Téma: Esspreso - kávovar
 
1.9.2010 v 13:52
Zdař bůh,
Chtěl bych se zeptat zkušenějších - koukám na kávovar do práce - DeLongi EC7 ,ale má tlak pouze 3,5 baru. Ostatní o něco lepší kávovary mají kolem 15 barů.

V čem je rozdíl? dělá se to kafe déle? a nebo to má taky výraznější chuŤ?

Dík za info.

Nebo popř doporučit nějaký - bez mlejnku.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

6.5.2015 v 21:53 | Nahoru | #301
Jirka.46> mokka konvička vždy kávu trochu nešetrně připraví, neměřil jsem teda dobu , ale nenechávám až do konce. odstavuji při začátku kdy jde pára. nicméně mi chutná po espressu asi nejlépe. používám taky french press jako velmi jednoduchou přípravu která je nenáročná a kde můžu ovlivnit celou přípravu.dokonce si myslím že i klasická překapávaná není špatná technika pro toho kdo musí mít nutně plnej kýbl.
jsou i další obdoby filtrované kávy.
co se týká kávy, tak dávám přednost arabice , ale která konkrétně si myslím že není podstatné. beru z holešovic i když ne každý je preferuje. u mě dobrý.

(reakce na) Esspreso - kávovar

6.5.2015 v 22:13 | Nahoru | #302

Vladimir píše: Jirka.46> u mokakonvičky jde především o teplotu vody_páry. funguje na základě páry která tlakem vytlačí vařící vodu přes sítko s kávou nahoru. myslím že spíš snížením plamene nebo stupně na střed nebo méně se nedosáhne takového vzrůstu teploty ve druhé polovině extrakce. aspoň taková je moje zkušenost. mokka konvička je moje druhá nejoblíbenější příprava. tady bych dobu extrakce nezohledňoval. je to jiná příprava kde není prakticky žádný tlak.



Máš zkušenost s porovnáním chuti kafe v závislosti na materiálu konvičky - hliník/nerez? Hodně lidí tvrdí že je to kafe z hliníkový lepší a kupodivu musim souhlasit

Doma mám velkou hliníkovou a na koleji menší nerezovou, kafe melu vždy před přípravou a rozdíl tam znát teda je

+ samozřejmě rozdíl vaření na plynu/elektrické plotýnce, ale to holt na koleji neovlivním a musím se spokojit i s tím "málem"

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

6.5.2015 v 22:17 | Nahoru | #303
Jirka.46> Jaký kafe do mokky je dost subjektivní záležitost - jednomu chutná, druhému ne

My se zatím držíme značky Segafredo - čas od času se daj v supermarketu koupit půlkilovky za pár korun a je to docela dobrý kafe Do konvičky by ale mělo bejt namletý spíš nahrubo než najemno Pak už jen záleží na tom jak si tu přípravu ohlídáš, připálit se dá každý kafe a pak to neni zrovna dobrota

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

7.5.2015 v 09:53 | Nahoru | #304

Jirka.46 píše: Teď nemůžu najít článek,kde se píše o delší době extrakce,ale třeba tady píšou 30 sekund www.piccoloneexistuje.cz/moka-konvicka



Proboha neber to jako dogma, uplný nesmysl. 30s se s oblibou říkává u espressa, pro konvičku to platit ani nemůže. Máš jinou teplotu, tlak i objem, který si děláš... Espresso pod tlakem tlačí, rychlost tam ovlivníš kolik jak namletého a jak napěchovaného tam je kafe, chceš mít dobré kafe v malém šálku, když bys nechal déle tak teče už jen hořká voda, proto to stopneš někdy dokud teče ještě hnědé kafe. Orientuj se spíš podle vůně a barvy, experimentuj s mletím a na nějaké "poučky" moc nehleď. Důležité je kávu připravit tak, aby ti chutnala, když si necháš dělat toho dlouho kýbl kafe už nebude dobré, pokud se budeš řídit nějakýma "dogmatama" uděláš si toho rychle, že se ani nestihne vylouhovat, tak nebude mít žádnou chuť. Spíš se můžeš docela dobře řídt množství kafe/objem, který si děláš a jak bude namleté a to pak opakovat.

