Zemřel Anthony Gobert

Ve středu 17.ledna zemřel ve věku 48 let osminásobný vítěz závodů World Superbike Anthony Gobert.

Anthony Gobert se narodil 5. března 1975 v australském Greenacre. Díky své lásce k motocyklům se stal profesionálním motocyklovým závodníkem, jemuž přezdívali “The Go Show“. Gobert měl obrovský talent, ale jeho slibně rozjetou kariéru zpomalil a později zcela zastavil boj s návykovými látkami. Když na Phillip Islandu vyhrál v roce 1994 závod na divokou kartu stal se v devatenácti letech historicky nejmladším vítězem WSBK. O rok později již v superbikovém šampionátu závodil s Muzzy Kawasaki, dvakrát vyhrál a sezonu uzavřel celkově čtvrtý. V roce 1996 kvůli zranění nějakou dobu chyběl, přesto zaznamenal tři vítězství a celkové osmé místo. V roce 1997 Gobert podepsal smlouvu s továrním týmem Suzuki v mistrovství světa do 500ccm, nicméně po pozitivním dopingovém testu byl v průběhu sezony propuštěn. Přesto získal 44 bodů a celkově skončil patnáctý.

V letech 1998 a 1999 startoval v šampionátu AMA Superbike a s motocyklem Vance & Hines Ducati dosáhl na vítězství. S MuZ Weber (1999) a KR3 Modenas (2000) Kennyho Robertse odjel pár závodů třídy do 500ccm v Grand Prix. V roce 2000 Gobert absolvoval krátký návrat do WSBK s motocyklem značky Bimota s níž získal své poslední osmé vítězství. Závěr roku patřil závodění v britském šampionátu superbiků BSB, kde jel v roli náhradního jezdce. Od roku 2001 závodil v různých národních šampionátech, v roce 2006 také ve World Supersport. Kariéru uzavřel jako jezdec Kawasaki v australském šampionátu SBK v roce 2007.

Anthonyho matka, Suzanne Gobertová, ve středu 17.ledna 2024 prostřednictvím sítě Facebook úmrtí svého syna potvrdila slovy: „Když to píšu, puká mi srdce, protože můj prvorozený krásný syn Anthony dnes pozdě odpoledne zemřel. Milovala jsem ho od chvíle, kdy se narodil, až do dne jeho smrti. Někdy to bylo přinejmenším náročné, ale vždy měl laskavé srdce a staral se o každého. Bohužel se stal obětí závislosti, která je v našich rodinách hluboce zakořeněná. Mnohokrát se snažil uzdravit, ale úplně se mu to nepodařilo. Jsem na něj pyšná a děkuji všem těm dobrým lidem, kteří mu jeho život obohatili. Vy víte, kdo jste.“

Čest jeho památce.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist