Téma: kulinářské téma
 
17.1.2010 v 17:57
Tak mě napadá, že už jsme dlouho nedávali dohromady nějaké recepty atd., nějak mi teď dochází nápady co vařit. A přitom je tu dost lidí co rádi vaří, že Repulsione, Jetame, Zeldo atd... (btw Zeldovi special thanks za jeho základní houbovou omáčkou ke steakům- jednoduché a geniální ). Tak se pochlubte, co jste třeba vařili o víkendu a přijde Vám, že by bylo fajn se o recept podělit.

Za mě třeba jednoduchá a levná polévka, vyjímečně bezmasá Ale je podle mě velice dobrá. Pracovní název je (bůhví proč, ale tak tomu doma říkáme) je Anča.
A co potřebujem?
cca 4 vejce
něco smetany (lepší to větší balení 12%)
cca 4 brambory
máslo
hladká mouka
2 bujóny (nej. hovězí)
cibule
majoránka, sůl

Osmažíme zlehka cibulku na másle, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Dáme vařit vajíčka, aby byly natvrdo. Do jíšky přilijeme vodu, prostě dle velikosti hrnce. Přidáme sůl, nakrájené brambory a dáme vařit, dokud nezměknou. Přitom ještě přidáme bujóny. Až budou vejce hotová, oloupem a nakrájíme do polévky. Na závěr přidáme majoránku (té docela hodně), zlehka povaříme, přidáme smetanu a podáváme.
Upozorňuju, že jiné koření než sůl a majoránka tam nepatří, kazí do chuť! Vyzkoušejte, rychlá, levná a výtečná

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) kulinářské téma

19.1.2010 v 14:03 | Nahoru | #61
St.naprcal> Použil jsem 12% a jen jí víc povařil a úplně v klidu. Hodně štěstí, je to fakt dobrý

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) kulinářské téma

19.1.2010 v 14:06 | Nahoru | #62

Bludevil>St.naprcal> Použil jsem 12% a jen jí víc povařil a úplně v klidu. Hodně štěstí, je to fakt dobrý



aha, takže to musí povařit trochu jo? tak já to ve finále fotnu

(reakce na) kulinářské téma

19.1.2010 v 14:09 | Nahoru | #63
St.naprcal> Povařit, ale míchat, ta smetana děsně ráda utíká z hrnce! Doporučuju to dělat v teflonovém nebo podobném nádobí (já mám nějakej nitrid titanu), smetana se ráda taky přichytává.

kulinářské téma

19.1.2010 v 14:13 | Nahoru | #64
oka, my máme nějaké spešl nové pánve, tak snad to bude v klidu.. jdu dát vodu na těstoviny

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

19.1.2010 v 14:14 | Nahoru | #65
Bezva žrací téma ..co něco zajímavého s houbama? Teď se mi v ledničce válí žampióny a hlíva? Nenadhodí někdo nějaký ozkoušený recept?

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) kulinářské téma

19.1.2010 v 14:17 | Nahoru | #66
Dr.Houba> Počkám až přijde přítelkyně, ta dělá nějak hlívu na kari... já to neumím, tohle nechávám na ní;) Tak pak třeba přihodí sem.

(reakce na) kulinářské téma

19.1.2010 v 14:28 | Nahoru | #67
Bludevil> Bezva, obvykle to dělám žampióny dušené na másle a kmíně, popřípadě je hodím ke kuřeti, ale s hlívou moc zkušeností nemám. Teda, s přípravou..najít nebo vypěstovat není problém po celý rok..

(reakce na) kulinářské téma

19.1.2010 v 14:59 | Nahoru | #68
zelda> Dik za objasneni, slysel sem o tom ale nic sem si pod tim nemoh predstavit. A ted co koukam na ty videa tak docela mazec:D Presto rikam - pokad to predtim nebehalo zivy, tak se tomu nic nevyrovna

kulinářské téma

19.1.2010 v 15:01 | Nahoru | #69
kokovan

tataracek

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

19.3.2010 v 11:32 | Nahoru | #70
Tak co, budou zas nějaké tipy do kuchyně?;) Máte někdo třeba nějaký supr recept na lososa? nebo co vůbec udělat v Brně "kulinářské seance" gastronomů?

kulinářské téma

19.9.2011 v 20:20 | Nahoru | #71
Jsem se rozhodl vykopat staré téma shromažďující témata co kdo kdy doma vaří a k tomu inspirace do kuchyně. Tak se pochlubte co jste v poslední době dobrého předvedli? Jaké máte nápady?
Já relativně nedávno dělal tohle, doporučuju!
vepřové medailonky v karamelové omáčce
cukr, něco vepřových medailonků, rybí omáčka,2 stroužky česneku,lžička oleje, cibule, sójová omáčka;
Cukr nasypat do pánve rozpálené na nejvyšším plameni a bez míchání nechte dvě tři minuty zkaramelizovat. Poté ihned vmíchat vepřové medailonky a opéct minutu dvě, dokud ze všech stran nezezlátnou. Ztlumit, vlít rybí omáčku, přidat česnek, olej a cibuli a vařit cca 15 minut, přidat sójovku dle chuti.

3 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

19.9.2011 v 22:12 | Nahoru | #72
v poslední době jsem uklízel lednicu - čili klasika listové těsto a CCD (co dum dal) - v našem případě cca půl kila lososa, baby špenát a trošku balkánského sýru. Drobný závin, díky balkánu netřeba dosolovat a šmakuláda.

Jinak k snídani jsem dělal dýňovou kaši, z čerstvé dýně muškátové nasekáš kousky, odstraníš tvrdou kůru, do hrnce, lehce máslo, podlít vínem, sůl, pepř. Podusit a poté metličkou na jemné hrudky. Na závěr zamíchám drobné kousky jarní cibulky. Ideální snídané

(reakce na) kulinářské téma

20.9.2011 v 08:19 | Nahoru | #73
VlastíkPlamínek> maso a pivo je ideální snídaně ty čerstvá jarní cibulko

(reakce na) kulinářské téma

20.9.2011 v 08:37 | Nahoru | #74

VlastíkPlamínek píše: v poslední době jsem uklízel lednicu - čili klasika listové těsto a CCD (co dum dal) - v našem případě cca půl kila lososa, baby špenát a trošku balkánského sýru. Drobný závin, díky balkánu netřeba dosolovat a šmakuláda.

Jinak k snídani jsem dělal dýňovou kaši, z čerstvé dýně muškátové nasekáš kousky, odstraníš tvrdou kůru, do hrnce, lehce máslo, podlít vínem, sůl, pepř. Podusit a poté metličkou na jemné hrudky. Na závěr zamíchám drobné kousky jarní cibulky. Ideální snídané


S tou dýní..já se těmhle plodinám furt bránil, ale musím říct, že dýně hokaido mě přesvědčila. Polévka z toho je fakt výborná, dělám to podobně jako ty, cibulka na másle, víno vyvařit, na to kousky dýně, opražit, zalít bujonem, po půlhodině rozmixovat, přidat smetanu a dobrota ohromná .
V neděli jsem zkoušel přední hovězí dušené na červeném víně s kořenovou zeleninou bazalkou a rajčaty...taky moc dobré

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) kulinářské téma

20.9.2011 v 08:41 | Nahoru | #75

Bludevil píše: Tak co, budou zas nějaké tipy do kuchyně?;) Máte někdo třeba nějaký supr recept na lososa? nebo co vůbec udělat v Brně "kulinářské seance" gastronomů?


Byli jsme s Barčou na její narozeniny na degustační menu zde. Je to zhruba rok stará hospoda, ale docela se za ten rok ukázala a točí tam Dalešice . Zrovna měli zvěřinové speciality, musím říct, že po 4tém chodu jsme byli tak narvaní, že jsme si řekli radši o dezert...cena bych řekl byla úměrná kvalitě

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

20.9.2011 v 08:41 | Nahoru | #76
je podzim, dýně na každým rohu tak proč ne? Ještě chci zkusit dýňové rizoto

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) kulinářské téma

20.9.2011 v 08:44 | Nahoru | #77

Dr.Houba píše: Byli jsme s Barčou na její narozeniny na degustační menu zde. Je to zhruba rok stará hospoda, ale docela se za ten rok ukázala a točí tam Dalešice . Zrovna měli zvěřinové speciality, musím říct, že po 4tém chodu jsme byli tak narvaní, že jsme si řekli radši o dezert...cena bych řekl byla úměrná kvalitě



Ty voe Houbo!!!!

co to je za haluz?

(reakce na) kulinářské téma

20.9.2011 v 08:45 | Nahoru | #78

VlastíkPlamínek píše: je podzim, dýně na každým rohu tak proč ne? Ještě chci zkusit dýňové rizoto


Já mám ještě kamaráda, co do do dýní dělá ve velkém, tak mám k dispozici téměř neomezené množství ..ale z muškátové zatím akorát přítelkyně zkoušela dělat muffiny a musím říct, že dobrý a navíc velice hezká oranžová barva

(reakce na) kulinářské téma

20.9.2011 v 08:46 | Nahoru | #79
VlastíkPlamínek> To mě taky dostalo ..asi mají menu na dlouho dopředu nebo blbě nastavený čas serveru či co

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

20.9.2011 v 08:49 | Nahoru | #80
Vepřová pečeně obraná z blan a tuku, vykoštěná. Čerstvý rozmarýn nasekáme (v žádném případě nemeleme!), sůl, pepř a hlavně nasekaný česnek. Aby hmota na kořenění byla "mazlavější" používám ještě trošku nastrouhaného zeleného jablka (Golden). Tuhle směs promísíme, maso několikrát nakrojíme, aby se koření dostalo co nejvíc dovnitř. Ideální je nechat ho pak 30 minut "zavadnout". Pak ho dáme na 2-3 minutky z každé strany na rozpálený olivový olej zatáhnout, aby při pečení neztratil šťávu.....

Mezi tím si nachystáme brambory - neloupané nakrájíme na osminky, aby se snadněji upekly. Naskládáme na pekáč s olivovým olejem, zasolíme, opepříme, přidáme pár snítek rozmarýnu a zalijeme nějakým těžkým silným červeným vínem. Nejlepší a nejlevnější varianta je "bulharský medvěd" :) - asi bych tu hrůzu nepil, ale na podlití to je ale ideální. Nahoru na brambory dáme osmahlé maso a na 180-190st pečeme ne dýl než 30 minut (maso),brambory vycházejí tak o 10 minut dýl.

Vylepšit se to dá ještě "po anglicku" na čtvrtky rozkrájeným jabkem (zase golden) bez jadřinců na čtvrtky. Na bramborách si nenasaje mastnotu, ale upeče se v měkké pyré, které k masu na rozmarýnu vyznívá skvěle kontrastně....

Mňamka!

kulinářské téma

20.9.2011 v 08:54 | Nahoru | #81
zkusím! zní to parádně!

kulinářské téma

20.9.2011 v 08:56 | Nahoru | #82
přátelé na víkend chystám orální masturbaci,tak slibuji že budu fotit a poté popíšu výsledek....

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

20.9.2011 v 18:08 | Nahoru | #83
zdar žrouti, jak nejlpí nakládat kuřecí prsa na grill ?? aby to nebylo moc složité a drahé ( a bude toho více porcí , prodej na diskotéce)

(reakce na) kulinářské téma

20.9.2011 v 21:35 | Nahoru | #84

VlastíkPlamínek píše: v poslední době jsem uklízel lednicu - čili klasika listové těsto a CCD (co dum dal) - v našem případě cca půl kila lososa, baby špenát a trošku balkánského sýru. Drobný závin, díky balkánu netřeba dosolovat a šmakuláda.

Jinak k snídani jsem dělal dýňovou kaši, z čerstvé dýně muškátové nasekáš kousky, odstraníš tvrdou kůru, do hrnce, lehce máslo, podlít vínem, sůl, pepř. Podusit a poté metličkou na jemné hrudky. Na závěr zamíchám drobné kousky jarní cibulky. Ideální snídané


To první by té mé mohlo chutnat, mně taky, to zkusím
To druhé- safra z toho jde strach! Já na věcy jako dýně atd. nějak nejsem, bojím se co by z toho vzniklo

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) kulinářské téma

20.9.2011 v 21:40 | Nahoru | #85

naprcccs píše: zdar žrouti, jak nejlpí nakládat kuřecí prsa na grill ?? aby to nebylo moc složité a drahé ( a bude toho více porcí , prodej na diskotéce)


Kuřecí prsa na gril je...no to horší co tam můžeš dát, akorát zdůrazníš jejich suchost. A pro diskotéku zbytečnej artikl, tam se mnohem více ujme štavnatější maso.

(reakce na) kulinářské téma

20.9.2011 v 21:41 | Nahoru | #86
bathed> Výborně, od pohledu super recept!

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) kulinářské téma

21.9.2011 v 08:22 | Nahoru | #87

Bludevil píše: Kuřecí prsa na gril je...no to horší co tam můžeš dát, akorát zdůrazníš jejich suchost. A pro diskotéku zbytečnej artikl, tam se mnohem více ujme štavnatější maso.


No, ono se to dá, ale je to vždy trochu o salmonelózu ..na pánvi to dělám tak, že vždycky když se na to prso podívám z boku, tak musí být na tenké vrstvě oleje "uděláné" tak do 2/3, pak obrátím na stejnou dobu..pak jsou poměrně šťavnaté, ale na grilu je to dost nevyzpytatelné..radši bych se pustil do paprik a krkovičky
Bathed: vyzkouším, zní to skvěle

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

21.9.2011 v 08:27 | Nahoru | #88
Vlastík + Houba + Blue: když to po sobě čtu, nezdůraznil jsem jednu věc - to maso vínem NEPOLÉVAT!

Jinak doporučuju kouknout na TV Barandov. Vaří tam takový ostravsky chachar, co žije v Praze. Vaří rychle, jednoduše, ale nejsou to takové patlaniny jak od Babicy. Maximálně klade důraz na suroviny a jejich čerstvost. Zatím co jsem zkusil, bylo skvělé!!!!

Naposledy editováno 21.09.2011 08:32:12

kulinářské téma

21.9.2011 v 08:35 | Nahoru | #89
Vezmeš kysaný zelí, rozkájíš ho a dáš na lehce vymazanej pekáč, na to dáš osolená kuřecí stehna bez kůže a zaleješ rajským pyré do vrchu. Zakreješ alobalem a dáš upéct...

Jednoduchý, rychlý, zdravý a výborný...

(reakce na) kulinářské téma

21.9.2011 v 08:42 | Nahoru | #90

bathed píše: Vlastík + Houba + Blue: když to po sobě čtu, nezdůraznil jsem jednu věc - to maso vínem NEPOLÉVAT!

Jinak doporučuju kouknout na TV Barandov. Vaří tam takový ostravsky chachar, co žije v Praze. Vaří rychle, jednoduše, ale nejsou to takové patlaniny jak od Babicy. Maximálně klade důraz na suroviny a jejich čerstvost. Zatím co jsem zkusil, bylo skvělé!!!!


Rozumím podstatné je vínem hlavně podlévat sebe během vaření
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist