Jezdecké ohlasy na závod WSBK v Misanu

Ohlasy aktérů superbikového závodu v italském Misanu, kde se o víkendu odehrálo osmé kolo letošního Mistrovství světa superbike.

Jakub Smrž (Scuderia SC Caracchi – 10 / 13)
Během ranního Warm Upu jsme odvedli dobrou práci, byl jsem rychlejší než včera, kdy jsem testoval nový motor. V prvním závodě jsem měl dobrý start a mohl jsem tak bojovat o desáté místo, kterého jsem po 24. kolech také dosáhl. Ve druhém závodě jsem již neměl tak dobrý start, ale největší problém byl, že mě zablokovali pomalejší jezdci. Ztratil jsem tři pozice. Postupně jsem se přes ně dostal a nakonec dojel třináctý. Jsou to dobré výsledky pro mě i celý tým.
Yukio Kagayama (Alstare Corona Suzuki Extra – 3 / 4)
Jsem velmi šťastný, že jsem se dnes vrátil na pódium a to i přestože to bylo se štěstím, kdy dva jezdci přede mnou havarovali. Závodění je ovšem i takovéto, potřebujete štěstí. Hodně jsme v posledních dnech pracovali na nastavení zadní části motocyklu a již se ukazuje pokrok. V prvním závodě jsem neměl mnoho problémů, kromě mé špatné pozice na startu. Druhá řada na startu není dobrá pozice pro start, kde je první zatáčka tak blízko. Tento okruh také nemá mnoho míst, kde se dá předjíždět. Takže když jsem předjel Toselanda, již se vedoucí jezdci nedali dojet. Měl jsem ovšem najednou volnou dráhu a dokázal tak zajíždět stabilní časy. Ve druhém závodě jsem se dostal na třetí pozici, ale pak jsem najednou začal mít problémy se zadní pneumatikou. Chtěl jsem další pódium, ale vibrace mě zpomalovaly. Pokusil jsem se tedy dosáhnou co možná nejlepšího výsledku. Teď, když jsem opět ochutnal pódium, chci ještě více!
Max Biaggi (Alstare Corona Suzuki Extra – DNF / 3)
Byl to těžký den, ale skončil pódiem, jsem proto šťastný, že si mohu vzít z tohoto dne něco pozitivního. Bojoval jsem v prvním závodě o pódium, ale pak jsem měli s Norim vzájemný kontakt a oba jsme havarovali. Omlouvám se za sebe a omlouvám se jemu. Při pádu jsem si zranil pravou nohu a levou ruku, což mi ve druhém závodě činilo nějaké problémy. Kvůli bolesti jsem se nemohl zpočátku závodu soustředit a ztratil jsem několik sekund při různých chybách, kdy jsem byl dlouhý do zatáček. Postupně jsem se do závodu dostával a podařilo se mi také pomalu dojíždět vedoucí jezdce. Předjel jsem Toselanda, Corsera a Yukia, ale Haga a Bayliss již byli hodně vpředu. Jsem zklamaný z toho co se stalo v prvním závodě, ale spokojený s pódiem ve druhém závodě.
Troy Bayliss (Ducati Xerox – 1 / 1)
To je přesně to co jsme potřebovali a to co jsem chtěl. Misano je pro mě zvláštní místo. Není mnoho co říct ke změnám mezi prvním a druhým závodem, pouze jsme udělali jednu drobnost, abych se cítil pohodlněji. Zajel jsem několik opravdu rychlých kol a viděl jsem, že se Nori dokáže držet. Chtěl jsem ho nechat jet vpředu, aby také odvedl kus práce. Nešlo to ovšem a já proto udělal vše, abych si vytvořil alespoň malý náskok. Jsem z double nadšený, jsem rád, že jsem to dokázal pro všechny naše sponzory. Je krásné být zpět vpředu jezdeckého pole. Odjíždím s nadějí do zbytku šampionátu. Ve výjezdovém kole jsem udělal chybu jako amatér, australská vlajka se mi namotala do spojky a já musel zastavit. Jsem ovšem šťastný!
Lorenzo Lanzi (Ducati Xerox – 6 / 9)
Po mém šestém místě v prvním závodě jsem tvrdě pracoval na tom, abych ve druhém závodě dosáhl na lepší výsledek. Bohužel výsledek není příliš uspokojivý. Nestěžuji si, protože během víkendu jsem zajel na této pneumatice mnoho kol. Ta ovšem v prvním závodě nefungovala. Do druhého závodu jsme proto dali tvrdší pneumatiku a přizpůsobili nastavení. Start jsem ovšem neměl dobrý, proklouzal mi spojka. Musel jsem se probíjet dopředu. Nejsem s výsledky spokojen, protože i když jsem zajel několik dobrých časů, neodrazilo se to právě v konečném výsledku. Doufám, že v Brně to bude příští měsíc lepší.
James Toseland (HannSpree Ten Kate Honda – 4 / 6)
Věděl jsem, že tentokrát to bude obtížné, protože toto není jeden z našich testovacích okruhů. Je to také zcela nový okruh. Očekával jsem, že budu dále v pořadí. V prvním závodě jsem měl štěstí, když Biaggi poslal ven Hagu, ale na takové štěstí se ve zbytku sezóny nemůžu spoléhat. Nemusím říci, že jsem tímto víkendem zklamaný, ale již se dívám dopředu do Brna, kde bych se chtěl vrátit zpět navrchol.
Roberto Rolfo (HannSpree Ten Kate Honda – 5 / 8)
Nejsem zrovna spokojený s tímto výsledkem, ale jsem rád, že jsme byli schopni zlepšit během tohoto víkendu nastavení motocyklu. V kvalifikaci jsme opravdu velmi tvrdě pracovali a motorka mi nyní vyhovuje. Cítil jsem, že na ní mám dobrý rytmus a dokázal jsem zajíždět dobré časy, ale nejezdil jsem v boji o pódium, kde jsem chtěl být. Těším se na testy do Brna, kde můžeme pokračovat v práci. Chtěl bych poděkovat týmu za jejich podporu zde v Misanu.
Michel Fabrizio (D.F.X. Honda – DNF / DNF)
Nejsem šťastný, že jsem dvakrát nedokončil závod, zvláště zde. V prvním závodě se porouchal alternátor, ve druhém se asi zablokovala škrtící klapka v polovině svého otevření, nedokázal jsem s tím pokračovat.
Luca Morelli (D.F.X. Honda – 13 / 18)
První závod byl pro mě dobrý, na novém okruhu to bylo dobré. Vybral jsem si měkkou pneumatiku, ale myslel jsem si, že pro druhý závod bude lepší vzít si tvrdší pneumatiku. Nebyla to ovšem nejlepší volba.
Regis Laconi (Team PSG-1 Kawasaki – 7 / 11)
V prvním závodě jsem dobře začal, ale pak jsem ztratil kvůli vibracím svou pozici. Nedovolilo mi to jezdit jak jsem chtěl. Bylo opravdu nebezpečné jezdit za těchto podmínek a dokončit tento závod bylo extrémně obtížné. Do druhého závodu jsme se pokusili udělat několik úprav, ale mnoho se zlepšit nepodařilo. Kromě toho jsem neměl dobrý start a to mi ztížilo situaci. Jediné pozitivní je, že jsem získal několik bodů, ale musím najít řešení jak se stát opravdu konkurenceschopný.
Fonsi Nieto (Team PSG-1 Kawasaki – DNF / 12)
Když věci nejdou tak jak by měly jít, tak není mnoho, co můžete udělat. V prvním závodě prasklo palivové potrubí a jediné co se dalo dělat, bylo zajet do boxů. Ve druhém závodě to vypadalo, že to bude dobré. Postoupil jsem o několik pozic. Pak jsem najednou začal trpět vibracemi a musel jsem proto zastavit svou snahu o tvrdou jízdu. Dokončil jsem závod a získal tak několik bodů. Jsem z tohoto víkendu zklamaný, protože toto byl domácí závod a já jsem chtěl udělat co nejlepší výsledek.
Mauro Sanchini (Team PSG-1 Kawasaki – 12 / 15)
Těšil jsem se z obou závodů, ale oba byly hodně těžké. V prvním závodě jsem získal několik bodů, ale nebyl jsem skutečně spokojený, protože má závodní rychlost byla pomalejší než včera. Pak jsem začal cítit nějaký problém a zaměřil jsem se tedy pouze na dokončení závodu. S několika úpravami jsem dosáhl na dobrou závodní rychlost i ve druhém závodě a jsem z něj více spokojený, i když jsem získal pouze jeden bod. Chtěl bych poděkovat týmu za jejich skvělou práci během celého víkendu.
Troy Corser (Yamaha Motor Italia – 2 / 5)
Po včerejším dnu jsem dnes velmi zklamaný. V prvním závodě jsem měl problém s přilnavostí zadního kola. Také jsem měl špatný start. Tyto dva faktory udělaly těžký závod. Mezi závody jsem změnil motocykl a ten druhý neměl optimální nastavení. Měl jsem hodně problémů. Neustále jsem ztrácel na vedoucí jezdce. V jednu chvíli jsem málem havaroval, ale podařilo se mi opět dostat na motorku. Udeřil jsem při tom do displeje, ale podařilo se mi vše ustát. Po čtyřicátém Pole Position je toto zklamání. Je to ubohý konec jinak dobrého víkendu.
Noriyuki Haga (Yamaha Motor Italia – DNF / 2)
V prvním závodě jsem měl smůlu. Chyby se stát mohou komukoliv. Nehněvám se kvůli incidentu z prvního závodu, ale jsem velmi zklamaný. Není žádné výmluvy nebo obrany nad tím, co se stalo. To není v mém slovníku. Při tomto incidentu jsem si poranil loket a zápěstí a proto jsem si do druhého závodu musel vzít nějaké léky na bolest. Závod se vyvíjel dobře, ale v polovině jsem začal cítit od zranění bolest. Musel jsem zpomalit. Po několika kolech tohoto závodu se mi také rozbila páka zadní brzdy. Jel jsem úplně bez této brzdy. Nakonec jsem s druhým místem spokojený, ale dnešek nebyl pro mne šťastný den.
Shinichi Nakatomi (Team Yamaha YZF – DNF / 14)
První závod byl frustrující. Velmi jsem byl zklamaný, že musím zastavit. Ve druhém závodě se mi podařilo postoupit o několik pozic, ale zase jsem je ke konci ztratil. Alespoň mám dva další body.
Dean Ellison (Team Pedercini – 14 / 19)
Na některých okruzích v této sezóně jsme měli nějaké problémy, ale ani já a ani tým nevěděl co je způsobovalo. Naopak nyní jsme je znaly a věděli jsme, že je můžeme odstranit. Test ve Vallelunze nám pomůže vyřešit problém prvních 3 až 4 kol. Vysloveně budeme pracovat na tom, abych dokázal jezdit rychle hned od startu. Věřím, že ke konci sezóny budu schopen získávat dobré výsledky. Na druhou stranu jsem dnes dokázal získat dva body a zajet rychlejší čas než v kvalifikaci.
Alessandro Polita (Celani Team Suzuki Italia – DNF / 17)
Velmi špatný týden, nenalézám slov, které by vyjádřily mé pocity. Přijel jsem a chtěl jsem odvádět dobrou práci, uspokojit sebe i tým. Můj problém je nyní spíše psychický. Okruh je tady nový, musel jsem se ho nejprve naučit, ale jistě byly možnosti jak dokončit víkend v lepší pohodě. Věřím, že se to obrátí ve správný směr.
Ruben Xaus (Team Sterilgarda – 8 / 7)
Byly to dva náročné závody. Do prvního jsme riskovali s nastavením, které patrně nebylo správné a dobré k boji o okolo pódia. Do druhého závodu jsme proto dali zpět kvalifikační nastavení a již to bylo lepší. Vždy to prostě k boji o pódium není, ale souboj s Rolfem a Lanzim byl dobrý. Jsem rád, že jsem je porazil. Tým pracuje dobře a já doufám, že v dalších závodech se vrátíme do boje o pódium.
Marco Borciani (Team Sterilgarda – 11 / DNF)
Jsem šťastný, že jsem získal v prvním závodě body. Věděl jsem, že jsem z italského mistrovství připravený, kdybych více trénoval, mohl jsem bojovat v první desítce. Chtěl jsem jet v superpole a získat nějaké body, splnil jsem si tedy oba cíle. A co říct k Rubenovi? Očekával jsem, že po dobrých trénincích bude lepší. Bohužel v neděli bylo vetší horko a nastavení tak ztratilo svůj potenciál. Mimochodem, když se vše zlepšilo, zajel dobrý druhý závod. Jsem rád, že se nám podařilo udržet pozici v hodnocení týmů, ale doufám, že v Brně již budeme schopni bojovat o pódium.
Christian Zaiser (LBR Racing Team – 15 / DNF)
Celou sobotu jsem měl problémy s motorem a až do poloviny prvního závodu jsem stejné problémy také cítil. Nebylo jednoduché jezdit. Druhý závod jsem nedokončil a tak nejsem spokojený. Opět konec týdne neprobíhal tak, jak jsem očekával. Navzdory všemu to ovšem hodnotím pozitivně. Bod zůstává bodem!

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist