WSBK Misano – První závod SBK vyhrál Rea, Bautista třetí

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (1)

Do 21 kol závodu odstartoval z první řady Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) a Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team). Z druhé řady vyrazila trojice Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team), Álvaro Bautista (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Leon Haslam (Kawasaki Racing Team). Třetí řada a Michael Rinaldi (Barni Racing Team), Michele Pirro (Barni Racing Team) a Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Na startu chybí Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team), který je po pádu ze závěrečných sekund druhého tréninku v nemocnici, kde čeká na operaci zlomeného zápěstí.

Před startem závodu začalo pršet, ale tak silně, že to připomínalo závody v Malajsii než na pobřeží Jadranu. Jezdci vyjeli do zahřívacího kola a zvedli tříšť vody, která okamžitě snížila viditelnost na minimum. Dřív než všichni dojeli zpět na rošt, kde měl být závod ve dvě odpoledne odstartován, ředitelství závodu nechalo vyvěsit červené vlajky a jezdce poslali zpět do boxů.

14.00 hodin – silně prší, červené vlajky, startovní procedura zastavena, jezdci zpátky v boxech
14.15 hodin - start ve 14.24 hodin SEČ
14.24 hodin - START

Po startu si první pozici udržel Jonathan Rea, který chtěl ostatním ujet, ale jeho nástup zachytil Alex Lowes, který měl v plánu úřadujícího šampiona porazit a vrátit mu onu nepříjemnost z poslední zatáčky v Jerezu. Na třetím místě jel Tom sykes, čtvrtý bal Álvaro Bautista. Po chybě na mokré dráze se o pár pozic propadl šestý Sandro Cortese, Leon Haslam jel sedmý. Naopak Chaz Davies se posunul na páté místo. Od druhého kola jel na první pozici Alex Lowes.

Ve třetím kole závodu bylo vidět, že v Misanu znovu silně prší. Provazy vody padaly z oblohy, ale všichni jezdci pokračovali v závodu aniž by někdo z nich něco signalizoval. Přesto ředitelství závodu vše vyhodnotilo tak, že další pokračování by bylo nebezpečné a nechali vyvěsit červené vlajky. Alex Lowes tím přišel o zajímavou výhodu, protože jeho náskok na druhého Jonathana Rea byl na necelé sekundě.

14.32 hodin - závod kvůli silnému dešti zastaven, dráha má zřejmě problém s odvodněním
14.48 hodin - start v 15.02 hodin SEČ - závod je vypsán na 18 kol
15.02 hodin - START

Z první řady do závodu odstartoval Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team), Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team). Álvaro Bautista (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) vyrazil jako čtvrtý. Pořadí na startu bylo založeno na stavu časomíry před zastavením závodu.

Po startu se do vedení posunul Jonathan Rea, protože Alex Lowes měl problémy v první zatáčce, kde ho z obou stran sevřeli soupeři. Jezdec Yamahy ale dokázal během chvilky dojet prvního Jonathana Rea na rozdíl dvou desetin. Třetí jel Tom Sykes, čtvrtý Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), pátý byl Álvaro Bautista a šestý Leon Haslam. Výborně si vedl Loris Baz (Ten Kate Racing-Yamaha), který se posunul na sedmou pozici, dvě sekundu za šestého Haslama.

Po pěti kolech jeli vpředu Jonathan Rea a Alex Lowes. Oba dělily dvě desetiny, takže těsně za sebou a Lowes dopředu nespěchal. Na třetím místě pokračoval Tom Sykes, jemuž na první dva scházelo nějakých šest sekund, což bylo dost. Na pódiové umístění chybělo čtvrtému Chazi Daviesovi 1,5 sekundy, ale víc než na třetí místo musel myslet na čtvrté, jelikož na něho útočil pátý Leon Haslam. Španěl Álvaro Bautista byl šestý, osm sekund za čelem závodu, kde byl od šestého kola nově Alex Lowes.

Těsně před polovinou závodu předváděli parádní souboje jezdci Chaz Davies a Leon Haslam. Bojovalo se o čtvrtou pozici v závodě a to hodně intenzivně, protože Haslam byl hned několikrát mimo trať. V polovině závodu začalo znovu pořádně pršet a k zemi šel v jedenácté zatáčce Alex Lowes, vedoucí jezdec závodu. O pár sekund později skončil na zemi ve dvanácté zatáčce Michele Pirro. Každopádně Jonathan Rea zůstal vpředu osamocen a mohl si jet vlastní tempo. Na druhou pozici se posunul Tom Sykes, Leon Haslam jel třetí. Po chybě Chaze Daviese se na čtvrté místo dostal Álvaro Bautista, pátý jel Loris Baz, Velšan Davies byl šestý.

V jedenáctém kole havaroval Michael Rinaldi (Barni Racing Team) a na zemi skončil také Leon Haslam. Tím pádem se na třetí místo posunul Álvaro Bautista a pro Ducati to bylo v jejich domácím závodě znovu o něco veselejší. O třetí místo ale usiloval také Loris Baz, který měl perfektní tempo a neustále snižoval ztrátu na Bautistu. Ta byla šest kol před cílem na hodnotě osmi desetin, ale nakonec k souboji o pódium nedošlo. Pár kol před cílem už znovu silně pršelo a do posledního kola najížděl jako první Jonathan Rea.

První závod v Misanu vyhrál Jonathan Rea, jenž porazil Toma Sykese a Álvara Bautistu, který závod dokončil třetí. V posledním kole havaroval Toprak Razgatlioglu, který už sahal po bodech za sedmé místo, místo toho ležela jeho Kawasaki ve štěrku únikové zóny pěkně zdemolovaná. Čtvrtý Loris Baz je nejlepším jezdcem netovární stáje a to je pro Ten Kate Racing velký úspěch.

Superbike World Championship – Závod (1)
23°C, dráha mokrá, 25°C, vlhkost: 78%
1. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR   32'16.526
2. # 66 SYKES Tom BMW S1000 RR + 3.692
3. # 19 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4 R + 7.756
4. # 76 BAZ Loris Yamaha YZF R1 + 12.932
5. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale V4 R + 15.801
6. # 33 MELANDRI Marco Yamaha YZF R1 + 41.963
7. # 11 CORTESE Sandro Yamaha YZF R1 + 45.967
8. # 72 TAKAHASHI Yuki Honda CBR1000RR + 46.479
9. # 87 ZANETTI Lorenzo Ducati Panigale V4 R + 47.695
10. # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR + 48.026
11. # 52 DELBIANCO Alessandro Honda CBR1000RR + 49.700
12. # 81 TORRES Jordi Kawasaki ZX-10RR + 49.833
13. # 97 CAVALIERI Samuele Ducati Panigale V4 R + > 1'
14. # 23 KIYONARI Ryuichi Honda CBR1000RR + > 1'
15. # 28 REITERBERGER Markus BMW S1000 RR + > 1'
             
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR    
  # 91 HASLAM Leon Kawasaki ZX-10RR    
  # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R    
  # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1    
  # 51 PIRRO Michele Ducati Panigale V4 R    
  # 9 SCHMITTER Dominic Yamaha YZF R1    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist