Šestý podnik MS Superbike – Donington Park

Závody ve Velké Británii uzavřou první polovinu sezony MOTUL FIM Superbike World Championship 2023. Po téměř měsíční přestávce od posledního závodu v Misanu šampionát zamíří do Donington Parku, kde jezdci budou bojovat o mistrovské body na zcela novém povrchu. Jak pro ně, tak pro Pirelli velká neznámá a s tím spojená velká výzva. Tentokrát uvidíme jen dvě třídy mistrovství světa WorldSBK a WorldSSP, třída WorldSSP300 má přestávku až do sedmého kola v italské Imole. Vzhledem k tomu, že je Velká Británie v jiném časovém pásmu, mají také termíny jednotlivých jízd pozměněné časy. Co se týče nedělního programu jsou tyto časy skutečně výrazně jiné ve srovnání s klasickou podobou harmonogramu, jelikož start druhého klání superbiků je třeba až v pět odpoledne.

Kapitoly článku

Donington Park (Velká Británie)

V Donington Parku závodí od roku 1931, kdy se tam pořádaly první automobilové závody. Dnes je tento závodní areál, který leží 190 kilometrů od hlavního města Londýna a 30 kilometrů od Leicesteru domovem superbikového šampionátu, který tam poprvé zamířil v roce 1988. Dráha Donington Parku má celkem 4023 metrů, cílová rovinka měří 550 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem 12 zatáčkami – 5 levými a 7 pravými.

Poprvé po více jak dvaceti letech byla dráha Donington Parku obnovena v rámci rozsáhlých úprav trati, na níž se v roce 1988 jel první závod WorldSBK. Proces obnovy povrchu 2,5mílového okruhu začal odebráním čtyř centimetrů materiálu, což umožnilo položení nového povrchu. Tím se mělo odstranit zvlnění trati a optimalizovat odvodnění v případě dešťových srážek, jemuž napomohlo také nové klopení zatáček. Obnova povrchu probíhala ve dvou úsecích, přičemž povrch byl nejprve položen v boxové uličce a od zatáček Craner Curves po startovní a cílovou rovinku. Poté byl dokončen zbytek okruhu.

Dosavadní rekord kola WorldSBK v Doningtonu drží Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), který loni zajel čas 1'26,080 sekundy a získal pole position. Turek Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) má platný rekord kola závodu s časem 1'26,767 sekundy z loňského sprintu Tissot Superpole Race.

Tipovačka WSBK 2023 - tipujte na výsledky dvou hlavních klání WSBK a vyhrajte pohár pro nejlepšího tipaře superbikových závodů plus zajímavé ceny.

TIPOVACÍ SOUTĚŽ

MS Superbike – preview

Vedoucím jezdcem průběžného hodnocení je Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), jemuž se z patnácti dosud odjetých závodů podařilo vyhrát čtrnáct. To je bilance hodna šampiona. Bautista loni vyhrál titul, na který Ducati dlouho čekala, a tak dostal dárek v podobě dvoudenního testu prototypu MotoGP™ na okruhu v Misanu. Španěl byl s testem spokojený, Ducati také a je docela možné, že ještě letos Bautistu uvidíme závodit na divokou kartu. Superbikový šampionát končí v polovině října, sezona MS silničních motocyklů až koncem listopadu. Každopádně cílem číslo jedna je pro Bautistu pokračovat v nastaveném tempu a znovu bojovat o vítězství v každém z trojice závodů.

Celkem 86 bodů ztrácí na vedení druhý jezdec v pořadí Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK). U něho je již jasné, že letos končí v pozici továrního jezdce Yamahy, protože přednedávnem podepsal smlouvu s BMW. Turek letos vyhrál jen jednou, když byl první ve sprintu v Indonésii. Jinak má na kontě z hlavních závodů šest druhých míst a tři třetí. Razgatlioglu je talentovaný jezdec, který s velkou pravděpodobností spojí své jméno trvale s šampionátem superbiků.

Třetí je Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), jehož ztráta na týmového kolegu představuje 62 bodů. Ital třikrát bodoval umístěním na stupních vítězů, když zajel na třetí místo v hlavních závodech v Austrálii, Indonésii a Nizozemsku. Naposledy z Misana si odvezl 17 bodů na rozdíl od Razgatliogla, který nasbíral 45 bodů. Takovým stylem samozřejmě cesta nahoru nevede, takže se bude muset soustředit na udržení pozice v Top3, což je reálné, jelikož Italův náskok na čtvrtého má hodnotu 21 bodů.

Čtvrtým jezdcem průběžného hodnocení WorldSBK je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Severní Ir a několikanásobný světový šampion, nemá ideální sezonu, protože nedosahuje výkonů, na které byl po dlouhá léta zvyklý. V této chvíli je jeho ztráta na vedení 169 bodů a to je skutečně velké číslo pro jezdce Reova kalibru. Tovární jezdci Kawasaki Rea s Lowesem měli tento týden test na dráze MotorLand Aragónu, který si chválili, takže uvidíme, jak úspěšně jeho výsledky aplikují v praxi. Rea ani Lowes letos s týmem nepojedou osmihodinovku v Suzuce, takže můžeme vidět, jak moc je vše zaměřeno na zlepšení celé situace a posun pořadím směrem nahoru.

Jen tři body ztrácí na čtvrtého Axel Bassani (Motocorsa Racing), pátý jezdec průběžného hodnocení superbiků. Bassani je zároveň nejvýše postaveným jezdcem netovárního týmu, což je status, který získal už loni po skončení sezony 2022. Ital uzavřel zatím poslední misi třetím místem v Misanu, takže do Donigtonu rozhodně pojede zdravě motivován, a s cílem porazit továrního jezdce Rinaldiho, což se mu zatím daří.

Na šesté pozici je Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati), jehož přání před letošní sezonou mělo nádech boje o titul, nicméně není tomu tak. Ital má na kontě dvě druhá místa, ale také dost závodů, které zůstaly bez bodového ohodnocení, takže ho teď od týmového kolegy dělí 199 bodů. Celkem 27 bodů chybí Rinaldimu na jeho úhlavního rivala Bassaniho, což také není ideální, takže pro Rinaldiho musí Donington Park znamenat obrat k lepšímu, jinak tuto sezonu ukončí hluboko v poli poražených.

Sedmý Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) je nejlepším nováčkem, což je pro Švýcara výborné, protože za tím tuto sezonu rozhodně s týmem jdou. Na osmé pozici je Xavi Vierge (Team HRC), jenž společně s týmovým kolegou, průběžně jedenáctým Ikerem Lecuonou (Team HRC) nastupují v barvách Hondy do prestižní osmihodinovky v Suzuce. Lecuona má letos nabitý program, protože již dvakrát absolvoval závodní víkend MotoGP™ v barvách Repsol Hondy.

Bodově velmi vzdálen předním příčkám je druhý jezdec tovární Kawasaki Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), jemuž teď na vedení chybí 223 bodů. Jediné co od domácího podniku může očekávat je, aby vymazal 12 bodů, které teď ztrácí na osmou pozici a dokázal se tak díky tomu posunout pořadím. První desítku uzavírá Ital Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team).

Domácí podnik má před sebou tým ROKiT BMW Motorrad WorldSBK a hlavně jejich jezdec Scott Redding, který je nyní průběžně patnáctý. To skutečně není velká sláva, takže z této strany můžeme očekávat jen nějaké překvapení. S týmem jede další britský závodník Tom Sykes, který dočasně zaskakuje za zraněného Michaela van der Marka.

Zpět v akci by měl být Oliver König (Orelac Racing MOVISIO), který musel kvůli zranění vynechat závodní víkend v Misanu. Český závodník letos zatím nebodoval, tak motivace a cíl pro nadcházející víkend bude zřejmý. O body chtějí usilovat také jezdci jako Isaac Viňales (TPR Team Pedercini Racing) nebo Tito Rabat (Kawasaki Puccetti Racing).

WorldSBK – MS po Misanu:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 298 b.
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 212
3. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 150
4. JONATHAN REA KAWASAKI 129
5. AXEL BASSANI DUCATI 126
6. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 99
7. DOMINIQUE AEGERTER YAMAHA 88
8. XAVI VIERGE HONDA 87
9. ALEX LOWES KAWASAKI 75
10. DANILO PETRUCCI DUCATI 64
11. IKER LECUONA HONDA 64
12. REMY GARDNER YAMAHA 59
13. GARRETT GERLOFF BMW 51
14. PHILIPP OETTL DUCATI 46
15. SCOTT REDDING BMW 41
16. MICHAEL VAN DER MARK BMW 19
17. LORIS BAZ BMW 13
18. LORENZO BALDASSARRI YAMAHA 7
19. HAFIZH SYAHRIN HONDA 7
20. BRADLEY RAY YAMAHA 5
21. TOM SYKES BMW 4
22. IVO MIGUEL LOPES BMW 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist