Tým YART Yamaha dokázal v Le Mans téměř nemožné

Český závodník Karel Hanika, který minulý týden ve čtvrtek oslavil šestadvacet let, nejdřív týmu YART Yamaha pomohl vyhrát kvalifikační bitvu, takže do čtyřiadvacetihodinového závodu startovali z první pozice. V posledních letech ale měli velkou smůlu a už start závodu v sobotu napověděl, že v tom asi budou pokračovat, když kvůli technické záležitosti Hanika nedokázal hned rozjet motorku. Čech tak do závodu vyrazil poslední, ale motorku předával po prvním stintu kolegovi Fritzovi pátý! Němec se posunul na třetí příčku a Ital Canepa už bojoval o vedení.

Úvod závodu čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans byl pro tým YART Yamaha noční můrou. Karel Hanika se kvůli technickému problému propadl z první pozice na poslední a vzhledem k tomu, že tam došlo ke kontaktu dvou jezdců, byl na dráze Safety car a český závodník tak mohl zahájit stíhací jízdu až po osmi kolech. Hanika ale předvedl neuvěřitelnou jízdu a Marvinu Fritzovi motorku předal jako pátý v pořadí! Německý závodník nasadil vysoké tempo a na konci svého stintu předával jako třetí v pořadí. Ital Niccolo Canepa nasadil znovu rychlé tempo a za vedoucí tým se dostal na rozdíl patnácti sekund.

Další drama přinesl výjezd Safety caru, které jsou dva a pole rozdělily na dvě části. Bohužel Karel Hanika ve svém druhém stintu uvízl za jiným bezpečnostním vozidlem než jela vedoucí skupina a přišel tím o pětačtyřicet sekund. Tým opět nasadil tempo, aby zlomil nepřízeň osudu a zvolili jinou strategii než jejich soupeři. Získali tím rychlost, ale životnost pneumatik byla parketou soupeře. Všichni tři jezdci týmu YART Yamaha jeli na hranici možností, přesto absolvovali pouze nutné zastávky, ani jednou nemuseli do boxu opravovat. Pětadvacet minut před koncem závodu Canepa předal motorku Hanikovi, aby závěr klání zdramatizoval stíhací jízdou, ale bohužel, na dráhu vyjel Safety car a Hanika už neměl šanci.

Tým YART Yamaha získal první pódium v Le Mans od sezony FIM EWC 2016/2017, takže druhé místo je pro ně jako vítězství. Skvělý vstup do sezony, kde mají na kontě 55 bodů a jen osm jich ztrácí na vedení v šampionátu. „Jsem šťastný, protože je to moje první pódium v čtyřiadvacetihodinovém závodě,“ prozradil Karel Hanika. „Je to skvělý pocit dosáhnout takového úspěchu. Jsem na tým nesmírně pyšný, protože kromě problému při startu jsme neudělali jedinou chybu.

„Byli jsme na trati nejrychlejší v podstatě v každém tréninku, mechanici odvedli úžasnou práci při zastávkách a ani jednou jsme nemuseli do boxu. Po pár posledních ročnících někteří pochybovali o našich schopnostech jet čtyřiadvacetihodinovku, takže bylo skvělé jim ukázat náš potenciál. Myslím, že na tento výsledek můžeme navázat a v dalších závodech být ještě silnější,“ dodal Hanika.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist