Kenan Sofuoglu – Mistr světa 2016 FIM Supersport

Turecký závodník Kenan Sofuoglu po vítězství v Jerezu získal před posledním závodem sezony 2016 jistotu zisku titulu mistra světa v třídě FIM Supersport. Jezdec týmu Kawasaki Puccetti Racing získal svůj pátý světový titul potom, co v letošním roce vyhrál do této chvíle šest závodů. První mečbol neproměnil ve Francii, kde v přípravě jasně dominoval, ale v samotném klání spadl a vůbec nebodoval. Druhý mečbol už Turek proměnil a zaslouženě slaví vítězství.

Dnes dvaatřicetiletý Kenan Sofuoglu se narodil v městě Akyazi, jehož poštovní směrovací číslo bylo 54 a toto číslo také Sofuogla provází po celou jeho závodní kariéru. Profesionální závodní kariéru Turek odstartoval v roce 2003, když v seriálu IDM Supersport ztratil na celkové vítězství jen deset bodů. Ve stejném roce zažil premiéru na světové scéně, když jel závody FIM Supersport na okruzích ve Valencii, Oscherslebenu a Magny-Cours.

Vůbec první vítězství si na konto připsal v roce 2006 v Assenu, první pole position oslavil o rok později ve Valencii. První titul světového šampiona získal v barvách Hannspree Ten Kate Honda v roce 2007 a o tři roky později to zopakovali. Další světový titul přišel v roce 2012 s týmem Lorenzini Kawasaki. V letech 2010 a 2011 Sofuoglu závodil v třídě Moto2 mistrovství světa prototypů. Čtvrtý titul mistra světa získal Sofuoglu v roce 2015 s týmem Kawasaki Puccetti Racing.

Obhajoba nebyla pro tureckého závodníka vůbec snadná. První závod roku 2016 nedokončil, když v Austrálii havaroval po defektu pneumatiky. V Thajsku byl druhý a v průběžném hodnocení mu patřila čtvrtá pozice. Do čela hodnocení šampionátu se dostal až po vítězném klání v Imole, kde dosavadního lídra Randy Krummenachera, týmového kolegu Sofuogla, zastavila porucha techniky. Od tohoto okamžiku už Turek vedení v soutěži nepustil. Jeho styl všechno nebo nic je znát a nikdo ani nečekal, že by jel Turek v Jerezu jízdu na jistotu. Potom co spadl jediný jezdce, který ho v cestě za titulem ještě mohl zastavit (Randy Krummenacher), Turek otočil plynem a závod vyhrál.

V osobním životě to Kenan Sofuoglu nemá snadné a velmi těžké období si prožil loni. Na jaře 2015 se jim v Nizozemsku s ženou Julii narodil syn Hamza. Před závodem v Imole ale Sofuoglu vydal prohlášení v němž uvedl, že má syna v nemocnici, kde bojuje o život. Stalo se tak během rodinné dovolené v Turecku. V letě pak přišla smutná zpráva, že jeho syn Hamza zemřel. Letos na jaře prožili s manželkou krásný moment, když do rodiny přivítali Mahira.

Nadšení Kenana Sofuogla pro závodění a jeho průraznost v náročné světové konkurenci jsou zkušenosti, které předává doma mladým nadějím Turecka. Příkladem je Toprak Razgatlioglu, jehož jméno je již dostatečně známo a rozhodně o něm ještě uslyšíme.

V roce 2017 Kenan Sofuoglu pokračuje se stávajícím týmem Kawasaki Puccetti Racing a samozřejmě bude usilovat o svůj šestý titul mistra světa v třídě FIM Supersport. Kenan Sofuoglu je pětinásobným mistrem světa WorldSSP. Startoval ve 115 závodech, 30 krát z pole position, 38 závodů vyhrál, 77 krát byl na stupních vítězů.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist