Příprava sezony WorldSBK 2024 začíná testy v Jerezu

Zimní přestávka skončila a jezdci a týmy MS superbiků MOTUL FIM Superbike World Championship zamířili do Jerezu na první letošní privátní test. Na jihu Španělska je většina z třiadvacetičlenného pole jezdců připravena ve středu (24.1) a ve čtvrtek (25.1.) absolvovat maximum času na dráze v rámci přípravy techniky na první závody, které jsou už za měsíc v Austrálii. Společně s jezdci WSBK testuje v Jerezu také několik jezdců z mistrovství World Supersport.

Poprvé získá možnost srovnání s ostatními soupeři Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), který neměl možnost vyzkoušet své BMW M 1000 RR hned po skončení sezony, ale až jak mu vypršela smlouva s Yamahou, což byl začátek prosince. Společně s Turkem testuje jeho týmový kolega Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team). Součástí testu bude také dvojice týmu Bonovo Action BMW Garrett Gerloff a Scott Redding plus testovací tým německého výrobce s jezdci Sylvain Guintoli a Bradley Smith.

Na dráze Jerezu bude testovat nová posila tří ladiček Jonathan Rea (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), jemuž další kilometry umožní lépe porozumět nové technice, třebaže jeho výkony v posledních testech nabídly určitou představu, že si na Yamahu hodně rychle zvyká. Druhým jezdcem tovární stáje Yamahy je Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), jenž poprvé využije služeb svého nového šéftechnika, jímž je Tom O’Kane.

Testovat bude také úřadující šampion Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), který měl loni v rámci posezonního testu těžký pád, jehož následky se projevily během závodu MotoGP™ na divokou kartu, který Španěl absolvoval v Malajsii. Nyní se uvidí, zda problémy spojené s necitlivostí a ztrátou síly v levé horní části těla jsou již minulostí. Nováček Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) pokračuje v získávání zkušeností, který ve WorldSBK potřebuje jako sůl.

Podobně jako Razgatlioglu bude mít první možnost srovnání s ostatními soupeři tovární tým Hondy. Jezdci Iker Lecuona (Team HRC) a Xavi Vierge (Team HRC) mají k dispozici nový model CBR1000RR-R, který loni v závěru roku sice vyzkoušeli, ale až nyní zjistí, jak jsou na tom skutečně. Testuje také tivární tým Kawasaki, kde je nyní jedničkou Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) a novým jezdcem Axel Bassani (Kawasaki Racing Team WorldSBK).

Z jezdců soukromých týmů jsou zajímavá dvě jména nově příchozích závodníků. Prvním z nich je Andrea Iannone (GoEleven Team), který se vrací po čtyřletém zákazu startu. Bývalý jezdec MotoGP™ chce chytit druhý dech a dotáhnout to třeba do nějakého z továrních týmů. Druhým jezdcem je Sam Lowes (Elf Marc VDS Racing Team), bratr Alexe Lowese z Kawasaki, který přestoupil do WorldSBK z Moto2™. Oba závodníci mají k dispozici stroje Ducati Panigale V4 R. V Jerezu testuje také Philipp Öttl, který jel loni s Team GoEleven, letos si už zvyká na techniku týmu GMT94 Yamaha.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist