Téma: Vinohrad od A do Z
 
13.1.2014 v 15:25
Jak již mnozí vědí naše spotřeba vína se dostala do "červených čísel" a už nestačíme vydělávat na to co prochlastáme. A vzhledem k tomu, že jsme čirou náhodou přišli k pozemku ve vinařském kraji, rozhodli jsme se zbudovat vlastní vinici a víno si vypěstovat sami.
Nebude to tedy úplně na zoraném poli, je to vlastně původní vinohrad o který se zřejmě od převratu (tzn. cca 25 let) nikdo nestaral a dle toho to taky vypadá. Takže ještě horší než to zoraný pole. Tady na vlákně bych chtěl postupně zveřejňovat práce, tak jak budou probíhat od zkulturnění pozemku až po výrobu vlastního vína a čile o tom diskutovat s lidmi který to zajímá, čerpat zkušenosti od těch co už vědí a třeba inspirovat ty kteří sbírají odvahu do něčeho takovýho jít. Tak nám držte palce, doufáme že to nebudeme muset někde na půl cesty vzdát.

Stav ke dni 1.1.2014 pohled do jednoho z řádků z východní strany








Stav ke dni 1.1.2014 pohled do stejného řádku ze západní strany








A toto je světlo na konci tunelu






Předchozí
1 2 3 4 5 6 7... 17
Následující

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 15:29 | Nahoru | #1
Vůbec tomu nerozumím, pomoc ti nenabídnu ale kdybys nakonec potřeboval někoho kdo to vychlastá, tak dej vědět
Ale držím palce ať se zadaří

Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 15:31 | Nahoru | #2
Držím palce a budu to tu sledovat. Táta vinař-hobík, žena je z vinařského kraje...

Já to umím jenom pít, ale zajímá mě to.

Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 15:31 | Nahoru | #3
Dokážu si představit jiný (méně pracný) způsob, jak přijít k chlastu, respektice penězům na chlast, nicméně držím palce

(reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 15:38 | Nahoru | #4
Jindrej> pokud to dobře dopadne, bude mít možnost každej kdo bude chtít a ukáže se na nějaké společné akci. Například na Motobloudění jistě budou vzorky k dispozici - ale to bude ještě nějakej rok trvat.

Jinak určitě jsem to tady nezaložil proto abych dělal nábor nevolníků. Spíš pro dokumentaci jak se to vyvíjí a diskusi.

Taky jsem uvažoval zda to vůbec na motorkářský fórum patří, ale pak když jsem si uvědomil, že to bude muset taky někdo vypít, určitej průsečík jsem nalezl

Naposledy editováno 13.01.2014 15:41:17

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 15:56 | Nahoru | #5
Gratuluju k pozmenku, ja tajne doufam, ze zdedim (ale neni po kom) sklipek

k tomu vinohradu, jezdil jsem na brigadu do Vestonic a rehole je to ukrutna! strasny prace!
Boli zada, ruce, nohy, vsechno, pak prilitnou spacci a je to v pici, to sami zajici a o zlodejich ani nemluvim.

Takze mas muj obdiv, ze se do toho poustis. Kdybys potreboval pomoct s bilym, dej vedet. Po cervenym mam strasnou opici.

(reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 16:11 | Nahoru | #6
KubaLC8> no sklípek bych taky potřeboval zdědit. Zatím máme akorát kus šípkoakátové plantáže.

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 16:15 | Nahoru | #7
a nebylo by snazší z toho udělat šípkovou plantáž?

e-jinak hodně štěstí, mákneš si, a to fest.

Naposledy editováno 13.01.2014 16:16:15

(reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 16:25 | Nahoru | #8
fockewulf> no to by rozhodně bylo, stačilo by dalších 25 let nic nedělat
Navíc zde je recept na šípkové víno.

2 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 16:28 | Nahoru | #9
šípkové víno dělá ségra, pít se to dá

(reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 16:32 | Nahoru | #10
DRN.> A jak se po něm spí?

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 16:36 | Nahoru | #11
DRN.> akorát mě vyděsil ten poměr 1,7 kg šípků na 0,9 kg cukru. To bude bolehlav jak bič

Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 16:41 | Nahoru | #12
Pokud je na konci tunelu těch bobulí víc, tak po dnešní mrazivé noci se můžeš pustit do výroby ledového vína, snu mnoha vinařů. A to nevychlastat, nýbrž zpěněžit a tím získat prostředky na rekultivaci pozemku nájemní silou a nesedřít se sám.

(reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 16:42 | Nahoru | #13

Danny350 píše: DRN.> akorát mě vyděsil ten poměr 1,7 kg šípků na 0,9 kg cukru. To bude bolehlav jak bič


čoveče nejsem si jistej jestli segra tolik sladí, ale vožrat bych se tim fakt nechtěl

karlos: no dobře, ale asi se to nesmí přehnat abyses vubec chtel vzbudit

Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 16:45 | Nahoru | #14
přesně tohle je můj sen, snad se jednou splní..držím palce a těším se na další fota

Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 17:03 | Nahoru | #15
Vinohrad, to je dobrá otročina. Kde to máš ?

Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 17:03 | Nahoru | #16
No, po zhlédnutí fotek mě napadají jen 2 slova: hodně štěstí!

Každopádně jsem zvědavej, jak Vám to půjde

Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 17:15 | Nahoru | #17
Poloha je v okolí Dolních Kounic, orientace Z-V, rozloha 0,4 ha, asi 14 řádků po 100 metrech.

Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 18:04 | Nahoru | #18
tak nějak marně hledám v tom roští nějaké hlavy. Podle mě vytahat použitelné sloupky, udělat z toho napřed krásnou rovnou nezaplevelenou plochu a začít odznova. Škoda, že skončily dotace na vinohrady. Máš na pár let o zábavu postaráno. Taky jsme teď převzali neužívaný vinohrad, ale je zatím ještě pořád poznat, že je to vinohrad

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 18:13 | Nahoru | #19
Tak až tohle jsem nečekal...To si teda řádně máknete... Ale kdyby něco, ozvi se. Třeba pomůžu aspoň zkušeností... Jinak zrovna jedu do sklepa...

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 18:49 | Nahoru | #20
Než zdědit vinohrad, to radši přestanu chlastat

Je to fakt řehole

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 18:50 | Nahoru | #21
titus> i těch pár metrů? vyčistit to od toho bordelu to jo ale potom je 4000 metrů taková šichta?

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 19:26 | Nahoru | #22
valibuk> Hele, bydlím na jižní moravě, mám kupu známých co mají vinohrady, vím co to sežere času a práce. A než se naučí dělat pitný víno, tak to taky trvá.
Vono to není jen zasadit hlavy a na podzim jít pro hrozny, je s tím fakt kupa práce za tou flaškou. A HLAVNĚ TĚ TO MUSÍ BAVIT!!
Ale možná je to jen můj pohled na věc, ale nikoho tím nechci odrazovat

(reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 19:29 | Nahoru | #23
titus> já se ptal fakt vážně,prostě mě to zajímá. nic o tom nevím,mám jen dvě rostlinky,který se plazej po zdi a žádná práce s nima není. jsem rozhodně spíš kozel než zahradník

Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 19:33 | Nahoru | #24
Tak tohle značkuju a budu bedlivě sledovat . Hodně štěstí

Naposledy editováno 13.01.2014 19:34:11

2 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 19:35 | Nahoru | #25
hele ty plevelný stromy jsou akáty, to nevyhazuj, to je nejlepší pro podpěrný kůly a na násady. A že jich budeš asi potřebovat

(reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 19:39 | Nahoru | #26
Yura> fůůůůůůj násady brrrr

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 19:44 | Nahoru | #27
BlackSabbath> pro začátek mi můžete doporučit nějakou vhodnou literaturu o vinohradnictví. Kde by byl nějaký vinohradnický kalendář jako kdy se co dělá atd. Klidně starší knihu, ty jsou obecně lepší co mám zkušenosti, než nějakej anglickej překlad na křídě.
A taky něco o ekologickém přístupu k vinohradnicví, hodlám používat co nejmíň chemických sraček. To už bude muset asi být novější čtivo.
Smozřejmě mých 11 let odborných zemědělských a zahradnických škol ve mně cosi zanechalo, takže toho spoustu vím a spoustu toho jde taky vygůglit, ale kniha je kolikrát kniha.

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 19:47 | Nahoru | #28
No tvl tu hoknu ti nezávidím. Až to vyčistíš, zjistíš, že budeš muset většinu podsadit a budeš čekat další 4 roky než bude úroda. Já se úspěšně vinohradu po rocích dřiny zbavil. Doporučju, pokud chceš dělat svoje víno, nakoupit šťávu (nebo hrozny), nejlépe v Rakousku (o dost levnější) a pak experimentovat ve sklepě. U vás se daří Frankovce nemýlím-li se? V Kounicích je vyhlášená z Rosa Coeli... Ale nic proti tvému nadšení.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 19:53 | Nahoru | #29

Yura píše: hele ty plevelný stromy jsou akáty, to nevyhazuj, to je nejlepší pro podpěrný kůly a na násady. A že jich budeš asi potřebovat


Jo akáty se na sloupky používají. Tam jsou všude ale betonový a většina jich bude použitelnejch, takže si spíš seženu jen pár co bude chybět. A abych násadu co se dá koupit za 50 Kč vyrábel z klacku, tak tolik času fakt asi mít nebudu

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

13.1.2014 v 19:59 | Nahoru | #30
George1P> však já s tím počítám že se to bude zprovozňovat postupně. Letos to vidím tak na 4 řádky. A ono nejdřív je potřeba zkulturnit vinici, pak se to víno naučit dělat, takže neboj nemám představu, že příští zimu budu pít z vlastních flašek Dělat víno z koupenejch hroznů by mě nebavilo.
Předchozí
1 2 3 4 5 6 7... 17
Následující
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.

TOPlist