Zajímavosti sezony WorldSBK 2019 v číslech

Letošní ročník superbikového šampionátu překonal několik rekordů a pro fanoušky závodů motorek, které mají blízko k těm, které sami mají v garáži, přinesl napínavou podívanou. Jednoznačně nejúspěšnějším jezdcem je Jonathan Rea, nováček roku Álvaro Bautista a naopak třeba Italové letos nevyhráli ani jeden závod superbiků, což se jim naposledy stalo v roce 2016.

2777 – mistr světa Jonathan Rea najel v roce 2019 2777 závodních kilometrů, což je nejvíc v historii šampionátu. Rekord až dosud držel Max Biaggi, který v roce 2009 najel v sedle Aprilie 2718 závodních kilometrů.

800 – jubilejní 800.závod WorldSBK letos jezdci superbiků odjeli v Nevers v rámci francouzského kola v Magny-Cours. Sezona superbiků skončila 808.závodem v pořadí.

663 – nově zařazený závod Tissot Superpole, stejně jako vynikající výkony, které Jonathan Rea letos podával, mu umožnily nasbírat 663 bodů, rekordní počet získaných bodů v jedné sezoně. Hranice 700 bodů zůstává výzvou pro rok 2020.

350 – ve druhém klání závodu v Aragonii vyhrál Álvaro Bautistapro Ducati jejich 350. závod. Do konce sezony dostal Bautista s Chazem Daviesem celkový počet vítězství pro italskou značku na hodnotu 358.

250 – pro Velkou Británii získal Jonathan Rea 250.vítězství ve WorldSBK prvním místem v Laguně Seca, kde vyhrál sprint Tissot Superpole. Do konce sezony přistálo na účtu Británie ještě dalších devět triumfů.

146 – Němec Markus Reiterberger se během víkendu na okruhu TT Assen stal 146. jezdcem, který do závodu WorldSBK odstartoval alespoň jednou z první řady. Pro Reiterbergera to byl premiérový start z první řady, pro BMW to bylo podruhé, kdy jejich stroj v Assenu odstartoval z první řady startovního roštu WorldSBK, nicméně Němcova druhá pozice byla zároveň jejich nejlepším postavením na startu.

50 – v Laguně Seca dosáhli Britové jubilejního 50.umístění na stupních vítězů, který patřil komplet jezdcům Velké Británie a Severního Irska. Velká Británie je první zemí, jenž ve WorldSBK tento milník překonala. Vše začalo v roce 2003 triumfem ve druhém závodě na Oscherslebenu.

48 – v posledních 48 závodech WorldSBK dokázal Jonathan Rea skórovat body umístěním do pátého místa, což je nový rekord. Rea může být prvním jezdcem, který dosáhne hranice 50 bodovaných závodů v řadě už příští rok v únoru a to během australského kola WorldSBK 2020.

37 – pro sezonu 2019 bylo v plánu odjet 39 závodů WorldSBK, ale kvůli počasí se dva musely zrušit, takže jezdci startovali do celkem 37 superbikových klání. Pořád je to ale nejvyšší počet odjetých závodů za sezonu v historii WorldSBK.

17 – Turecko se stalo sedmnáctou zemí, jejíž jezdec vyhrál závod WorldSBK. Do historických tabulek se zapsal Toprak Razgatlioglu, jemuž se v Magny-Cours povedlo porazit Jonathana Rea. Hned další den Razgatlioglu vyhrál také sprintové klání Tissot Superpole Race.

11 – v úvodních jedenácti závodech roku Španěl Álvaro Bautista vyrovnal rekord v počtu vítězství v řadě. Jako nováček získal během sezony celkem 16 prvenství a to je v premiérové sezoně rekord.

6 – letošní sezona WorldSBK byla šestou, kdy závod superbiků nevyhrál nikdo z italských závodníků. Předchozích pět ročníků bylo v letech 1991, 2002, 2006, 2015 a 2016. Jen Marco Melandri dokázal získat tři umístění na stupních vítězů ve své poslední sezoně jezdce WorldSBK.

5 – Jonathan Rea je prvním jezdcem v historii šampionátu, který dokázal získat pět titulů mistra světa a navíc v řadě za sebou. S 88 vítězstvími je Rea také statisticky nejúspěšnějším jezdcem v historii WorldSBK.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist