Superbiky míří do Vallelungy

Preview před závodem Mistrovství světa superbike, jenž o víkendu roztočí své předposlední kolo na italském okruhu Vallelunga.

“Věčné město“ vítá superbikový kolotoč
Poprvé od roku 1988, kdy vzniklo Mistrovství světa superbike, zavítá tento čtyřtaktní světový šampionát na okruh Vallelunga. Domácí okruh promotéra šampionátu se již tento víkend postará o dvanácté kolo WSBK. Na 4110 metrů dlouhém okruhu, lokalizovaném nedaleko hlavního města Itálie Říma, proběhly během posledních měsíců rozsáhlé rekonstrukce, které vedle zkvalitnění technického zabezpečení představily i prodloužení samotného okruhu. Pouze několik jezdců na tomto okruhu testovalo, pro většinu ostatních pilotů čtyř různých šampionátů, které se v rámci WSBK víkendu konají, bude dráha s pomalými i rychlými zatáčkami naprosto novou záležitostí.
Šampionát je připraven na další napínavou bitvu
James Toseland (HannSpree Ten Kate Honda) odjížděl z minulého závodu na okruhu Eurospeedway Lausitz poté, co se jeho náskok na čele šampionátu redukoval na 41 bodů před jezdcem, který snad jen náhodou používá na svém motocyklu číslo 41, tedy před Noriyuki Hagou (Yamaha Motor Italia). Pouze o dalších 12 bodů dále je místní hrdina Max Biaggi (Alstare Suzuki Corona Extra), který jistě bude chtít před domácím publikem svou ztrátu patřičně snížit. Šanci na zisk světové trofeje má i další jezdec v celkovém pořadí. Troy Bayliss (Ducati Xerox) ztrácí 79 bodů a proto k zisku titulu musí ovšem doufat v bodovou ztrátu svých soupeřů. Již i bez teoretické šance na titul Mistra světa je pátý muž celkového pořadí. Troy Corser (Yamaha Motor Italia) ztrácí na čtvrtého Baylisse 42 bodů, pokud tedy chce postoupit v celkové klasifikaci, musí na svého krajana ve Vallelunze zaútočit.
Xaus, Lanzi a Rolfo budou bojovat o pozici v nejlepší šestce
Předchozí závod v německém Lausitzu měl významný podíl na situaci v boji o šesté místo, kde se tři jezdci dostali do jedenácti bodů. Těsně za „velkou pětkou“ je šestý Ruben Xaus (Sterilgarda Ducati), který stejně jako Lorenzo Lanzi (Ducati Xerox) prožil těžký německý víkend, což dovolilo Italu Robert Rolfovi (HannSpree Ten Kate Honda) redukovat ztrátu. Xaus má aktuálně 177 bodů, Lanzi 173 a Rolfo 166. Vallelunga bude tedy pro všechny tři velmi významným závodem. Další fanscinující bitva by se měla odehrát v souboji o nejlepší desítku. V současnosti devátý Max Neukirchner (Suzuki Germany) má na desátého Yukio Kagayamu (Alstare Suzuki Corona Extra) náskok pouhých 14 bodů, ovšem za Kagayamou se tlačí další jezdci. Japonce, který na svém kontě má aktuálních 116 bodů, tlačí vpřed jedenáctý Régis Laconi (Kawasaki PSG-1 Corse), ztrácející pouhé tři body, ale i s Hondou pomalu loučící se Michel Fabrizio (DFX Corse), jenž ztrácí o další bod více. Navíc Fabrizio bude mít stejnou motivaci jako Max Biaggi, i v jeho případě se totiž jedná o závod nedaleko jeho rodného Říma.
Bojovat budou také jezdci z prostředku výsledkové listiny
Uprostřed výsledkové listiny celkové klasifikace WSBK 2007 jsou dva bývalý jezdci Grand Prix 250 ccm. Fonsi Nieto (Kawasaki PSG-1 Corse) výrazněji navýšil náskok před Jakubem Smržem (Caracchi Ducati SC) svým výkonem na okruhu Lausitzring, kde oproti 3 bodům českého jezdce dokázal zapsat bodů 17. Nieto je nyní na 13. místě celkové klasifikace s 82 body, zatímco čtrnáctý Kuba Smrž má bodů 61. Do jejich souboje bude chtít promluvit dvojice Karl Muggeridge (Alto Evolition Honda) – Shinichi Nakatomi (Yamaha YZF Team), která je v celkové klasifikaci svázaná 47 body.
Mistrovství světa supersport
Turek Kenan Sofuoglu (HannSpree Ten Kate Honda) si již dávno zajistil titul Mistra světa. Jeho neohrožený stobodový náskok mu dává chuť do dalších závodů, do kterých již nastupuje bez jakýchkoliv stresů. Bitva se však odehrává daleko za Sofuoglem. Francouz Fabien Foret (Gil Motor Sport Kawasaki) nezvládl stoprocentně poslední čtyři závody, ve kterých získal pouze 26 bodů, zatímco jeho největší soupeř v boji o titul Vicemistra Broc Parkes (Yamaha World SSP) nejen vítězstvím v posledních dvou závodech zaznamenal bodů 73. Rozdíl mezi oběma jezdci je zatím solidních 26 bodů, nicméně Australan se jistě bude chtít pokusit snížit svou ztrátu natolik, aby mohl v posledním závodě roku zaútočit na druhé místo celkové klasifikace. Pikantností tohoto souboje je jistě fakt, že se odehraje mezi jezdci, kteří budou v příští sezóně týmovými kolegy. Velký závod také slibuje boj o čtvrté místo celkového pořadí, kde je nyní s 87 body Japonec Katsuaki Fujiwara (Althea Honda), nicméně pátý Massimo Roccoli (Yamaha Team Italia) ztrácí pouhé 3 body a šestý Robbin Harms (Stiggy Motorsport) body čtyři.
FIM Superstock 1000 Cup
Napínavá bitva proběhne také ve třídě Superstock 1000, kde ještě šest jezdců může získat prvenství v sezóně 2007. Poslední dva závody dají případnému vítězi 50 bodů, šestý Ilario Dionisi (Cruciani Moto Suzuki Italia) ztrácí na současného lídra šampionátu Mattea Baiocca (Umbria Bike) 43 bodů. Pátý Claudio Corti (Yamaha Team Italia) ztrácí ještě 24 bodů, ale čtvrtý Mark Aitchison (Celani Team Suzuki Italia) musí likvidovat již pouze bodů 15, zatímco třetí Nicolo Canepa (Ducati Xerox Junior) jen 11. Nejlépe je v honbě za Baioccem Belgičan Xavier Simeon (Alstare Suzuki Corona Extra), jenž ztrácí pouhých 9 bodů. Všechny tyto čísla ukazují jak velmi vyrovnaná je tato třída, v niž si během letošních devíti závodu připsalo vítězství již sedm různých pilotů.
ME Superstock 600
Slavit evropský titul může ve Vallelunze Francouz Maxime Berger (Team Trasimeno), kterému k vítězství v celkové klasifikaci Mistrovství Evropy Superstock 600 stačí dojet na druhém místě. Pak by mu ani nevadilo případné vítězství Michele Magnoniho (Bevilacqua Yamaha), který je na druhém místě celkového pořadí. Třetí příčka prozatím patří Andrea Antonellimu (Italia Megabike Honda), kterého od Magnoniho dělí devět bodů.
Česká squadra opět v akci
Po Lausitzringu, kde byli někteří z českých zástupců opravdu výrazně vidět, jsou naši borci připravení k útoku pod italským nebem. O Jakubu Smržovi již bylo řečeno. V supersportech máme od každého závodu lepší a lepší Intermoto Czech. V týmu, pro který Matthieu Lagrive získal premiérové pódium, se ve Vallelunze představí Michal Filla, pro něhož to bude debut na čtyřtaktní Hondě. Těžko hovořit o šancích a cílech, každopádně když podá Michal nadstandardní výkon, mohla by z toho být třeba i první dvacítka. V litrových stockách přišel Matěj Smrž o umístění v top ten. Ovšem o pouhý jeden bod je předním Rakušan Rene Mahr a tak se můžeme těšit, že se Jihočech určitě o nejlepší desítku popere. Slabší stocky, tedy šestistovky, přinesly první pódium pro českého závodníka. Na okruhu Lausitzring si pro třetí místo dojel Ondra Ježek, který tak ukázal, že se po zranění dostává do své výborné loňské formy. Skvěle se ovšem prezentoval i Patrik Vostárek, jenž celý víkend opatřil k nejlepším. Dva pády ho ovšem připravily o dobrý výsledek. No a Michal Šembera ukazuje celý letošní rok, že čtyřtaktní technika nebude pro něj neznámou. Věřme tedy, že i ve Vallelunze se můžeme těšit na nějaký bodovaný výsledek.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist