Jedenáctý podnik MS superbiků – Portimao

S koncem září je spojen termín jedenáctého podniku světového šampionátu superbiků MOTUL FIM Superbike World Championship 2023, který se jede na dráze okruhu Auto?dromo Internacional do Algarve v portugalském Portimau. Pro jezdce tříd WorldSBK a WorldSSP je to předposlední podnik sezony, jezdce a týmy WorldSSP300 mají před sebou závěr letošní sezony a sním spojenou bitvu o titul mistra světa. Jelikož Portugalsko leží v jiném časovém pásmu než Česká republika, je vše o jednu hodinu posunuto.

Kapitoly článku

Autódromo Internacional do Algarve (POR)

Dřív, než postavili moderní areál Autódromo Internacional do Algarve, jezdily superbiky na okruhu v Estorilu. Od roku 2008 je jejich domovem dráha nedaleko turisty vyhledávaného přímořského letoviska. Okruh má dráhu dlouhou 4592 metrů a v jednom kole jezdci projedou 15 zatáčkami – 9 pravými a 6 levými.

Tipovačka WSBK 2023 - tipujte na výsledky dvou hlavních klání WSBK a vyhrajte pohár pro nejlepšího tipaře superbikových závodů plus zajímavé ceny.

TIPOVACÍ SOUTĚŽ

WorldSBK – preview

Do konce sezony zbývá odjet dva podniky, což jsou čtyři hlavní závody, dva sprinty a maximum 124 bodů, které lze získat, pokud by jezdec všechny tyto závody vyhrál. Lídr průběžného hodnocení Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) má prozatím všechny předpoklady k tomu, aby letošní sezonu vyhrál a obhájil titul mistra světa z roku 2022. Španěl má náskok 47 bodů, což mu zatím jistotu vítězství nedává, ale s každým dalším odjetým závodem ji bude blíž. Pochopitelně pokud bude v závodu bodovat, jinak by jeho naděje ztrácely na síle. Vzhledem k tomu, že Bautista má na to, aby závody vyhrával, lze předpokládat, že cestu za obhajobou dotáhne do vítězného konce. Samozřejmě nesmí nadcházející závody zahodit podobně jak ten první v Aragonii, to by bitvu o titul pořádně zdramatizoval.

Průběžně druhý je Turek Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) před nímž jsou poslední dvě kola sezony a stejně tak poslední dvě kola v barvách Yamahy, jelikož po skončení sezony přestupuje k BMW. Razgatlioglu dělá maximum proto, aby Yamahu dostal co možná nejvýš a třebaže technika někdy zlobí, jeho odhodlání dělá zázraky. Je skutečně s podivem, proč si tři ladičky Turka neudržely, protože takový talent není vidět často. Razgatlioglu bude dělat maximum, aby vyhrál co nejvíc závodů, které do konce sezony zbývají a bitvu o titul dostal až do Jerezu, kde proběhne letošní finále WorldSBK. Zda se mu to podaří zjistíme už tuto neděli.

Třetí Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) ztrácí na vedení v soutěži 176 bodů, takže tady je jasné, že ani matematicky není šance na výhru a není šance ani na to, aby porazil druhého Razgatliogla, jelikož na Turka ztrácí Severní Ir 129 bodů. Jediné, co Rea nyní bude dělat je to, aby si udržel třetí místo v šampionátu, jelikož jeho náskok na čtvrtého v pořadí má hodnotu 53 bodů. Také Rea jede poslední závody v barvách Kawasaki, jelikož přestupuje k Yamaze, kde nahradí Razgatliogla. Druhý jezdec týmu KRT Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) v Aragonii nezávodil kvůli operaci kolena, nicméně jeho cílem je návrat do sedla právě v Portugalsku.

Ve druhém závodu v Aragonii měl Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) velkou smůlu, když došlo k selhání chladiče oleje a jeho odstoupení ze závodu v němž usiloval o stupně vítězů. Italský závodník pokračuje i příští rok s týmem Yamahy a proto by chtěl letošní sezonu uzavřít co možná nejvýše. Rozhodně bude pracovat na tom, aby smazal se ztráty na třetího co nejvíc a v Jerezu pak v plné síle zaútočil na Top3.

Pátý Axel Bassani (Motocorsa Racing) je 38 bodů za čtvrtým Locatellim a jeho plány jsou asi každému jasné. Zapracovat tak, aby v závěru sezony bodoval umístěními na stupních vítězů a měl možnost v Jerezu zaútočit na čtvrté místo v šampionátu. Jeden z jeho cílů porazit Rinaldiho mu vychází, protože má nyní na svého rivala u Ducati náskok 24 bodů. Tuto výhodu bude chtít navýšit, třebaže to nebude tak snadné, jak by se mohlo zdát.

Ital Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) zajel naposledy v Aragonii z celé sezony nejlépe, když vyhrál letos první závod a ve druhém obsadil třetí místo. Společně se sprintem si odvezl řádnou porci 46 bodů a snížil ztrátu na Bassaniho na rozdíl 24 bodů. Rinaldi v týmu Ducati končí, takže má dvě kola do konce sezony a celkem šest závodů v nichž může předvést ukázkové rozloučení a získat dobré místo u některého z týmů.

O bodovaný výsledek se bude snažit český závodník Oliver König (Orelac Racing MOVISIO), jemuž se to zatím v sezoně nepodařilo. Stále má ale šest závodů k tomu, aby na tento výsledek dosáhl a všichni věří, že se mu to také povede.

Zajímavostí je, že se k závodění postupně vrací Andrea Iannone, jemuž letos v prosinci vyprší čtyřletý zákaz činnosti za pozitivní nález v rámci antidopingové kontroly po GP Malajsie 2019. Ital se vrací zpět a má to být s týmem WorldSBK GoEleven. Nicméně veškerá vyjádření týmu nebo Ducati jsou velmi zdrženlivá vzhledem k tomu, jak komplikovaná procedura je ohledně návratu v rámci pravidel antidopingového kodexu světové motocyklové federace FIM, který odpovídá specifikacím Světové antidopingové agentury (WADA). Zákaz činnosti Italovi skončí 16. prosince 2023.

WorldSBK – MS po Aragonii:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 504 bodů
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 457
3. JONATHAN REA KAWASAKI 328
4. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 275
5. AXEL BASSANI DUCATI 237
6. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 213
7. DANILO PETRUCCI DUCATI 191
8. XAVI VIERGE HONDA 132
9. ALEX LOWES KAWASAKI 129
10. DOMINIQUE AEGERTER YAMAHA 128
11. REMY GARDNER YAMAHA 123
12. SCOTT REDDING BMW 115
13. IKER LECUONA HONDA 114
14. GARRETT GERLOFF BMW 107
15. PHILIPP OETTL DUCATI 90
16. LORIS BAZ BMW 57
17. MICHAEL VAN DER MARK BMW 31
18. BRADLEY RAY YAMAHA 19
19. LORENZO BALDASSARRI YAMAHA 12
20. TOM SYKES BMW 11
21. HAFIZH SYAHRIN HONDA 10
22. LEON HASLAM BMW 2
23. FLORIAN MARINO KAWASAKI 1
24. HANNES SOOMER HONDA 1
25. TITO RABAT KAWASAKI 1
26. ISAAC VINALES KAWASAKI 1
27. IVO MIGUEL LOPES BMW 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist