WSBK Donington Park – Nedělní závody ovládl Rea, König sedmý v SSP300

Neděle na Donington Parku byla ve znamení slunečních podmínek a závodů na suchém povrchu. Sprint SBK a druhý závod SBK vyhrál Jonathan Rea, který v Británii převzal vedení v šampionátu a do Laguny Seca přiletí s náskokem 24 bodů. V supersportech nenašel soupeře Jules Cluzel, který letos vyhrál druhý závod a v průběžném hodnocení je třetí. Den závodu uzavřelo klání WorldSSP300, kde slavil vítězství Kevin Sabatucci a mistrovské body za sedmé místo bral český závodník Oliver König. Příští kolo sezony absolvují jen jezdci superbiků už příští týden v Laguně Seca. Ostatní týmy mají až do začátku září letní přestávku.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do 23 kol závodu startoval z první pozice Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), druhý Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing) a Leon Haslam (Kawasaki Racing Team). Z druhé řady do závodu vyrazil Álvaro Bautista (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Loris Baz (Ten Kate Racing-Yamaha) a Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team). Z třetí řady startoval Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) a Jordi Torres (Team Pedercini Racing). Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) odstartoval desátý ze čtvrté řady, kde měl po své pravici Petera Hickmana (BMW Motorrad WorldSBK Team) a Marca Melandriho (GRT Yamaha WorldSBK).

Po startu si udržel první pozici Jonathan Rea, který postupně navyšoval náskok na druhého Turka Topraka Razgatliogla, třetí jel Leon Haslam a čtvrtý Álvaro Bautista, který byl hned po startu v kontaktu s tureckým závodníkem Kawasaki. Na páté pozici jel Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), šestý Alex Lowes a sedmý byl Loris Baz. Ve třetím kole jel Tom Sykes na osmé pozici.

Ve třetím kole Toprak Razgatlioglu předjel Jonathana Rea a převzal vedení. Rea jel těsně za Turkem a hledal nejlepší místo k jeho předjetí. Zrychloval Álvaro Bautista, jemuž se povedlo snížit ztrátu na prvního, která ve čtvrtém kole představovala necelou sekundu. V šestém kole byl Razgatlioglu delší na brzdy a do čela se znovu posunul Jonathan Rea. Třetí jel Leon Haslam, čtvrtý Álvaro Bautista.

V polovině závodu Toprak Razgatlioglu odolával útokům Jonathana Rea a byl prozatím úspěšný, třebaže jeho motorka mu to zvlášť neusnadňovala a vypadala někdy hodně neklidně. Ve dvanáctém kole přeci jenom Turek podlehl a Rea byl znovu ve vedení odhodlán svém soupeřům co nejdříve ujet. Leon Haslam zůstával třetí a těsně za Britem jel Španěl Bautista. Jezdec Ducati pak předvedl manévr, který všem u Ducati na moment zastavil tep, ale byl úspěšný, předjel Haslama a jel třetí.

Pět kol před cílem měl první Jonathan Rea náskok necelých čtyř desetin na druhého Topraka Razgatliogla. Třetí Álvaro Bautista ztrácel na vedoucí dvojici téměř tři sekundy a na čtvrtého Leona Haslama měl najeto kolem 1,5 sekundy. Haslam ale musel bojovat o čtvrtou pozici s Alexem Lowesem, který byl rychlejší, ale nedokázal jezdce Kawasaki předjet. To také umožnilo šestému Bazovi, aby se k oběma soupeřícím jezdcům přiblížil na kontaktní vzdálenost.

Druhý závod superbiků v Donington Parku vyhrál Jonathan Rea, jenž byl úspěšný také v obou předchozích kláních, takže si na konto připsal plný počet bodů a do USA nyní odletí v pozici lídra šampionátu. Na druhé pozici závod dokončil Toprak Razgatlioglu, který byl necelou půl sekundu od vítězství. Třetí závod dokončil Álvaro Bautista, který se po delší době vrací zpět na stupně vítězů. Alex Lowes byl čtvrtý a pokud by měl k dispozici ještě jedno kolo, není pochyb, že by to byl on, kdo by získal poslední pozici na stupních vítězů.

Superbike World Championship – Závod (2)
20°C, dráha suchá, 42°C, vlhkost: 49%
1. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR   33'51.931
2. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR + 0.365
3. # 19 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4 R + 5.930
4. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 + 6.334
5. # 91 HASLAM Leon Kawasaki ZX-10RR + 6.833
6. # 76 BAZ Loris Yamaha YZF R1 + 7.441
7. # 66 SYKES Tom BMW S1000 RR + 8.542
8. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 + 14.850
9. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale V4 R + 18.124
10. # 33 MELANDRI Marco Yamaha YZF R1 + 29.115
11. # 10 HICKMAN Peter BMW S1000 RR + 34.620
12. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R + 34.824
13. # 11 CORTESE Sandro Yamaha YZF R1 + 51.627
14. # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR + 52.879
15. # 52 DELBIANCO Alessandro Honda CBR1000RR + 54.821
16. # 23 KIYONARI Ryuichi Honda CBR1000RR + 1'07.330
             
  Závod nedokončil/neklasifikován:    
  # 81 TORRES Jordi Kawasaki ZX-10RR    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
skinny přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist