce.
Všechny jsou od pana Šulce, čili stejnej krám kde nakupuje chlupatej.
Naposledy editováno 21.11.2023 18:37:47
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Nůž pro každý den neboli EDC
Medved píše: Ozzy_> Hm, to je pekne hnusny ... mam nozu z tehle sady 12 a strenky na vsech zatim v pohode (mame je urcite tak 6 - 7 let a pouzivame je dost intenzivne).
Divny, schvalne sem vytahl i tu servirovaci vidlicku, a prasklou strenku ma taky jinak to byl celkem muj favorit na koupi. Protoze jinak celkem splnoval co jsem chtel.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Nůž pro každý den neboli EDC
Krovak píše: Ozzy_>Shora:
Myerchin, VG-10, damašek, super design, limitka za vcelku malý prachy
Dick, sendvič, dělník za bratru 800 Kčs
Dick, to samý ve verzi santoku
Dick, fileťák, White paper steel
Dick, Blue paper steel, dlouho drží ostří, blbuvzdornější ohledně možného rezivění
Dick, VG-10, damašek
Když to porovnám, tak VG10 i oba druhy paper steel dlouho drží ostří, verze blue mi přijde že vydrží asi nejvíc. Ohledně řezivosti jasně vede opět blue/white paper steel, VG10 těsně za nimi. Nejlépe se pro změnu brousí první dva Dicky s obyčejnou uhlíkovkou, u kterých tuplem spolu s white paper steel platí, nenechávat mokré pohozené na lince. Dobře se držej všechny, na druhou stranu nejčastěji krájím chleba a rohlíky
Z 90% ostření probíhá na střední ocílce opět od Dicku, když dostanu něco fest doprasenýho, beru vodní kameny. A vzhledem k tomu, že je umím nabrousit hůř, než byl tovární výbrus (holej, ale ne tak, jak by měly), si půjdu koupit Tri-Angle od Spyderca, protože na něm je snažší udržet úhel než na obyčejné ocílce.
Všechny jsou od pana Šulce, čili stejnej krám kde nakupuje chlupatej.
Hele tohle jsou krasny veci, a moc dekuju za osobni zkusenost,ale obavam se ze to tchyni (zene, tchanovi) sverit nemuzu, ti to nechaj mokry, a narvou do mycky
Naposledy editováno 21.11.2023 21:35:47
Hele tohle jsou krasny veci, a moc dekuju za osobni zkusenost,ale obavam se ze to tchyni (zene, tchanovi) sverit nemuzu, ti to nechaj mokry, a narvou do mycky
Tak že kostkovej cukr.
Určitě blok na nože a ocílku, a nic moc drahýho.
Tohle by mohlo stačit.
www.tefal.cz/p/ice-force-k232s574-sada-6-kusu/2100110589
nebo
www.kulina.cz/sada-nozu-ve-stojanu-gourmet-zwilling-buk-5-ks-2/
tohle není špatná značka.
www.gastropomucky.cz/sady-nozu/
Naposledy editováno 21.11.2023 23:01:49