Šestý podnik MS Superbiků – Donington Park

Závodem v Donigton Parku uzavře letošní ročník mistrovství světa superbikových motocyklů svoji první polovinu a pro všechny zúčastněné je tudíž velmi důležité získat maximum dostupných bodů a tím co nejlepší výchozí postavení pro druhou část sezony. Po pěti letech bude součástí britského závodního víkendu kromě tříd mistrovství světa Superbike a Supersport také světový pohár Superstock 1000, kde má Český republika jediného jezdce v osobě Ondřeje Ježka. V třídě Supersport závodí české týmy Kawasaki Intermoto Ponyexpres a SMS Racing.

Kapitoly článku

V Donington Parku závodí od roku 1931, kdy se tam pořádaly automobilová klání. Dnes je tento závodní areál, který leží 190 kilometrů od hlavního města Londýna a 30 kilometrů od Leicesteru domovem superbikového šampionátu, který tam poprvé zamířil v roce 1988. Dráha okruhu Donington Park je dlouhá 4023 metrů, má celkem 12 zatáček (5levých a 7pravých) a cílovou rovinku, která měří 550 metrů.

V roce 2014 vyhrál první závod superbiků Tom Sykes před Lorisem Bazem a Alexem Lowesem. Druhé klání vyhrál Tom Sykes, druhé místo získal Loris Baz a třetí byl Sylvain Guintoli. V třídě Supersport loni vyhrál Michael van der Mark, druhý projel cílem Jules Cluzel a třetí byl domácí závodník Kev Coghlan.

Věnujte pozornost časovému harmonogramu, časy tréninků a závodů jsou jiné než v ostatních evropských podnicích superbikového seriálu !!!

Rekordy Superbike:

Lap Record – Tom Sykes (Kawasaki)  – 1'28.074 (2013)
Best Lap – Tom Sykes (Kawasaki)  – 1'27.378 (2013)

Rekordy Supersport:

Lap Record – Sam Lowes (Yamaha) –  1'30.927 (2013)
Best lap – Sam Lowes (Yamaha) –  1'30.276 (2013)

Rekordy Superstock 1000:

Lap Record – Maxime Berger (Honda)  – 1'33.516 (2009)
Best lap – Xavier Simeon (Ducati) –  1'33.281 (2009)

!!! V letošním roce můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat tak o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2014 !!! - ZDE

Superbike – Preview

Jako jediný s bodovým ziskem přes hranici dvou set bodů nastupuje do šestého víkendu sezony Jonathan Rea (Kawasaki racing Team), vedoucí muž průběžného hodnocení superbikové kategorie a jeden z šestice britských závodníků, kteří nastupují do domácího podniku. Od prvního závodu sezony v Austrálii je jezdec ze Severního Irska lídrem šampionátu. Na svém kontě má osm vítězství a dvě druhá místa. Neuvěřitelná bilance a stejně neuvěřitelný vstup do sezony, která je jeho premiérová v pozici jezdce tovární Kawasaki. Po pěti kolech s deseti odjetými závody má Rea náskok 87 bod, což už je solidní porce a to i za předpokladu, že zatím nejsme ani v polovině sezony. V Donington Parku má Rea na kontě jen jedno vítězství a to z roku 2012, když v sedle Hondy vyhrál druhé klání a porazil Maxe Biaggiho s Tomem Sykesem. Cílem pro nadcházející víkend není nic jiného než bilanci na této dráze zlepšit a navázat na sérii čtyř vítězství v řadě.

Na druhé pozici zůstává Leon Haslam (Aprilia Racing Team Red Devils), jemuž víkend v Imole nevyšel dle očekávání a poprvé v sezoně závod nedokončil. Britský závodník, který je v Doningtonu jako doma, naposledy slavil umístění na stupních vítězů v Aragonii, Assen a Imola představovaly závody, které mu přinesly celkem devětatřicet bodů. Ztráta na vedoucí pozici je tím pádem stále větší a větší a co je pro jezdce Aprilie horší, náskok na třetího jezdce v pořadí se postupně snižuje a dnes představuje pětadvacet bodů. V Doningtonu byl Haslam v minulosti dvakrát druhý a to v letech 2009 a 2012. Samozřejmě letos jede s motocyklem s nímž může reálně uvažovat minimálně o pozicích na stupních vítězů. Přesto to mít jednoduché nebude, protože jak se ukázalo pádem v Imole si zlomil jedno žebro a dva nalomil. Při tomto druhu zranění je problém se zasmát, pořádně nadechnout nebo kýchnout natož sednout do sedla závodní motorky. Ta by přitom měla být pro nadcházející víkend dobře připravena, protože má po třech dnech testování s Maxem Biaggim na okruhu v Mugellu.

Na průběžné třetí příčce je po víkendu v Imole další Brit Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Jezdec tovární Kawasaki využil zaváhání Chaze Daviese, je nyní třetí a na druhou pozici ztrácí pětadvacet bodů. Imola byla zatím nejúspěšnějším víkendem sezony, protože tam poprvé slavil umístění na stupních vítězů a to hned dvěma druhými místy. Čtyřicet bodů je solidní porce, která stačila na postup z čtvrté příčky na třetí. V Donington Parku to bude závodění před domácím publikem a mezi britskými jezdci velká rivalita. Bilance Toma Sykese na dráze nedaleko města Derby není vůbec špatná, když tam v posledních dvou letech vyhrával závody jen on. Na to, zda něco podobného zopakuje i letos si budeme muset počkat do neděle.

Kalich hořkosti si až do dna vypil Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), když v domácím podniku Ducati nedokončil kvůli technice ani jeden z dvojice závodů. Pro britského závodníka tento výpadek znamenal nejen ztrátu velkého počtu bodů, ale také pozice v průběžném hodnocení, protože klesl z třetího místa na čtvrté. Na Toma Sykese teď ztrácí pět bodů a o ty bude minimálně bojovat už tento víkend v Donington Parku, kde nemá úplně nejlepší bilanci, protože tam zatím ani jednou nezískal umístění na stupních vítězů. Samozřejmě jsme zvědaví jak si povede Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který měl v Imole velký návrat do sedla a teď záleží, zda podobný výkon předvede také v Doningtonu, protože to jej může poslat do vyšších pater tabulky.

První pětici uzavírá nováček v soutěži Jordi Torres (Aprilia Racing Team Red Devils), který v Imole poprvé oslavil umístění na pódiu, když ve druhém klání pátého podniku sezony dojel třetí. Torres je tak prvním Španělem od éry Carlose Checy, který bodoval umístěním v Top3. Nicméně víkend to pro Torrese znovu nebude snadný, protože také dráhu v Doningtonu nezná a bude ji muset v úvodních trénincích rychle nastudovat. Pokud bude ale tak rychlý jak v Imole, dá se předpokládat, že je rozhodně jedním z favoritů na další stupně vítězů.

Pro Francouze Sylvain Guintoliho (Pata Honda World Superbike Team) je závod v Donington Parku také domácím podnikem, třebaže není britským občanem, ale necelých třicet minut od okruhu už nějaký ten pátek bydlí se svou britskou manželkou Caroline a jejich čtyřmi dětmi. Pro úřadujícího mistra světa není letošní sezona optimální v rámci obhajoby světového prvenství, protože po pěti kolech sezony už na vedoucí pozici ztrácí 164 bodů a to je skutečně hodně. Pravděpodobně i v těch nejdivočejších snech nelze uvažovat o tom, že by na celkové první místo letos dosáhl, ale není důvod si myslet, že by nemohl konečně zajet na stupně vítězů právě o nadcházejícím víkendu. Naposledy tam slavil druhé a třetí místo v roce 2013 plus třetí místo loni, tedy v době, kdy závodil v sedle Aprilie.

Domácí podnik čeká na tým Suzuki a jejich jezdce Alexe Lowese (Voltcom Crescent Suzuki), jemuž v průběžném hodnocení patří desátá příčka. Britský závodník zatím bojuje s tím, jak tým přestoupil na jednotnou elektroniku, takže výkony jsou jistě za očekáváním, ale všichni věří, že to už bude jen a jen lepší. Samozřejmě místo jako Donington Park by pro tým Suzuki představovalo výborné místo pro změnu k lepšímu a všichni budou usilovat o co nejlepší výsledek. Zejména pro Lowese, který bydlí jen deset minut cesty od okruhu. Rád by zajel dobrý výsledek také Randy De Puniet (Voltcom Crescent Suzuki) pro něhož se zatím sezona nevyvíjí vůbec dobře. Po pěti kolech letošního ročníku má na kontě patnáct bodů, což mu stačí na průběžnou devatenáctou příčku a v posledních dvou podnicích vůbec nebodoval, takže pro Francouze hodně náročný první rok v superbikovém seriálu.

Posledním z šestice stálých britských závodníků superbikového seriálu je Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse). Jezdec italského výrobce má po pěti úvodních kolech sezony třiatřicet bodů, což v této chvíli stačí na čtrnáctou příčku průběžného hodnocení. Na britském okruhu zajel Camier v roce 2011 na třetí místo a to je také jeho jediné pódiové umístění z Donington Parku. Letos byl nejlépe osmý v Austrálii a naposledy v Imole nezískal ani jeden bod.

Po zranění se do hry vrací Nicolas Terol (Althea Racing). Španěl po pádu v Assenu musel vynechat závod v italské Imole, kde ho nahradil domácí závodník Michel Fabrizio, jemuž se za jediný víkend podařilo nasbírat třináct bodů. Terol je nyní jedenáctý v průběžném hodnocení a na první desítku mu schází jen tři body.

Mistrovství světa – Superbike:

1 - J. REA - KAWASAKI - 240 bodů
2 - L. HASLAM - APRILIA - 153
3 - T. SYKES - KAWASAKI - 128
4 - C. DAVIES - DUCATI - 123
5 - J. TORRES - APRILIA - 99
6 - S. GUINTOLI - HONDA - 76
7 - M. VD MARK - HONDA - 67
8 - M. BAIOCCO - DUCATI - 66
9 - L. MERCADO - DUCATI - 62
10 - A. LOWES - SUZUKI - 51
11 - N. TEROL - DUCATI - 48
12 - X. FORES - DUCATI - 38
13 - R. RAMOS - KAWASAKI - 34
14 - L. CAMIER - MV AGUSTA - 33
15 - A. BADOVINI - BMW - 32
16 - D. SALOM - KAWASAKI - 30
17 - D. GIUGLIANO - DUCATI - 29
18 - S. BARRAGÁN - KAWASAKI - 16
19 - R. DE PUNIET - SUZUKI - 15
20 - T. BAYLISS - DUCATI - 15
21 - M. FABRIZIO - DUCATI - 13
22 - S. BARRIER - BMW - 10
23 - I. TOTH - BMW - 5
24 - C. PONSSON - KAWASAKI - 5
25 - G. RIZMAYER - BMW - 3
26 - L. PEGRAM - EBR - 2
27 - J. METCHER - KAWASAKI - 2
28 - N. CANEPA - KAWASAKI - 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist