Königa zradila převodovka, druhý závod nedokončil

Plánoval, jak na domácí trati vybojuje svůj první bod letošní sezony mistrovství světa superbiků. Oliverovu Königovi se ale v Mostě nedařilo. A v neděli hned dvakrát! Nejdříve se v Superpole race připletl do hromadné havárie a dojel dvacátý. Ve druhém závodě pak musel odstoupit po technické závadě jeho převodovky. „Od začátku vypadávaly kvalty, až jsem začal podřazovat. Zastavilo to zadní kolo a motorka zůstala stát,“ smutnil jezdec z týmu Orelac Racing Movisio. Šampionát pokračuje začátkem září ve Francii.

Chtěl se předvést před početnou diváckou návštěvou, svoji rodinou, kamarády nebo partnery. Jenže výsledkově to jedinému českému jezdci v MS superbiků vůbec nevyšlo. Přitom šlo o chyby, které nemohl ovlivnit. Nejprve sobotu kvůli nezvládnuté výměně pneumatik ztratil hodně vteřin, aby ho pak v neděli zastavila technická závada. „Pokazilo se, co mohlo. Takhle jsem to nechtěl,“ dodal König.

Druhý víkendový závod ale začal skvěle, z posledního místa se dostal na devatenácté a v dalším průběhu jezdil sedmnáctý. Jenže ve čtvrtém kole vyjel ze zatáčky, což už bylo důsledkem technické poruchy. „Převodovka mě zlobila od druhého kola, byla tam zaseknutá dvojka nebo trojka,“ popsal problémy König, který odstoupil s kawasaki v sedmém kole. „Rozhodně jsem si to takhle nepředstavoval. Mrzí mě to kvůli českým fanouškům, kteří mě hnali dopředu.“

Českým jezdcům fandil na diváckém svahu Martin Kupka, ministr dopravy. Závody superbiků v Mostě navštívil také prezident Petr Pavel, který se potkal na startu Superpole race také s Königem. „Moc jsme si toho ale neřekli, protože já byl nastavený na závod a on gentleman, takže mě nechal v klidu. Mrzí mě, že jsme si moc nepromluvili. Podali jsme si akorát ruce a popřál mi hodně štěstí,“ dodal český jezdec, který na první bod v letošní sezoně stále čeká. „Nejvíce teď musíme zapracovat na technice, která začala být nespolehlivá, což se ukázalo v sobotu a v neděli. Jinak má Oliver zpracovaný skvěle tréninkový plán a je potřeba ho psychicky podpořit před dalšími závody,“ prohlásil Ondřej Ježek, rider coach Königa.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist