Matějíček bojoval v bavorské hale

Halové trialy jsou pouze pro zvané. Nemůže se na takovou soutěž přihlásit kdokoliv, ale pořadatel si vybere jezdce, které osloví a nabídne jim start. Není zrovna pravděpodobné, že by pořadatelé seriálu X-Trial, který je označován jako halové mistrovství světa, někdy pozvali některého z českých trialistů. Jsou ale i menší trialy a jedním z takových je i trial ADAC v bavorském Ingolstadtu. Do Saturn Areny pozvali pořadatelé šestici nejlepších německých trialistů a jako soupeře jim vybrali po jednom Francouzi, Norovi, Angličanovi a… Čechovi. Tím Čechem byl náš šampion Martin Matějíček.

Francouz Téo Colairo byl označen jako „speciální host“, možná i proto, že pochází z Grasse, což je město, které má s Ingolstadtem družbu. Sondre Haga je norský mistr žijící ve Španělsku, favoritem publika byl ale samozřejmě domácí Franzi Kadlec. Tihle tři mají zkušenosti i z mistrovství světa, i toho halového. Přestože nebyl naštěstí na startu žádný ze Španělů, neměl to náš mistr v téhle konkurenci lehké, zejména když i o Maxi Faudem se hovoří jako o velkém talentu.

Soutěž probíhala dvoukolově. Po jakési kvalifikaci, což bylo takové terénní kolečko, které se jelo na čas a určilo pořadí jezdců, se jelo první kolo, z něhož nejlepší pětice postoupila do finále. Pořadatelé připravili šest sekcí převážně z betonu, dřeva a oceli. První kolo nepřineslo žádné překvapení, do finále neprošli čtyři domácí, ani Angličan Billy Green. Matějíček skončil čtvrtý, když spadl na páté sekci, stejně jako Haga. Kadlec zajel všech šest sekcí bez jediného šlápnutí a diváci byli spokojeni.

Na fotografii stav po prvním kole soutěže.

Finále nezaččal Matějíček špatně, po pádu na prvním úseku absolvoval druhou sekci za nula a dělil se s Hagou o druhé místo za stále bezchybným Kadlecem. Třetí sekci ovšem neprojel nikdo a podobně to vypadalo i na čtvrté sekci, s jedinou výjimkou: Haga dal nulu. Matějíček se držel na třetím místě, ale měl v patách zbývající dva soutěžící s odstupem jediného trestného bodu. Bohužel náš šampion na posledních dvou sekcích neuspěl a v konečném hodnocení se propadl na místo páté. Poslední šestý úsek vlastně rozhodl o všem. Faude zajel za dvě šlápnutí, Colairo za jedno a Haga dal nulu. Ještě mohl vyhrát Kadlec, který jel jako vedoucí jezdec až jako poslední. Celou obtížnou sekci sice projel bez šlápnutí, ale strávil balancováním příliš mnoho času, nestihl časový limit. To bylo velké zklamání nejen pro Franziho, ale i pro diváky.

Vítězem halového trialu v bavorském Ingolstadtu se tedy stal Nor Haga (neplést s japonským závodníkem superbiků, to byl Noriyuki Haga…), celou soutěž bylo možné sledovat živě na vimeo.

Na fotografii stav soutěže konečný.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist