WSBK Phillip Island – Superpole vyhrál Sykes, první závod SBK Razgatlioglu

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (1)

Do 22 kol závodu odstartoval z první pozice Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team), Scott Redding (ARUBA.IT Racing - Ducati) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Z druhé řady vyrazil Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team), Leon Haslam (Team HRC) a Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team). Z třetí řady startoval Loris Baz (Ten Kate Racing-Yamaha), Alex Lowes (Kawasaki Racing Team) a Sandro Cortese (OUTDO Kawasaki TPR). Na startu chyběl Leon Camier (Barni Racing Team), který kvůli bolestem ramene odstoupil z úvodního podniku sezony v Austrálii.

Hned po startu se do vedení posunul Jonathan Rea, naopak Scott Redding se propadl na pátou pozici. V závěru prvního kola zaútočil Tom Sykes na vedení, ale manévr mu nevyšel. Útok pak zopakoval v deváté zatáčce a málem spadl, čímž se dostal do kontaktu s vedoucím jezdcem, kterým byl stále Jonathan Rea, který ale vyjel mimo trať a byl rázem poslední. Po třetím kole vedl pole superbiků Tom Sykes, druhý jel Scott Reddng a třetí Michael VD Mark.

Po pěti kolech jel na špici Tom Sykes, ale na jeho zadním kole už visel Scott Redding a dvojice tří ladiček Michael VD Mark a Toprak Razgatlioglu. Pátý Leon Haslam ztrácel na vedení něco přes půl sekundy. Španěl Álvaro Bautista jel desátý, takže s Hondou trošku jiný příběh než loni s Ducati, kdy vedl závodní pole. Jiný příběh také pro Jonathana Rea, který ve snaze získat zpět ztracené pozice havaroval v šestém kole a závod pro úřadujícího šampiona skončil ve štěrku únikové zóny.

Těsně před polovinou závodu havaroval Xavi Fores (Kawasaki Puccetti Racing) a Scott Redding převzal vedení, když předjel Toma Sykese. Jezdec BMW začal ztrácet dech, protože se během dvou kol před něho dostal také Michael VD Mark, Toprak Razgatlioglu, Alex Lowes a Leon Haslam. Španěl Álvaro Bautista už jel sedmý, necelé tři sekundy za Sykesem.

V okamžiku, kdy do konce zbývalo osm kol, předjel Toprak Razgatlioglu Scotta Reddinga dostal se do vedení závodu. Turka následoval jeho týmový kolega VD Mark a Redding byl rázem třetí. Na vedoucí skupinu se už dotahovala dvojice Alex Lowes a Leon Haslam. Pět kol před cílem jel na špici pole Michael VD Mark, druhý Topak Razgatlioglu a třetí Scott Redding. První trojici dělily necelé dvě desetiny. Za Reddngem sváděl souboj o čtvrté místo Haslam s Lowesem a oba byli ve hře o stupně vítězů. Bautista předjel Sykese a posunul se na šesté místo, vítěz Superpole nadále padal pořadím. Pro poruchu techniky odstoupil Japonec Takahashi.

Tři kola před cílem prvního závodu vedl Michael VD Mark, jehož neustále atakoval Toprak Razgatlioglu. Těsně za Turkem už jel jezdec Kawasaki Alex Lowes, Scott Redding byl čtvrtý. Kontakt s vedoucí skupinou začal ztrácel Leon Haslam. V nájezdu do předposledního kola Alex Lowes zaútočil na vedoucí pozici, ale tu si neudržel a znovu se zařadil za dvojici jezdců tovární Yamahy. Scott Redding čekal na správný moment k útoku, protože bylo jeho cílem slavit umístění na stupních vítězů.

Fantastická koncovka bitvy čtyř jezdců o pozice na stupních vítězů a vítězství v úvodním podniku šampionátu superbiků. První pozici vybojoval Toprak Razgatlioglu, který tím zahájil parádní éru továrního jezdce tří ladiček. Na druhém místě je Alex Lowes, jenž rovněž slaví, protože první závod s Kawasaki a rovnou dvacet bodů na konto. Slavit může také Scott Redding pro něhož je třetí místo jako vítězství. Michael VD Mark prohrál stupně vítězů v poslední zatáčce a závod dokončil čtvrtý. Nejlepším nezávislým jezdcem je sedmý Loris Baz.

Superbike World Championship – Závod (1) - 22kol
20°C, dráha suchá, 33°C, vlhkost: 67%
1. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Yamaha YZF R1   33'48.344
2. # 22 LOWES Alex Kawasaki ZX-10RR + 0.007
3. # 45 REDDING Scott Ducati Panigale V4 R + 0.041
4. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 + 0.137
5. # 91 HASLAM Leon Honda CBR1000RR-R + 3.910
6. # 19 BAUTISTA Alvaro Honda CBR1000RR-R + 4.426
7. # 76 BAZ Loris Yamaha YZF R1 + 4.493
8. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale V4 R + 11.849
9. # 66 SYKES Tom BMW S1000 RR + 11.910
10. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R + 11.922
11. # 50 LAVERTY Eugene BMW S1000 RR + 11.949
12. # 64 CARICASULO Federico Yamaha YZF R1 + 20.720
13. # 11 CORTESE Sandro Kawasaki ZX-10RR + 20.778
14. # 31 GERLOFF Garrett Yamaha YZF R1 + 26.039
15. # 77 SCHEIB Maximilian Kawasaki ZX-10RR + 34.385
             
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 13 TAKAHASHI Takumi Honda CBR1000RR-R    
  # 12 FORES Xavi Kawasaki ZX-10RR    
  # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
SLAY přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist