1 reakcí na tento příspěvek Ochutnal už někdo z vás?
vypadá asi takhle
problem feferonek je to že palčivost je dána pěstováním
Jologlie si suším sám, krájí je do olejů a sahám na to jen v rukavicích - stačí vzít do ruky a když si pazourou sahnete na čelo - pali jak svin - navic to dvakrát nejde umýt :)
Jinak vařím z Mad Doga - - dávkování abych to široko daleko žral sám je cca 1cm na špejli na velkou porci např guláše.
Jologlii jsem měl čerstvou - - 4 kolečka cca 1-2mm široká (průměr cca 3cm) a velká pizza na keteré se to peklo se bez kapesníku nedala sežrat- - jedno kolečko jsem dal, zbytek šel párátkem do popelníku .... a to o mně tvrdí že mam plechovou hubu. Hlavně to není jen o pálivosti, paprika zapálí jako sviň, ale hlavně návaly do palice a pocity jako by Vám s břicha vyjela ruka krkem a vráhla všechno včetně jazyku dovnitř - je to věc která byla mimo mé chápání a v žádném případě to nebylo podobné feferonkám jaké znám z české zahrádky. Po 10min vše ustoupí a nepálí ani rty (jo a nepálí podruhé )
Naposledy editováno 13.01.2013 22:46:07
1 reakcí na tento příspěvek Ochutnal už někdo z vás?
na letošní sezonu tu mám vzorky Habanero red, jamajské červené, bhut jolokia žlutá a 7 pod jonah...
sadit budu až půda venku povolí, nejpozději do února... ještě mám v kyblíku metr a půl rostlinu co jsem vzal před prvním mrazem do pokoje a něco málo ještě dává, ale už je vidět že její čas se krátí
Naposledy editováno 13.01.2013 23:22:52
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Ochutnal už někdo z vás?
.,,šlo o červenou
Naposledy editováno 14.01.2013 02:29:22
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Ochutnal už někdo z vás?
v extremu to může být tak, že se ti papričky nějak zkříží a druhý rok ty co vyrostou z jejich semen tak nepálí
omáčka se asi nejlíp dávkuje, já to budu mlít na koření nejspíš Boschem nebo má kolega dobré zkušenosti s Clatronic na pálivé to prý stačí, protože toho prý není potřeba mlít kvanta, jediné co je prý důležité zohlednit při výběru je tříštivý nůž... mele to v sáčku, nechá dva dny usadit a stejně mikročástice jsou svině
jeho část úrody...
1 reakcí na tento příspěvek Ochutnal už někdo z vás?
Doufám, že budou reference
O tom že chili chce umět pěstovat , jinek je to o ničem právě vím. Omáčka má ještě jednu výhodu - pokud si najdu takovou která mi vyhovuje, je to silně aromatická a mísí se v ní několik chutí - tj omáčka v té minimální dávce nemá jen jednu papričku ale extrakty u vícero + daší chuti a aromata v jasně definovaném poměru. Když uvážím jak je drsná Jolokia, nedokážu si představit jak ji (byť namletou) dávkuju do jídla :) -- ale to ty znáš asi lépe než já.
PS: když jsem se snažil pěstovat, tak jsem tu měl asi 10 sazenic - co si pamatuji bylo tam Habanero...celkem 5druhu na zkoušku - papričky vyrostly, zbarvily se ale jinak byly o ničem - nakonec jsem si řekl že těch pár plodů je pro mne jednodušší koupit/dostat . Jak jsem psal, Jolokiu užívám do oleje - tj zdělám nax 10plodů za rok a to pak je snaha pěstovat o ničem. Na konzumaci "na kyselo" - lák podobný jako na okurky - mi stačí "česká odrůda" - netuším název, sazeničky mam vyzkoušené - dostávám každý rok - -pálivost je podobná jako u Piri-Piri ale jsou to větší plody a pokud mají dost času, vypěstuje to i nýmand jako jsem já (zahrádničení nepatří mezi mé záliby). Na teplou kuchyni Mag Dog, na studenou olej Wasabi, olej s Jolokiou. Pak samo klasiku jako TABASCO ,Amazon atd... ale to jsou podstatně méně pálivé omáčky.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Ochutnal už někdo z vás?
FishX3> ono i klíčení... kamarád hlínu splašil buhví kde (bydlí na sídlišti v praze), z 15 semen mu vylezlo 13 rostlin... a mě z dvaceti 4, na vesnici a semena z jedné várky... teďka mají na chilli i tu Morugu mučíto, je z morugy a pálivost 2 miliony SHU
dávkuje se to v pohodě, nasypeš špetku, povaříš a doladíš podle chuti nebo kousky necháš vylouhovat ve vařící vodě a pak to tam odliješ... jen to tam nesmíš dávat po kilech ale s omáčkou je to tak půl na půl, je lepší mít oboje
Naposledy editováno 14.01.2013 12:17:22
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Ochutnal už někdo z vás?
mam tu kluka co obchoduje s lampama a další technikou pro pěstění, jsme dohodnuti že nějaká semínka nasadí a uvidíme jak se zadaří. Mam tu ruzných asi 15druhů semen (papričky od 200 000SHU)
Ty jsi ochutnal Jolokii? (samotnou) Pokud ano jsi schopen ustát třeba polovic papričky?
Naposledy editováno 14.01.2013 13:50:36
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Ochutnal už někdo z vás?
co se týče pěstování za oknem, opravdu to jde... rostlinky cca 50 cm, některé druhy lze i venku, ale ideální je skleník, či zimní zahrada, nebo aspoň něco krytého kde je relativně teplo... viděl sem i metrovou rostlinu, která vyrostla v kyblíku na terase
jolokii sem měl sušenou, pěstovat ji budu až letos... myslím, že půlku papričky bych asi nějak ustál, čtvrtka sušené se dala... pálila, ale o křečích, halucinacích a tak nemůže být řeč každopádně bych to jen tak pro nic za nic asi nezkoušel, morugu už vůbec ne to už je fakt ruská ruleta
Lion píše: FishX3> jolokii sem měl sušenou, pěstovat ji budu až letos... myslím, že půlku papričky bych asi nějak ustál, čtvrtka sušené se dala... pálila, ale o křečích, halucinacích a tak nemůže být řeč každopádně bych to jen tak pro nic za nic asi nezkoušel, morugu už vůbec ne to už je fakt ruská ruleta
Halucinace nebyly, ale byl to stav kdy jsem neměl potuchy jestli to se mnou nesekne - něco co jsem dost dobře nemohl ovládat. Ohledně capsaicinu - na pálivosti získáva paprička při dozrávání. Schválně vyzkoušej papriku kterou jsi už zbarvenou nenechal na keříku dozrát - proto furt kibicuji :) měj se fajn, chilli zdar!
Naposledy editováno 14.01.2013 19:48:00
v základní sestavě hrají:
Rawit
Bolivian rainbow
Hamanero long HOT
Black pearl
Trinidad Scorpion
Naga Viper Pepper
Naga Morich
Naga Jolokia
+ jako dárek přišlo koření Bhut Jolikia, který jsem okamžitě v patřičný dávce ochutnal a nemá to chybu, konečně něco ostřejšího po čem jsem tak dlouho prahnul!!