(reakce na) Esspreso - kávovar

7.5.2015 v 09:57 | Nahoru | #305
sharkis> Počkej, to Segafredo cassa nebo jak sej menuje, nejlevnější ze super hyper, fakt i někomu chutná? Já mámosobně nejraději z místní pražírny, koupím tak 10, 20 deka zrn, ak se spotřebuje tak nové a třeba jiné, podle chuti a nálady; velké balení by bylo doma asi dost nepraktické.

(reakce na) Esspreso - kávovar

7.5.2015 v 14:24 | Nahoru | #306
sharkis>Právě se ptám,abych věděl které koupit na zkoušku.Je mi jasné,že každému chutná něco jiného.Myslím,že zrovna to Segafredo jsem se domníval,že bude dobré,ale například proti Lavazza,nebo Davidoff bylo horší.Zatím jsem žádnou dobrotu nevytvořil,takže asi k velkému přepálení nedošlo

(reakce na) Esspreso - kávovar

7.5.2015 v 14:32 | Nahoru | #307
dj_hroch> Viděl jsem co teče z kávovaru po delší době,proto to řešim.Obarvenou vodu poznám,ale jak poznám,že se začíná luhovat něco co by nemělo?Právě z té konvičky teče ke konci v podstatě také jen obarvená voda,ale to nestopnu,protože je tam tlak a prostě teče až do konce.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

7.5.2015 v 14:44 | Nahoru | #308
Vladimir> Zatím jsem zkoušel snad jen arabicu,několik druhů možná 10 a z toho asi 2,nebo 3 mi přišly horší a chtěl bych zkusit něco lepšího.Jinak,když jsem ještě věřil na piccolo,tak mi toho přišlo málo,že jsem ho vypil rychle a ani si nepochutnal,ale teď mi přijde chuťově lepší,než to ředěné.Jednou jsem si cucnul moka,potom dolil,aby ho bylo víc a najednou to nemělo chuť jako kafe,ale jak obarvená voda.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

7.5.2015 v 19:04 | Nahoru | #309
Jirka.46> já si dělám většinou dvojitý espresso tak z 17g a držím to mezi 25 až 30s. Káva celkem rychle " stárne " takže Ti doporučuju mlýnek, třeba ruční netříštivý a objednej si kafe z pražírny. je jich hodně. otázka je spíš že Ti nebude připadat velký rozdíl, ale jak si zvykneš na čerstvou praženou a před spařením pomletou kávu a vychytáš přípravu tak potom si nedáš kafe u pumpy nebo jinde a budeš vyhledávat solidní kavárnu. já ho teda kupuju po kilech protože 20 deka mám tak na 2 až 3 dny. na 30 ml espressa si asi musíš zvyknout a nebo ne a dávat si dvojitý, nebo capuccino. u mokka konvičky ubírám teplotu a k závěru to i sundám.

1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

7.5.2015 v 19:40 | Nahoru | #310
taky kupuju kilo, pro dva je to tak na 3 týdny což je akorát. Holešovice jsou v pohodě, samozřejmě ne každý kafe je tam dobrý, chce to vyzkoušet. Naposled jsem zažil zklamání s australia skyburry, a skoro nadšení s colombia supremo.

(reakce na) Esspreso - kávovar

7.5.2015 v 19:43 | Nahoru | #311
Vladimir> No já si taky většinou dávám dvojitou porci,o ty 4 porce se dělíme dva,nebo tři málokdy čtyři.Poslední dobou kupujem mletou,ale u čerstvě namleté jsem zatím rozdíl nepoznal,možná je to tou nevychytanou přípravou.Vařím na nejmenším hořáku na sporáku na nejmenší plamen a cca.ve třičtvrtě extrakce vypínam.Ten zvyk na lepší jsem zaznamenal také,ikdyž mám možnost si dát kafe později někde po cestě,tak si dám hned ráno doma a potom vydržím zase než se dostanu domu,do kavárny se během dne nedostanu.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

7.5.2015 v 20:14 | Nahoru | #312
Stev> Australie nechutnala? Columbia dobrá ta nikoho neurazí

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

8.5.2015 v 08:15 | Nahoru | #313
jongi> uz jsem ji mel vickrat. Ale ta posledni byla plna slupek, a chut proste divna. Holesovice maj nevyhodu v tom ze nedrzej stalou kvalitu. Prazeni taky obcas vypada ze je podle toho jak se kdo vyspi. A ty jejich lepsi kafe maj nevyhodu v maly obratce, takze uz muze bejt dost stary. Mam tam vic stesti s beznejsima druhama. Ale porad za tu cenu je to super, takovej rozdil proti jinejm to neni.

1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 14:41 | Nahoru | #314
Specializovaná prodejna a v nabídce je lžička piccolo. www.kava-prodej.cz/kavove-prislusenstvi.asp Jak to mám chápat?Která je tedy na espresso?

(reakce na) Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 14:54 | Nahoru | #315
Stev> Není nad to si jí pražit sám

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 14:55 | Nahoru | #316
Jirka.46> bohužel v české gastronomii tu piccolo

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 14:58 | Nahoru | #317
jongi> Takže ta espresso je na lungo?Ale šálky mají popsané dobře ne?www.kava-prodej.cz/kavove-salky.asp

Edit:odkaz

Naposledy editováno 10.05.2015 14:59:39

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 15:17 | Nahoru | #318
Jirka.46> vypadá to tak, šálky sedí. Nakupuješ si výbavu?

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 15:26 | Nahoru | #319
jongi>Na šálky a lžičky jsem zatím jen koukal.Ale když se ptáš,můžeš doporučit jaké?Na moka kávu asi espreso že?Od jakého výrobce,popř. něco konkrétního?

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 15:30 | Nahoru | #320
Jirka.46> U lžičky je to jen o velikosti úměrné k šálku. Šálek by měl byt bílý porcelán raději silnostěný aby po nahřátí držel déle teplotu. Velikost správně jako na espresso.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 18:15 | Nahoru | #321
jongi>Díky,tak jsem si to myslel dobře.Asi ale pořídim ty lungo,jelikož si většinou dávám dvojitou dávku,mám 2 nové malé silnostěné,ale většinou používam větší staré tenkostěné tak asi vyměním ty staré za nové silnostěné

1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 18:33 | Nahoru | #322
Tak jsem se konečně dočetl,jak je to s tou dobou extrakce cs.wikipedia.org/wiki/Lungo takže čím větší hrubost namletí,tím déle se může extrahovat.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 18:58 | Nahoru | #323
Jirka.46> se u mě zastav v kavárně, někde dva na lungo určitě vyhrábnu

(reakce na) Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 19:00 | Nahoru | #324
Jirka.46> no, ale tady wikipedie nemluví pravdu. Základ pro lungo tvoří zase jen a jen espresso a "prodlužuje se " už jen horkou vodou.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 19:13 | Nahoru | #325
jongi>Máš kavárnu přimo na Dobříši?Třeba se někdy zastavím,na kávu,až budu mít cestu kolem,ale moc často přes Dobříš nejezdím.Ty šálky nějak pořešim,ale díky.

To je něco,když se dozvídám pořád něco jiného.V tom případě se luhují ty nežádoucí látky,takže lepší varianta co jsem četl,udělat espresso a dolít horkou vodou bez delší extrakce.

(reakce na) Esspreso - kávovar

10.5.2015 v 19:15 | Nahoru | #326
Jirka.46> jo mám tam fitko s kavárnou a pražírnou, nejde to minout :D
přesně tak dolít

Esspreso - kávovar

17.11.2015 v 16:57 | Nahoru | #327
Jak mám chápat tohle?hds.cz/hds/tiskove-zpravy/item/60-costa-express Nápoje kvalitní,jako v kavárnách a tankují to do kýblů

1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar

17.11.2015 v 17:25 | Nahoru | #328
http://www.costa-coffee.cz/menu/napoje tak zrovna Costa v tom má celkem pořádek

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar

17.11.2015 v 17:51 | Nahoru | #329
jongi>Na to jsem koukal taky,tam je to v pohodě.Ale když jsem kouknul na ty automaty,tak tam jsou strašně velký kelímky costacoffee.pl/costa-express www.vendingportal.eu/clanky/automaty/159-costa-express-uz-vo-francuzsku Dávají to nově na Shellky a přijde mi to podobné,jako na té,na které jsem skoro každý den,tam je tedy jiný automat,ale espresso asi 2dcl.

Edit:Nedavno jsem četl něco,že na pumpách melou hrubší,aby mohlo déle extrahovat,ale zajímalo by mi,jak je to s tímhle.

Naposledy editováno 17.11.2015 17:56:59

(reakce na) Esspreso - kávovar

17.11.2015 v 22:08 | Nahoru | #330
Jirka.46>

Stejná strategie jakou u Starbucks. Kýbl "nápoje kávového typu", jak zákazník žádá :)))
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist