WSBK Donington Park – Razgatlioglu vyhrál sprint, Bautista hlavní závod

Neděle byla dnem závodu šestého podniku sezony superbikového šampionátu MOTUL FIM Superbike World Championship 2023, který se jel na trati okruhu Donington Park ve Velké Británii. Závod světové série World Supersport vyhrál Nicolo Bulega, který je také lídrem průběžného hodnocení. Ve sprintu série World Superbike slavil vítězství Toprak Razgatlioglu, Álvaro Bautista vyhrál druhý hlavní závod víkendu britského víkendu. Sedmým podnikem světového šampionátu superbiků je za dva týdny italská Imola.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do závodu na 23kol odstartoval z první řady Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Z druhé řady vystartoval Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) a Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Z třetí řady vyrazil Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW), Axel Bassani (Motocorsa Racing) a Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team). Oliver König (Orelac Racing MOVISIO) startoval čtyřiadvacátý.

Po startu si vedení udržel Toprak Razgatlioglu, jehož těsně následoval Álvaro Bautista, Jonathan Rea, Andrea Locatelli a Danilo Petrucci. V osmé zatáčce došlo k hromadnému pádu tří jezdců a závod zastavily červené vlajky. Na zemi skončil Tom Sykes (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), Loris Baz (Bonovo Action BMW) a Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati). Zraněný bude Sykes, kde to zřejmě vypadá na vykloubené rameno, horší to bude v případě Rinaldiho s nímž zdravotní služba dlouho pracovala přímo v místě pádu. Všichni tři jezdci měli být při vědomí, což byla dobrá zpráva, Loris Baz dokonce seděl v boxech a mechanici mu opravovali jeho BMW.

Restart závodu byl vypsán na 22 kol s tím, že v 17.19 hodin (SEČ) jezdci uvidí na konci boxové uličky zelenou a budou mít minutu na to, aby se dostali na trať a startovní rošt.

Do první zatáčky najel jako první Álvaro Bautista, druhý jel Jonathan Rea, třetí Toprak Razgatlioglu, čtvrtý jel Andrea Locatelli a pátý byl Garrett Gerloff. Čech Oliver König byl dvacátý poté, co mimo trať skončil Lorenzo Baldassarri. Ve druhém kole jel první Bautista, dvě desetiny za Španělem už figuroval Razgatlioglu, třetí byl Rea. Tovární jezdec Kawasaki ve třetím kole zaútočil na druhého Bautistu, jehož vytlačil mimo závodní stopu a Bautista zaznamenal mírný propad.

Po pěti odjetých kolech vedl Toprak Razgatlioglu s minimálním náskokem dvou desetin na druhého Jonathna Rea, dvě desetiny ztrácel na druhého Álvaro Bautista. Půl sekundy za Španělem z tovární stáje Ducati jel čtvrtý Andrea Locatelli, pátý byl Alex Lowes, šestý Američan Garrett Gerloff a sedmý Danilo Petrucci. V osmém kole Alex Lowes zaútočil na čtvrtého Locatelliho a byl úspěšný. V tu chvíli ztrácel na pódium něco přes sedm desetin, ale dostal varování ohledně limitů trati. Oliver König byl devatenáctý. V desátém kole Rea přišel o druhé místo poté, co ho předjel Álvaro Bautista. Razgatlioglu závod vedl náskokem necelé půl sekundy.

V polovině závodu už probíhal souboj o vedení v závodu mezi Toprakem Razgatlioglem a Álvarem Bautistou. Třetí Jonathan Rea už na oba ztrácel necelé dvě sekundy. Bautista v jednu chvíli vedl, ale Turek si vzal vedení zpátky a bitva hořela dál, jen intenzivněji. Álvaro Bautista ve čtrnáctém kole využil maximální rychlosti své Panigale V4R a cílové rovince Turka Razgatliogla předjel. V dalším kole náskok natáhl na půl sekundy, což nebylo moc, ale Španěl chtěl za každou cenu vyhrát. Čtyři desetiny ztrácel na třetího Reu jeho týmový kolega Alex Lowes. Těsně za Britem jel Danilo Petrucci, jemuž se v sedmnáctém kole povedlo dostat na Lowesovo místo a Ital dokonce předjel i Jonathana Rea, takže jel na třetí, pódiové pozici. Oliver König byl sedmnáctý a daleko před sebou měl Isaaca Viňalese a Hafizhe Syahrina.

V předposledním kole Jonathan Rea nedokázal předjet Itala Petrucciho a naopak o pozici přišel, když ho předjel Scott Redding, který měl závod výborně rozjetý. Brit ve službách BMW ztrácel na pódiové umístění devět desetin. Těsně před nájezdem do posledního kola Rea Reddinga předjel, ale ten mu to v posledním kole vrátil. Parádní souboje, parádní závod.

Cílem projel jako první Álvaro Bautista, jenž si tím upevňuje pozici lídra průběžného hodnocení WorldSBK. Druhý závod dokončil Toprak Razgatlioglu, třetí projel cílem Danilo Petrucci, jeho první pódium ve WSBK. Čech Oliver König byl ve druhém hlavním závodě superbiků sedmnáctý.

Superbike World Championship – Závod (2)
18°C, dráha suchá, 24°C, vlhkost: 46%
1. # 1 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4R 31'51.175
2. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Yamaha YZF R1 +2.650
3. # 9 PETRUCCI Danilo Ducati Panigale V4R +7.936
4. # 45 REDDING Scott BMW M1000 RR +9.198
5. # 65 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR +9.506
6. # 22 LOWES Alex Kawasaki ZX-10RR +9.960
7. # 47 BASSANI Axel Ducati Panigale V4R +10.292
8. # 55 LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1 +10.537
9. # 31 GERLOFF Garrett BMW M1000 RR +11.036
10. # 5 OETTL Philipp Ducati Panigale V4R +14.317
11. # 77 AEGERTER Dominique Yamaha YZF R1 +17.697
12. # 87 GARDNER Remy Yamaha YZF R1 +23.762
13. # 28 RAY Bradley Yamaha YZF R1 +24.052
14. # 7 LECUONA Iker Honda CBR1000 RR-R +24.543
15. # 35 SYAHRIN Hafizh Honda CBR1000 RR-R +48.163
16. # 32 VINALES Isaac Kawasaki ZX-10RR +50.201
17. # 52 KONIG Oliver Kawasaki ZX-10RR +> 1'
18. # 51 GRANADO Eric Honda CBR1000 RR-R +> 1'
19. # 34 BALDASSARRI Lorenzo Yamaha YZF R1 +> 1'
         
Závod nedokončil/neklasifikován:    
  # 53 RABAT Tito Kawasaki ZX-10RR  
  # 97 VIERGE Xavi Honda CBR1000 RR-R  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist