WSBK Phillip Island – Sprint vyhrál Rea, druhý hlavní závod Lowes

Neděle byla dnem závodu australského superbikového víkendu na Phillip Islandu. Sprintový závod Tissot Superpole SBK vyhrál Jonathan Rea, první závod série FIM Supersport, který se jel s povinnou zastávkou v boxech, ovládl Andrea Locatelli. Druhý závod víkendu FIM Superbike vyhrál Alex Lowes, jeho teprve druhý triumf kariéry jezdce WSBK. Druhým podnikem sezony 2020 bude Katar.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do druhého hlavního závodu, který je pro Austrálii vypsán na 22 kol, startoval z první řady Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) a Scott Redding (ARUBA.IT Racing - Ducati). Z druhé řady do závodu vyrazila trojice Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) a Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team). Třetí řada a Loris Baz (Ten Kate Racing-Yamaha), Leon Haslam (Team HRC) a Michael Rinaldi (Team GOELEVEN). Do závodu odstartovalo jen šestnáct závodníků, takže velká šance získat mistrovské body pokud závod dokončí.

Výborný start do závodu předvedl Michael VD Mark, který převzal vedení a snažil se svým soupeřům ujet. Druhý jel Jonathan Rea, třetí Toprak Razgatlioglu, čtvrtý byl Alex Lowes a pátý Scott Redding, který v jednu chvíli figuroval na sedmé pozici. Ve třetím kole Michael Rinaldi narazil do zadního kola Haslamovy Hondy a oba skončili mimo trať. Scott Redding sice zajel nejrychlejší kolo závodu 1'31,793 sekundy, přesto figuroval na šesté pozici za Lorisem Bazem.

Po pěti kolech vedl Jonathan Rea, ale jen 0,048 sekundy za sebou měl Holanďana VD Marka. V šestém kole se na třetí místo posunul Scott Redding, čtvrtý byl Alex Lowes a pátý jel vítěz prvního závodu Toprak Razatlioglu. Na šestém místě byl Loriz Baz za nímž jel Álvaro Bautista, který potřeboval body jako sůl, jelikož v sobotu první klání nedokončil. V devátém kole Loris Baz předjel Brita Reddinga a posunul se na třetí místo. Po několika zatáčkách už jel Francouz druhý, dvě desetiny od vedoucího jezdce a v desátém kole už vedl.

V polovině závodu znovu vedl Jonathan Rea, který měl ale těsně za sebou dvojici Loris Baz a Michael VD Mark. Scott Redding jel čtvrtý, pátý byl Alex Lowes a šestý Toprak Razgatlioglu, jemuž se ve druhém závodě moc nedařilo. Z jedenácté pozice havaroval Federico Caricasulo, Takumi Takahashi už také nepokračoval, takže na dráze Phillip Islandu v této chvíli jelo jen čtrnáct závodníků. Francouz Baz znovu zaútočil na vedoucí pozici a byl úspěšný, nicméně cílová rovinka, tam byla Reova Kawasaki rychlejší a vedení si tam vzal zpátky.

Pět kol před cílem nebylo nic rozhodnuto a to bylo na tomto závodu to krásné. První tři jezdci jeli v desetině, tři desetiny ztrácel na vedení pátý v pořadí, takže neuvěřitelně vyrovnaný souboj o vítězství a pozice na stupních vítězů. První jel Jonathan Rea, druhý byl Alex Lowes a třetí Michael VD Mark. Na čtvrté pozici pokračoval Toprak Ragatlioglu a první pětku uzavíral Loris Baz. V závěru začal Rea ostatním ujíždět, ale VD Mark jeho náskok zachytil a stále držel naději na rozhodující útok v posledním kole. Razgatlioglu měl technický problém, Baze vyvezl mimo trať, takže Francouz jel osmý, a on sám skončil tři kola před cílem.

Skvělou koncovku předvedl Alex Lowes, který udržel první pozici a vyhrál druhý závod australského víkendu. Pro Brita to znamená plný počat bodů a status lídra průběžného hodnocení. Na druhé pozici závod dokončil Jonathan Rea, třetí projel cílem Scott Redding. Nejlepším nezávislým jezdcem je sedmý Maximilian Scheib (ORELAC Racing VERDNATURA).

Superbike World Championship – Závod (2)
31°C, dráha suchá, 41°C, vlhkost: 35%
1. # 22 LOWES Alex Kawasaki ZX-10RR   34'04.327
2. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR + 0.037
3. # 45 REDDING Scott Ducati Panigale V4 R + 0.849
4. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 + 1.784
5. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale V4 R + 4.278
6. # 19 BAUTISTA Alvaro Honda CBR1000RR-R + 4.322
7. # 77 SCHEIB Maximilian Kawasaki ZX-10RR + 4.829
8. # 76 BAZ Loris Yamaha YZF R1 + 6.172
9. # 11 CORTESE Sandro Kawasaki ZX-10RR + 11.057
10. # 66 SYKES Tom BMW S1000 RR + 17.204
11. # 12 FORES Xavi Kawasaki ZX-10RR + 33.338
12. # 91 HASLAM Leon Honda CBR1000RR-R + 33.779
             
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R    
  # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Yamaha YZF R1    
  # 64 CARICASULO Federico Yamaha YZF R1    
  # 13 TAKAHASHI Takumi Honda CBR1000RR-R    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist