WSBK Portimao – První závod SBK vyhrál Razgatlioglu, titul WSSP300 slaví Huertas

V sobotu měli jezdci a týmy WorldSBK, WorldSSP a WorldSSP300 na programu Superpole, které určilo podobu startovních roštů prvních závodů portugalského víkendu MOTUL FIM Superbike World Championship v Portimau. První závod WorldSSP300 vyhrál Samuel Di Sora (Kawasaki), titul mistra světa získal Španěl Adrian Huertas (Kawasaki). Oliver König (Kawasaki) skončil v klání WSSP300 dvanáctý, Jonáš Kocourek (Kawasaki) třicátý. V Superpole i prvním závodu WorldSBK slavil vítězství Toprak Razgatlioglu (Yamaha), jenž si v šampionátu výrazně polepšil, jelikož Jonathan Rea (Kawasaki) havaroval ve vysoké rychlosti a jeho start v neděli ještě není jistý. První závod WorldSSP vyhrál Jules Cluzel (Yamaha), Ondřej Vostatek (Yamaha) bodoval patnáctým místem v cíli. Dnem druhých závodů superbikového šampionátu v Portimau je neděle.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (1)

Do 20kol závodu odstartoval z první řady Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK), Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a Leon Haslam (Team HRC). Z druhé řady vyrazil Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Michael van der Mark (BMW Motorrad WorldSBK Team) a Álvaro Bautista (Team HRC). Třetí řada a trojice Andrea Locatelli (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK), Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team) a Loris Baz (Ten Kate Racing-Yamaha). Leandro Mercado (MIE Racing Honda Team) startoval dvanáctý z čtvrté řady. Do závodu nenastoupil Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), který kvůli nedoléčenému zranění pravého zápěstí dostal od lékařů pro další průběh víkendu v Algarve červenou.

Po startu hned ve druhé zatáčce Jonathan Rea podjel Topraka Razgatliogla a převzal vedení závodního pole superbiků, ale ještě v prvním kole to Turek Reovi vrátil a do druhého kola závodu najížděl jako první. Druhý byl Jonathan Rea, třetí Scott Redding, čtvrtý Leon Haslam, pátý Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a šestý Andrea Locatelli (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK). Jonathan Rea útočil na vedení, ale Razgatlioglu držel stopu a vedení neměl v úmyslu jen tak pustit, což si vyžádalo hned několik kolizních situací spojených s kontaktem obou jezdců.

V nájezdu do třetího kola vedl Jonathan Rea, ale po cílové rovince byl rázem vpředu Scott Redding, za ním jel Toprak Razgatlioglu a třetí Jonathan Rea. A čtvrté pozici pokračoval Leon Haslam, pátý byl Michael Ruben Rinaldi, za jehož zadním kolem jel těsně Andrea Locatelli. Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team) a Loris Baz (GoEleven Team).

V pátém kole jel Jonathan Rea jna první pozici, když předjel Razgatliogla s Reddingem, jenže nastavené tempo neudržel a ve vysoké rychlosti havaroval (T15). Jeho Kawasaki rotovala vysoko nad okruhem a Rea letěl po zemi jako neřízená střela. Naštěstí to vypadá, že z pádu vyvázl nezraněn, víc ale ukáže vyšetření ve zdravotním centru okruhu Algarve. To byla velká šance pro Razgatliogla, který mohl získat výraznou převahu v boji o titul mistra světa. Závod v šestém kole vedl Scott Redding, necelé tři desetiny za Britem jel Toprak Razgatlioglu. Třetí Leon Haslam ztrácel necelé čtyři sekundy a těsně za Britem v sedle Hondy jel Rinaldi, Baz a Locatelli.

Po deseti kolech závodu, tedy v jeho polovině, jel na špici pole superbiků Scott Redding. Druhý Toprak Razgatlioglu jel v Britově stínu. Na třetí místo se posunul Michael Ruben Rinaldi, těsně za Italem jel Loris Baz, pátý byl Álvaro Bautista (Team HRC), šestý Leon Haslam, sedmý Michael VD Mark a skupinu uzavíral osmý Andrea Locatelli. V polovině jedenáctého kola Toprak Razgatlioglu zaútočil na prvního Reddinga a převzal vedení. Opět překvapil Álvaro Bautista, jemuž se povedlo dostat na třetí pozici a celkem rychle dokázal najíždět potřebné desetiny náskoku na čtvrtého Lorise Baze. V posledních několika závodech je vidět, že si Bautista začal s Hondou rozumět. V nájezdu do čtrnáctého kola Loris Baz předjel Bautistu a jel na medailové pozici. Blízko pódia byl také Michael VD Mark, ale Nizozemce sestřelil Andrea Locatelli. VD Mark pak Itala zezadu strčil, což asi nezůstane bez odezvy. Pro BMW to byla velká šance na stupně vítězů.

Třebaže byl Rea mimo hru, Razgatlioglu bojoval o vítězství jako o život. Scott Redding měl stále dost sil, takže na Turka neustále útočil. Jeho Ducati byla na cílové rovince nesmírně rychlá, ale Turek si vedení pokaždé dokázal udržet. Samozřejmě takticky by bylo pro Turka lepší Reddinga pustit před sebe a vzít dvacet bodů za druhé místo než riskovat pád v boji o vítězství. No ale taktika tady nebyla žádná, jen vidina vítězství v závodě. A to jak v případě Razgatliogla, tak Reddinga. Podobně bojovala o třetí místo dvojice Loris Baz a Álvaro Bautista. Do posledního kola najel jako první Toprak Razgatlioglu, dvě desetiny za ním Scott Redding a třetí Álvaro Bautista, který měl těsně za sebou Lorise Baze. Poslední kolo mělo rozhodnout.

První hlavní závod víkendu v Portimau vyhrál Toprak Razgatlioglu a jelikož Jonathan Rea nebodoval, získal Turek k náskoku dvaceti bodů dalších pětadvacet, takže nyní vede šampionát rozdílem 45 bodů. Druhý projel cílem Scott Redding, třetí byl Loris Baz, který převádí opravdu skvělou práci v roli náhradníka Chaze Daviese. Boj o třetí místo skončil pro Álvara Bautisti v kotrmelcích, když v posledním kole havaroval v patnácté zatáčce. Skvěle si vedl Leandro Mercado, který získal pro tým MIE Racing Honda body za osmé místo v cíli.

AKTUALIZACE – zdravotní stav jezdce #1 Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) bude podroben další lékařské prohlídce v neděli, kdy se ještě před warm-upem rozhodne, zda může nastoupit do plánovaných závodů. Úřadující šampion má řadu pohmožděnin a odřený levý loket.
Superbike World Championship – Závod (1) – 20kol
25°C, dráha mokrá, 44°C, vlhkost: 59%
1. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Yamaha YZF R1   34'01.250
2. # 45 REDDING Scott Ducati Panigale V4 R + 0.691
3. # 11 BAZ Loris Ducati Panigale V4 R + 10.628
4. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R + 12.901
5. # 91 HASLAM Leon Honda CBR1000 RR-R + 13.305
6. # 31 GERLOFF Garrett Yamaha YZF R1 + 13.596
7. # 47 BASSANI Axel Ducati Panigale V4 R + 26.961
8. # 36 MERCADO Leandro Honda CBR1000 RR-R + 28.826
9. # 50 LAVERTY Eugene BMW M 1000 RR + 29.654
10. # 23 PONSSON Christophe Yamaha YZF R1 + 39.061
11. # 32 VINALES Isaac Kawasaki ZX-10RR + 39.703
12. # 76 CAVALIERI Samuele Ducati Panigale V4 R + 40.669
13. # 53 RABAT Tito Kawasaki ZX-10RR + 41.275
14. # 3 NOZANE Kohta Yamaha YZF R1 + 41.412
15. # 94 FOLGER Jonas BMW M 1000 RR + 52.815
16. # 84 CRESSON Loris Kawasaki ZX-10RR + 52.894
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 19 BAUTISTA Alvaro Honda CBR1000 RR-R    
  # 60 VAN DER MARK Michael BMW M 1000 RR    
  # 55 LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1    
  # 16 RUIU Gabriele BMW M 1000 RR    
  # 83 EPIS Lachlan Kawasaki ZX-10RR    
  # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist