Osmý podnik MS Superbike – Most

Pro české fanoušky motocyklových závodů je vrcholem sezony domácí podnik MS superbiků v Mostě. Světový šampionát MOTUL FIM Superbike World Championship má na mosteckém okruhu osmé kolo sezony 2023 a v každé z tří tříd MS nastupuje český závodník. Ve WorldSBK je to Oliver König (Kawasaki), Petr Svoboda (Kawasaki) je jezdcem třídy WorldSSP300 a Ondřej Vostatek (Triumph) je v pozici náhradního jezdce za Brita Harry Truelova.

Kapitoly článku

Autodromu Most (Česká republika)

Autodrom Most má strategickou polohu vzhledem ke svému umístění ve střední Evropě a snadné dostupnosti z Německa, Rakouska i Polska, ale i výhodné poloze vůči turisticky zajímavé Praze a Karlovým Varům. Autodrom se budoval se v letech 1978 až 1983, je situován v místě bývalého povrchového hnědouhelného dolu Vrbenský. Důvodem jeho výstavby byla především snaha ukončit dlouholetou praxi pořádání závodů automobilů a motocyklů na provizorních tratích v centru města a přemístit je na bezpečnou, uzavřenou speciální dráhu na jeho okraji. Hned od počátku se přitom počítalo s využitím nového okruhu i pro jiné účely. Autodrom tak brzy ožil také testováním závodních i nově vyvíjených vozů, výcvikem řidičů speciálních vozidel sanitních, hasičských nebo policejních, závodnickými školami či kurzy bezpečné jízdy.

Okruh provedl v několika etapách kompletní výměnu asfaltového povrchu a letos zapracovali na úpravě obrubníků, únikové zóny, označení brzdných bodů a zároveň proběhla další fáze modernizace startovní věže. Nejvýraznější změnou prošla zatáčka 21, ústící na cílovou rovinku. Úniková zóna má za sebou celkovou rekonstrukci, a ještě více se rozšířila.

Závodní okruh Autodromu Most má délku 4212 metrů, šířka dráhy je 12 – 14 metrů, nejdelší rovinka měří 792 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem 21 zatáčkami – 7 levými a 14 pravými.

Český okruh v Mostě je spolu s australským Phillip Islandem bezpochyby považován za jednu z nejnáročnějších tratí pro pneumatiky, a to díky svému uspořádání. Z tohoto důvodu, a na základě zkušeností z minulých let, se společnost Pirelli rozhodla vsadit při osmém podniku mistrovství světa FIM Superbike na vývojové zadní řešení ve střední směsi. „Ačkoli se od sebe Most a Phillip Island liší, mají některé podobnosti, které z nich dělají pro pneumatiky dvě nejnáročnější tratě v kalendáři a v jistém smyslu jsou si navzájem testovacím polem,“ uvedl Giorgio Barbier (Pirelli). „V posledních několika letech prošel Most modernizací, která z něj udělala bezpečnější a modernější okruh, nicméně stále zůstává okruhem s klasickým a rychlým uspořádáním jako Phillip Island.“

„Okruhy starého typu, vždy nabízejí velkolepé závody. Vzhledem k jejich specifičnosti je lepší zaměřit se na vývojová řešení zadní části speciálně navržená tak, aby nabízela robustnější konstrukci a větší konzistenci výkonu. Není proto náhodou, že referenčními řešeními, která do Mostu přivážíme, jsou vývojová řešení SC1 A1126 pro Superbike a A1128 pro Supersport, která již byla úspěšně použita v posledních dvou kolech konaných na Phillip Islandu. Nový vývojový model SC1 C0567 byl naopak navržen tak, aby nabídl ještě lepší výkon než A1126, a pokud se potvrdí, mohl by se jistě stát platnou volbou i pro příští ročník australského podniku. Standardní SC0 bude svěřena role kvalifikační pneumatiky a pneumatiky pro Superpole Race, která je na ostatních tratích typická pro SCQ.“

Tipovačka WSBK 2023 - tipujte na výsledky dvou hlavních klání WSBK a vyhrajte pohár pro nejlepšího tipaře superbikových závodů plus zajímavé ceny.

TIPOVACÍ SOUTĚŽ

MS Superbike – preview

Od úvodního závodu sezony v Austrálii až po první závod v Imole, vyhrál všechny hlavní závody superbiků Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), lídr průběžného hodnocení. Až druhý závod v Imole se pro Španěla stal osudným, protože spadl a cílem neprojel. Tady skončila jeho nadvláda nad ostatními soupeři. Tovární jezdec Ducati má stále náskok ve výši 70 bodů, což je hodně, nicméně šampionát ještě nekončí, čekají nás minimálně čtyři podnik, což je stále dost bodů. Bautista teď potřebuje zajet dobré výsledky, aby získal potřebný klid. Pokud se tak nestane, může mít do konce sezony ještě problém. Cílem Bautisty bude oba hlavní závody v Mostě vyhrát.

Letos věčně druhý Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) se konečně dočkal a poprvé vyhrál ve druhém hlavním klání v Imole. Na svém kontě má 321 bodů, ale ztráta na vedení je na hodnotě 70 bodů, což je hodně. Turek cítí příležitost, šampionát ještě nekončí, stále je o co bojovat a nikdo neví, co se může stát. Cílem Turka je jediné, dostat Bautistu pod tlak a snažit se, aby chyboval. Všichni víme, že Bautista může ztratit půdu pod nohama, jak už se mu to jednou s Ducati stalo, a třebaže již titul obhajuje, není nikde psáno, že ho má letos jistý. Samozřejmě Razgatlioglu je jezdcem s nohama na zemi a je mu jasné, že chyb, kterých by se Bautista musel dopustit, by bylo zapotřebí opravdu hodně.

Se ztrátou 113 bodů na druhého a 183 bodů na prvního v pořadí průběžného hodnocení, je na třetí pozici Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK). Ital už prodloužil s Yamahou, takže může být v klidu, ale s vývojem situace ohledně možností usilovat o titul, tak tam už tak spokojený být nemůže. Jeho šance získat titul mistra světa jsou řekněme nulové vzhledem k ztrátě na vedoucí jezdce, nicméně ambice před sezonou naznačovaly jistý zájem být ve hře o příčky nejvyšší. Pochopitelně třetí pozice v mistrovství světa superbiků je skvělým výsledkem, ale bude třeba si ji udržet, jelikož bodová výhoda na čtvrtého je minimální.

Po dvou třetích místech z Imoly je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) čtvrtý v průběžném hodnocení a na třetí pozici v šampionátu mu schází jen 7 bodů. To není moc a určitě je v jeho silách s tím něco udělat. Most bude tím správným místem, protože pak následuje letní přestávka a tu by Rea rozhodně rád zahájil jako třetí muž průběžného hodnocení WorldSBK. V Mostě Rea v nedělním závodě Tissot Superpole odstartuje do svého 400.závodu a bude první, jemuž se to povedlo, protože druhý Troy Corser jich má na kontě 377.

První pětici nejlepších uzavírá Axel Bassani (Motocorsa Racing), jemuž se daří obhajoba titulu pro netovárního závodníka. V Imole Ital Bassani poprvé bodoval druhým místem v cíli a v této chvíli mu na čtvrtého chybí 22 bodů. Jeho náskok na šestého Michaela Rubena Rinaldiho (Aruba.it Racing – Ducati) je na rovných 50 bodech! Vzhledem k jejich vzájemné rivalitě je tento náskok skutečně výrazný.

Na domácí půdě bude závodit Oliver König (Orelac Racing MOVISIO), který zatím od začátku sezony nebodoval. Své naděje vkládá do znalosti domácího prostředí, protože loni tam bodovanou pozici jen těsně minul. V Imole měl novou techniku, ale s ní spojené problémy, takže se uvidí, jak mu to půjde v Mostě. Pro Čecha je to velmi důležitý podnik, jelikož má v Mostě hodně najeto a tuto drobnou výhodu by mohl využít k zisku bodů.

AKTUALIZACE: jezdec #60 Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) prošel lékařskou prohlídkou s tím, že po prvním tréninku bude muset absolvovat další vyšetření u hlavního lékaře šampionátu.

Jezdec #38 Hannes Soomer nahradí v Mostě zraněného Malajce Hafizhe Syahrina a s týmem Petronas MIE Honda Racing absolvuje premiéru v MS superbiků.

WorldSBK – MS po závodech v Imole:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 391
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 321
3. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 208
4. JONATHAN REA KAWASAKI 201
5. AXEL BASSANI DUCATI 179
6. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 129
7. DANILO PETRUCCI DUCATI 117
8. ALEX LOWES KAWASAKI 109
9. DOMINIQUE AEGERTER YAMAHA 101
10. XAVI VIERGE HONDA 98
11. REMY GARDNER YAMAHA 79
12. SCOTT REDDING BMW 78
13. IKER LECUONA HONDA 72
14. GARRETT GERLOFF BMW 67
15. PHILIPP OETTL DUCATI 53
16. LORIS BAZ BMW 30
17. BRADLEY RAY YAMAHA 19
18. MICHAEL VAN DER MARK BMW 19
19. TOM SYKES BMW 11
20. LORENZO BALDASSARRI YAMAHA 9
21. HAFIZH SYAHRIN HONDA 8
22. LEON HASLAM BMW 2
23. ISAAC VINALES KAWASAKI 1
24. IVO MIGUEL LOPES BMW 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist