Šestý podnik MS Superbiků – Donington Park

Kapitoly článku

Supersport – Preview

Jediným jezdcem, jemuž se po pěti kolech sezony podařilo překonat hranici sta bodů je Kenan Sofuoglu (Kawasaki Puccetti Racing). Turek jich má na kontě celkem 105 a další by rád přidal o nadcházejícím britském závodním víkendu. Ten nebude pro Sofuogla stejně snadný jako nebyl ten v Imole, protože má vážně nemocného syna. Veškerou energii nyní vrhl na závodění a zisk titulu mistra světa. To je teď jeho cíl číslo jedna. Turek jen jednou chyběl na stupních vítězů v Austrálii, jinak byl druhý v Thajsku a od Aragonii už jen vyhrává. Do Británie tak přijede po třech vítězstvích v řadě a s odhodláním tuto sérii prodloužit o další triumf.

Celkem sedmatřicet bodů ztrácí druhý Patrick Jacobsen (Kawasaki Intermoto Ponyexpres). Jezdec z New Yorku je členem české stáje z Hradce Králové a v průběžném hodnocení mu patří výborná druhá pozice. V supersportech má odjeto celkem šestnáct závodů s čtyřmi umístěními na stupních vítězů v podobě dvou druhých a dvou třetích míst. Letos je rozhodně jedním z jezdců, kteří dokážou vzdorovat nadvládě Kenana Sofuogla, ale zatím jej neporazil. Donington Park je určitě místem, kde se o to Jacobsen znovu pokusí a Sofuoglu není jediný, koho bude muset překonat.

Třetí v pořadí Jules Cluzel (MV Agusta Reparto Corse) ztrácí na druhou pozici jen tři body a cílem francouzského závodníka není nic jiného než vyhrát šampionát. Rovných čtyřicet bodů teď Cluzela dělí od vedení v šampionátu a to není zrovna málo. Dvoje nuly ze závodů v Thajsku a Aragonii kvůli poruše motoru stály Francouze hodně a ten se teď bude muset jo snažit, aby druhou polovinu sezony dokázal obrátit ve svůj prospěch. Co se týče Cluzelovy (SSP) bilance v Doningtnu, tak v roce 2012 tam byl třetí a o dva roky později druhý. Osm bodů za Cluzelem je jeho týmový kolega Lorenzo Zanetti (MV Agusta Reparto Corse).

Z domácích závodníků je na šesté pozici Kyle Smith (Pata Honda World Supersport Team). Třiadvacetiletý rodák z Hudersfieldu závodí v supersportech prvním rokem a na konkurenceschopné technice s níž loni vyhrál titul Michael VD Mark. Smit je jezdcem typu všechno nebo nic a tak nějak vypadají jeho výsledky. Rozhodně ale neřekl poslední slovo a po dvojici třetích míst z Aragonie a Assenu má v plánu další umístění na stupních vítězů ještě přidat. Navíc loni dokončil světový pohár STK 1000 na osmé pozici, takže jeho současné šesté místo je v konkurenci jezdců supersportů velmi dobrým počinem.

Druhým britským zástupcem je Gino Rea (CIA Landlords Insurance Honda), jemuž patří průběžná sedmá příčka, ale má přitom úplně stejný počet bodů jako šestý Kyle Smith, což ale není všechno, protože 46 bodů má po pěti závodech sezony také pátý v pořadí Ratthapark Wilairot (CORE’’ Motorsport Thailand Honda). Hodně vyrovnaná trojice jezdců, jejichž vzájemný souboj rozstřelí výsledek nedělního závodu. Posledním stálým britským závodníkem třídy Supersport je Kieran Clarke (CIA Landlords Insurance Honda), jenž dosud nebodoval a jeho nejlepším výsledkem jsou tři šestnáctá místa.

Přestávku v třídě Superstock 600 využije Fin Niki Tuuli, jenž absolvuje premiérový podnik třídy Supersport se svým týmem Kallio Racing. Vrací se Alexey Ivanov (DMC Racing) a nastoupí také Britové na divokou kartu Kyle Ryde (Pacedayz European TrackDays Yamaha), Luke Stapleford a Sam Hornsey (Profile Racing Triumph). První dva jmenovaní jsou lídry průběžného hodnocení britského šampionátu supersportů a dělí je jen jeden jediný bod.

Co se týče jezdců českých týmů tak z Kawasaki Intermoto Ponyexpres je Francouz Lucas Mahias průěžně jedenáctý, nováček Australan Aiden Wagner dvacátý a z týmu SMS Racing je německý jezdec Kevin Wahr průběžně osmnáctý.

Mistrovství světa – Supersport:

1 - K. SOFUOGLU - KAWASAKI - 105 bodů
2 - P. JACOBSEN - KAWASAKI - 68
3 - J. CLUZEL - MV AGUSTA - 65
4 - L. ZANETTI - MV AGUSTA - 57
5 - R. WILAIROT - HONDA - 46
6 - K. SMITH - HONDA - 46
7 - G. REA - HONDA - 46
8 - R. ROLFO - HONDA - 41
9 - A. BALDOLINI - MV AGUSTA - 33
10 - M. FACCANI - KAWASAKI - 32
11 - L. MAHIAS - KAWASAKI - 22
12 - D. SCHMITTER - KAWASAKI - 22
13 - M. CARDENAS - HONDA - 20
14 - C. GAMARINO - KAWASAKI - 20
15 - R. RUSSO - HONDA - 19
16 - F. MENGHI - YAMAHA - 18
17 - R. WILAIROT - HONDA - 11
18 - K. WAHR - HONDA - 8
19 - D. KRAISART - YAMAHA - 5
20 - A. WAGNER - KAWASAKI - 5
21 - G. SCOTT - HONDA - 4
22 - A. IVANOV - YAMAHA - 3
23 - M. RAMIREZ - YAMAHA - 2
24 - L. MORCIANO - HONDA - 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist