Nový formát víkendu WorldSBK 2024 plus další změny

Komise SBK zasedala koncem října 2023, aby projednala změny pro nadcházející ročník MOTUL FIM Superbike World Championship. Poté již elektronickou cestou proběhly mezi jednotlivými zástupci FIM-DORNA-MSMA finální úpravy pravidel, aby je nyní prezentovali jako změny s okamžitou platností. Změny jsou především v harmonogramu víkendu, kde mimo standardních šampionátů tříd WolrdSSP300, WorldSSP a WorldSBK je nový šampionát WorldWCR, což je první mistrovství světa žen v závodech na okruzích - FIM Women's Circuit Racing World Championship. Změny se také týkají komponentů podvozků motocyklů WorldSSP, zavedení šampionátu týmů nebo testovacího programu pro WSBK ohledně systému řízení průtoku paliva.

Změna v harmonogramu závodního víkendu
V rámci závodního víkendu máme na programu celkem čtyři šampionáty, takže každý z nich má své téninky, Superpole, warm-upy a závody. Proto bylo rozhodnuto, že od roku 2024 budou bitvy o pozice na startu jednotlivých klání Superpole přesunuty na pátek, a to v případě tříd WorldSSP, WorldSSP300 a WorldWCR. Tyto tři série mají v pátek dopoledne jeden trénink a odpoledne Superpole.

Všechny tři třídy WorldSSP, WorldSSP300, WorldWCR budou mít nyní v sobotu a v neděli desetiminutový Warm-Up po němž vždy následuje samotný závod. V sobotu se jedou první závody, v neděli druhé.

V třídě WorldSBK dochází ke dvěma drobným změnám. Třetí volný trénink má nyní dvacet minut místo třiceti, jak bylo loni, a nedělní Warm-Up bude trvat deset minut, místo patnácti. Harmonogram závodů a Superpole zůstává u superbiků stejný.

Nový formát startovního roštu pro druhý závod
Komise SBK rozhodla, že pokud jde o pozice na roštu pro ZÁVOD (2), prvních devět pozic na roštu bude založeno na nejrychlejším čase zaznamenaném jezdci během úvodního klání ZÁVOD (1). Tato změna platí pro šampionáty WorldSSP, WorldSSP300 a WorldWCR.

Výjimka pro minimální věk jezdců startujících ve WorldSSP
Výjimka z pravidel pro minimální věk (18let) platí pro tři nejlepší jezdce posledního mistrovství světa FIM Supersport 300, pro tři nejlepší jezdce mistrovství Evropy FIM European Moto2™ Championship a pro tři nejlepší jezdce posledního mistrovství Evropy FIM European Stock Championship, kteří budou moci startovat v mistrovství světa FIM Supersport 2024, přičemž tito jezdci prokázali své schopnosti a zkušenosti, aby mohli této výjimky využít.

Překročení počtu přidělených motorových jednotek
V případě porušení přídělu motorů (před závodem) bude jezdec startovat do následujících dvou závodů (závod Superbike 1 a 2 s výjimkou závodu Superpole) ze zadní části startovního roštu a k tomu dostane penalizace dvě dlouhá kola. Dříve musel jezdec startovat z výjezdu z boxové uličky po rozsvícení zeleného světla, nicméně tato penalizace nebyla ideální s ohledem na rozdílnou délku boxových uliček.

FIM Women's Circuit Racing World Championship (WorldWCR)
Ženy pojedou závody světové série v rámci závodních víkendů WorldSBK ve Velké Británii, Portugalsku, Maďarsku, Itálii a Španělsku. Jednotným dodavatelem techniky je Yamaha se strojem YZF-R7. Minimální věková hranice je 18 let.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist