Trial: Toni Bou míří za šestým světovým titulem

Toni Bou dominoval i čtvrtému podniku trialového mistrovství světa, které se jelo v horách u Penarroya Pueblonuevo ve španělské provincii Córdoba. Ačkoli byl bolestivě zraněný, zůstal neporažený už v sedmém závodě po sobě a nezadržiteně směřuje za dalším, už šestým titulem.

Jak už bylo řečeno Toni Bou, tovární jezdec Repsol Montesa HRC, odjel minulý víkend se zraněním. Zavinil to pád v prvním sobotním kole, při kterém si hvězdný Španěl velmi bolestivě narazil stehno, ruku a palec. Navzdory tomu ale odjel skvělou sobotu i neděli a navýšil svůj náskok v čele tabulky mistrovství světa na 41 bodů. Do konce šampionátu zbývají ještě tři závody. V sobotu i kvůli již zmíněnému pádu vyhrál Bou nad svým krajanem Albertem Cabestanym (Sherco) jen těsně, v neděli už byl jeho náskok na dalšího Španěla Adama Ragu (Gas Gas) obrovský. Katalánec vedl svou tovární čtyřtaktní Cotu velmi jistě, ačkoli trať byla nesmírně těžká, na mnoha místech velmi prašná a kluzká. Na nástrahy trati doplatilo hodně jezdců z první desítky pořadí MS.
„Pro mě to byl fantastický víkend,“ řekl v nedělním cíli Bou. „Po té hrozivé havárii jsem si nebyl jistý, jak se budu na motorce cítit. Věděl jsem, že všechno se rozhodne v neděli, jestli vstanu z postele. Ten typ pohmožděnin totiž vždycky nejvíc bolí až druhý den ráno. No, abych řekl, necítil jsem se právě na sto procent, ale mohl jsem jet. A když přihlédnu k těm svým problémům, cítím teď velké štěstí. Ještě v neděli v první kole jsem udělal jednu velkou chybu v šesté sekci, ale potom už jsem jel myslím perfektně. Druhé kolo bych se nebál dokonce označit jako ideální. Byl to složitý víkend, trať byla těžká a dost nebezpečná. Z pozice diváka to možná nevypadalo, že to tak klouže, ale byla tam místa, kde jsme neměli žádný grip, hlavně na kamenech, kde to klouzalo po prachu. Hodně jezdců mělo těžké havárie, ale bylo to pro všechny jezdce stejné. Nemyslím, že to byla chyba pořadatelů, ale takové zkrátka byly přírodní podmínky.“
Zatímco Bou jel velmi vyrovnaně, jeho soupeři měli velké výpadky. Nejlépe z nich si vedl Raga, zatím jediný jezdec, která alespoň jednou dokázal letos Boua porazit (ve Francii), ale kterému příliš nevyšly poslední závody v Austrálii a Japonsku. Třicetiletý Španěl, pětkrát po sobě korunní princ šampionátu, byl tentokrát v sobotu třetí a v neděli druhý. „Všichni se mě ptají, jak to, že mám letošní sezonu jako houpačku, jednou jsem nahoře a příště zase dole. Myslím, že je to tím, že horší výsledky mi vždy shodí sebevědomí. Člověk má potom pocit, že nic nefunguje, jak má, motorka nejede a všechno je proti vám. A když se takto cítíte, je těžké závodit na nejvyšší úrovni. A to se mi stalo v Austrálii a Japonsku. Necítil jsem pohodu, a to se negativně projevilo na mých výsledcích. Před domácícm závodem jsem měl čas povrtat se v motorce, dát si některé věci do souvislostí a podívat se na problémy z druhé strany. Dvě podiová místa tady v Penarroya Pueblonuevo mně zase nabudila, jsem zpátky. Seriál jsem začal vítězstvím a budu dál bojovat, abych Bouovi ještě nějaký triumf ukradl,” zpovídal se Raga.
Cabestany v sobotu pořádně šlapal Bouovi na paty, ale v neděli měl problémy s převodovkou, propadl se až na sedmé místo a přišel o dost bodů, které mu mohou v závěru seriálu chybět. Ragův silný bodový zisk ze Španělska a Cabestanyho smůla pořádně zostřily boj o druhé místo v průběžné tabulce. O stříbrnou pozici nyní bojují hned čtyři jedci a rozdíl mezi nimi je pouhých dvanáct bodů. Momentálně tahá za delší konec Jeroni Fajardo (Španělsko, Beta), třetí je Raga, čtvrtý Cabestany a pátý populární Japonec Takahisa Fujinami (Montesa). Šampionát bude pokračovat už tento víkend v nedaleké Andoře a i tam bude jasným favoritem Bou. „Mám týden na to, abych se dal dohromady. Budu jen odpočívat a chodit na fyzioterapii,“ uvedl Bou.

Výsledky ze Španělska:

Sobota
 
1. Toni BOU / SPA / MONTESA / 20
2. Albert CABESTANY / SPA / SHERCO / 23
3. Adam RAGA / SPA / GAS GAS / 25
4. Jeroni FAJARDO / SPA / BETA / 30
5. Takahisa FUJINAMI / JPN / MONTESA / 55
6. James DABILL / GBR / BETA / 59
7. Jack CHALLONER / GBR / BETA / 84
8. Daniel OLIVERAS / SPA / OSSA / 88
9. Loris GUBIAN / FRA / GAS GAS / 100
10. Michael BROWN / GBR / GAS GAS / 101
11.Matteo GRATTAROLA / ITA / GAS GAS / 102
12. Alexz WIGG / GBR / GAS GAS / 109 (2x0)
13. Pere BORELLAS / SPA / GAS GAS / 109 (1x0)
14. Eddie KARLSSON / SWE / GAS GAS / 112
15 Gianluca TOURNOUR / ITA / GAS GAS / 119

Neděle

1. Toni BOU / SPA / MONTESA / 10
2. Adam RAGA / SPA / GAS GAS / 21
3. Jeroni FAJARDO / SPA / BETA / 22
4. Takahisa FUJINAMI / JPN / MONTESA / 39
5. James DABILL / GBR / BETA / 45
6. Jack CHALLONER / GBR / BETA / 67
7. Albert CABESTANY / SPA / SHERCO / 68
8. Daniel OLIVERAS / SPA / OSSA / 71
9. Pere BORELLAS / SPA / GAS GAS / 83
10. Alexz WIGG / GBR / GAS GAS / 89
11. Michael BROWN / GBR / GAS GAS / 92
12. Matteo GRATTAROLA / ITA / GAS GAS / 97
13. Eddie KARLSSON / SWE / GAS GAS / 110
14. Gianluca TOURNOUR / ITA / GAS GAS / 115

Průběžné pořadí MS

1. BOU 157 bodů
2. FAJARDO 116
3. RAGA 114
4. CABESTANY 114
5. FUJINAMI 104
6. DABILL 78
7. CHALLONER 62
8. OLIVERAS 57
9. BROWN 51
10. GUBIAN 41
11 GRATTAROLA 37
12 WIGG 33
13 BORRELLAS 24
14 OGAWA 16
15 KUROYAMA 13

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist