Sedmý podnik MS Superbike – Imola

Z Velké Británie zamířil superbikový šampionát MOTUL FIM Superbike World Championship do italské Imoly, kde již budou závodit jezdci všech tří sérií WorldSBK, WorldSSP a WorldSSP300.

Kapitoly článku

Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola

Závodní okruh Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola je součástí italské provincie Bologna. Okruh nese jméno po zakladateli slavné automobilky Enza Ferrariho a jeho syna Dina a v kalendáři superbikového šampionátu je od roku 2001. Naposledy tam superbiky závodily v roce 2019. Celý areál je zasazen do krásného prostředí a pro fanoušky je to maximálně zajímavá podívaná. Navíc v superbikovém šampionátu jsou výrobci z Itálie, domácí jezdci a týmy, takže pro Italy domácí podnik se vším všudy.

Dráha závodního okruhu má celkem 4936 metrů, cílová rovinka měří 358 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem 22 zatáčkami – 13 levými a 9 pravými.

 

Tipovačka WSBK 2023 - tipujte na výsledky dvou hlavních klání WSBK a vyhrajte pohár pro nejlepšího tipaře superbikových závodů plus zajímavé ceny.

TIPOVACÍ SOUTĚŽ

MS Superbike – preview

Po Donington Parku je ve vedení průběžného hodnocení stále Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), jehož náskok má nyní hodnotu 93 bodů. Bautista nastupuje do druhé poloviny sezony s velkou šancí na obhajobu titulu mistra světa. Velká Británie byla také prvním podnikem, v němž se mu letos poprvé nepodařilo vyhrát závod, když skončil ve sprintu druhý v pořadí.

Turecký závodník Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) je druhým jezdcem v pořadí průběžného hodnocení. Jezdec tovární stáje Yamahy nedávno podepsal s BMW a musí mít zvláštní pocit, když po VD Markovi je nyní zraněný i jeho náhradník Tom Sykes. Turek ale pevně věří, že právě s německým výrobcem získá titul, což je jeho cíl číslo jedna. Prozatím je ale jezdcem tří ladiček a do konce sezony by rád výrazně snížil náskok vedoucího Bautisty.

Ztráta na vedení je v případě třetího Andree Locatelliho (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) na 182 bodech, což je opravdu hodně. Ital ztrácí na týmového kolegu Razgatliogla 89 bodů a má 12 bodů náskoku na čtvrtého v pořadí. Útok na první dvě místa v pořadí zřejmě již neplánuje, ale jeho cílem bude udržet třetí místo v šampionátu až do konce sezony.

Na čtvrtém místě průběžného hodnocení je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), jemuž to letos nejde, jak by si přál, ale stále má dobro šanci sezonu uzavřít v Top3. První pětici uzavírá Axel Bassani (Motocorsa Racing), nejvýše postavený jezdec netovárního týmu.

Do závodního víkendu v Imole nenastoupí Tom Sykes (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), který jen před pár dny opustil nemocnici, kde ho hospitalizovali po nehodě v Donington Parku. Brit si při hromadném pádu zlomil deset žeber a kotník. V Imole pojede s BMW jeho krajan Leon Haslam, který s německým výrobcem závodí v britském superbikovém šampionátu BSB.

Mezi jezdci, kteří v Imole pojedou poprvé je také český závodník Oliver König (Orelac Racing MOVISIO), který bojuje o své letos první body v šampionátu. Kvůli zranění kotníku musel vynechat závody v Misanu a Donington Park znamenal pro Čecha také náročnou zkušenost, jelikož v tréninku havaroval a následně pak závodil pod prášky.

MS Superbike – MS po Donington Parku:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 357
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 264
3. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 175
4. JONATHAN REA KAWASAKI 163
5. AXEL BASSANI DUCATI 146
6. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 102
7. ALEX LOWES KAWASAKI 99
8. DANILO PETRUCCI DUCATI 98
9. DOMINIQUE AEGERTER YAMAHA 97
10. XAVI VIERGE HONDA 92
11. REMY GARDNER YAMAHA 69
12. IKER LECUONA HONDA 66
13. SCOTT REDDING BMW 63
14. GARRETT GERLOFF BMW 61
15. PHILIPP OETTL DUCATI 52
16. MICHAEL VAN DER MARK BMW 19
17. LORIS BAZ BMW 13
18. TOM SYKES BMW 11
19. LORENZO BALDASSARRI YAMAHA 9
20. BRADLEY RAY YAMAHA 8
21. HAFIZH SYAHRIN HONDA 8
22. ISAAC VINALES KAWASAKI 1
23. IVO MIGUEL LOPES BMW 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist