Dozvuky ze Silverstone

Takto "oblecen" dokoncil sve vitezne kolo po druhem zavode superbiku domaci idol James Toseland, ktery si dvema podiovymi umistenimi zajistil prubezne 4. misto v klasifikaci letosniho mistrovstvi sveta.

TROY BAYLISS A DUCATI POKRACUJI VE SVEM VITEZNEM TAZENI.
Vedouci jezdec sampionatu Troy Bayliss si dalsim "doublem" vybojoval pred 71 000 divaky uz 76 bodovy naskok v tabulce sampionatu. Zaroven se uz 7. vitezstvim v rade priblizil vyrovnani sveho vlastniho rekordu z konce sezony 2001 a zacatku roku 2002, kdy se mu podarilo vyhrat v jedne snure celkem 8 zavodu po sobe. Novodoby rekord ale patri Britovi Neil Hodgsonovi, v sezone 2003 slavil celkem 9 triumfu bez prestavky! Ovsem v obou dvou jizdach musel australsky exmistr sveta tvrde bojovat se stale se lepsicim Japoncem Nori Hagou.
Druhy muz na tovarni Ducati, Lorenzo Lanzi, zajel pouze jedno bodovane 13. misto, duvodem je dle sefa tymu Ducati - Xerox Davida Tardozziho skutecnost, ze Lanzi nechava pri vyjezdu ze zatacek prilis klouzat pneumatiky a to ho stoji lepsi casy v jednotlivych okruzich.
Velke a prijemne prekvapeni z pohledu Ducati byl ale Spanel Ruben Xaus na Sterilgarda Ducati, ktery si vyjel ciste 4. a 7. misto a dostal se tak do Top - Ten celkoveho poradi.
Opet se nedarilo Nemci Maxi Neukirchnerovi z tymu Pedercini, i kdyz v prvni jizde prohral souboj o bodovane umisteni s Nannellim - nahradnik za Chiliho - o pouhych 0,034 vteriny a prekvapive stejne jako nemecky mladik zustal bez mistrovskych bodu i Roberto Rolfo z tymu SC Caracchi.
VIKEND PLNY CHAOSU ZAZIL TROY CORSER A CELY TYM SUZUKI.
Mistr sveta Troy Corser opustil Velkou Britanii s hubenymi 10 body, to se mu nestalo uz hodne dlouho. V prvni jizde po vybornem startu se z 10. pozice dostal az na 4., kdyz se nasledovne poroucel k zemi. A v jizde druhe si zajistil pouhe 6. misto, kdyz se v zaveru musel sklonit jak pred Barrosem tak pred svym krajanem Pittem.
Jeho tymovy kolega Yukio Kagayama po padu v sobotnim superpole odstartoval do zavodu az ze 16. mista a to stacilo v zavode na pouhe 13. a 14. umisteni, tedy na skoro domaci trati zisk pouhych 5 bodu.
A nedarilo se ani tretimu jezdci staje Corona Extra Suzuki, Fabienovi Foretovi, dvakrate nedokoncil!
BOJOVNIK TOSELAND
Mistr sveta z roku 2004, Brit James Toseland na Winston Ten Kate Honda, se v prvni jizde probojoval ze 14. mista na startovnim rostu az na podiove umisteni v cili. A to stejne si klavirista - hra na klavir je Britovym konickem - zopakoval i v jizde druhe!
Jeho tymovy kolega Karl Muggeridge si za 8., resp. 9. misto pripsal 17 bodu na sve konto a dostal se tak tesne na hranici Top - Ten.
Brazilec Alex Barros si nejdrive po padu hned na zacatku prvni jizdy zachranil "zivot" instinktivnim skokem pres svuj horici motocykl, aby opet pokazil starty a tak z toho bylo jedno 9., a jedno 5. misto v cili, a to mu patri i celkove.
A vubec se nedarilo jeho znackovemu kolegovi Michelu Fabriziovi (5. v Superpole!), z ostrova si odvazi pouhy jediny bod.
HAGA A YAMAHA KRACEJI SMEREM DOPREDU
Ze sve nejlepsi stranky se v Silverstone ukazal Japonec Noriyuki Haga na Yamaze. Za dvakrate 2. misto v obou jizdach preskocil v tabulce mistrovstvi sveta domaciho Toselanda. A to Haga jeste v polovine prvni jizdy vedl cele pole zavodniku.
Take jeho stajovy kolega z tymu Yamaha Italia, Andrew Pitt, ktery skoncil 5. a 4., si tak v tabulce MS drzi velmi pekne celkove 6. misto.
Ze zadnich pozic, jak uz je jeho zvykem, si solidni 10., resp. 11. misto vyjel dalsi Japonec Norick Abe z tymu Yamaha France.
PREKVAPENI V SUPERPOLE - TOMMY HILL
A to se musime u Yamahy jeste zminit o prekvapivem muzi z Pole - Position. Na divokou kartu startujici Brit Tommy Hill (21 let) z Virgin Mobile Yamaha, aktuelne 8. muz BSB, si v mokrem Superpole pri svem prvnim startu v serialu MS zajistil do obou nedelnich jizd nejlepsi startovni pozici! Mlady Brit je sverencem byvaleho pilota GP, Roba McElney. Hill se tak tim zapsal do historie superbikoveho sampionatu vedle nasledujich jezdcu, kterym se tento husarsky kousek rovnez podaril pri jejich mistrovske premiere: Roger Burnett (Donington 1988), Alex Vieira (Hockenheim 1988), Malcolm Campbell (Zeltweg 1988), Yasutomo Nagai (Sugo 1994) a John Kocinski (Misano 1996). A take Doug Polen (Donington 1988), ten vsak byl potom dodatecne diskvalifikovam.
Tommy je tak uz 44. muzem ziskavsim Pole - Position a druhym nejmladsim vubec. Podarilo se mu to ve stari 21 let, 3 mesice a 19 dni. Rekord patri Anthony Gobertovi (Phillip Island 1994) ve veku 19 let, 7 mesicu a 25 dni. Naopak opacny rekord, tedy nejstarsim Pole muzem je Brit Steve Hislop, ktery sve vitezstvi v kvalifikacnim treninku dosahl ve veku 38 let, 4 mesice a 16 dni (Donington 2001).
A konecne posledni Pole pro britskeho zavodnika je z Magny Cours 2003 (James Toseland).
WALKER S BLESKOVYM STARTEM
Pilot staje PSG-1.Kawasaki, domaci Chris Walker, si bleskovym startem ve druhe jizde ziskal srdce vsech nadsenych britskych fanousku, kdyz vedl cely "peloton" superbikeru. A odmenou mu byla 6. a 8. umisteni v cili a take momentalni 10. pricka v sampionatu, jako nejlepsimu pilotu na tomto japonskem motocyklu.
Jeho tymovy kolega Fonsi Nieto dokazal take v obou jizdach bodovat a je tak v klasifikaci o pouhe 3 body za uz zminenym Britem.
A dvakrate bodoval i treti jezdec teto staje, Francouz Regis Laconi (7. a 14.).
Novacek sampionatu, Joshua Brookes (nahradnik za Battainiho) zustal pri svem debutu bez bodu a to stejne jako oba dva piloti domaciho tymu Foggy - Petronas Steve Martin (na snimku) a Craig Jones, pricemz ten do druhe jizdy ani nenastoupil!
CHARPENTIER NENI K ZASTAVENI
Sebastien Charpentier zajistil pro svuj tym Winston Ten Kate Honda uz letosni ctvrte vitezstvi z peti zavodu. A nebyt problematickeho trestu v Monze, tak kdovi...?! V kazdem pripade ma na svem konte uz 11 viteznych zavodu (z 73 startu) a je tak v historicke tabulce spolecne s Casolim a Chambonem na 1. miste. Krome toho v poctu podiovych umisteni je nyni take hodne vpredu, uz na 3. pozici (vede Chambon se ziskem 29 "beden" pred Casolim 23). V tabulce MS vede nyni mistr sveta o 40 bodu pred Kevin Curtainem, ktery skoncil v Silverstone za svym tymovym kolegou z Yamaha-Germany Broc Parkesem jako 3. Naproti Charpentieruv tymovy kolega, Turek Kenan Sofuoglu, se po vynikajicim zacatku sezony - v premiere hned jako 3. - nemuze vubec dostat do patricneho tempa, v Anglii dokoncil zavod jako 20.!?
Prekvapenim zavodu byl ovsem jezdec na divokou kartu, Spanel Pere Riba, po vybornem treninku (4.) ziskal se svou Kawasaki stejne misto i v zavode.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist