FIM EWC – Závod ve Spa vyhrál tým BMW Motorrad World Endurance

Čtyřiadvacetihodinovka 24H SPA EWC Motos nabídla nejen náročnou trať, ale také náročné podmínky ve spojení s deštěm. Něco po desáté ráno dnes museli závod přerušit, když se na dráhu dostal olej z poškozeného stroje a trať čistili do chvíle než do konce zbývalo dvacet minut. Na tuto dobu vyjeli jezdci zpět na mokrou dráhu, aby závod dokončili, což se stalo přesně jednu hodinu po dvanácté.

Z vítězství se radují jezdci týmu BMW Motorrad World Endurance Markus Reiterberger, Ilia Mykhalchyk a Jérémy Guarnoni. Tým zvládl za čtyřiadvacet hodin najet 508 kol, což bylo o sedm víc než zvládli druzí v pořadí TATI Team Beringer Racing (Alan Techer, Grégory Leblanc, Loic Arbel). Na třetí pozici závod dokončili jezdci stáje F.C.C. TSR Honda France Josh Hook, Gino Rea a Mike Di Meglio. Tým Hondy mohl pomýšlet i na vítězství nebýt poruchy v podobě přetrženého hnacího řetězu.

Vítěz z Le Mans tým Yoshimura SERT Motul uzavřel závod ve Spa na čtvrté pozici. Vítěz kvalifikace tým YART Yamaha bohužel řešil technické problémy, když na začátku měnili pokažený snímač a nakonec je vyřadila porucha motoru. Nedokončili ani jezdci týmu #11 WEBIKE SRC Kawasaki France. Slovenský MACO Racing Team může být spokojený se čtrnáctým místem v cíli.

Po první hodině závodu vedl tým Yoshimura SERT Motul, druhý byl F.C.C. TSR Honda France a s pěti sekundami ztráty třetí YART - Yamaha Official Team EWC. Tým, kde jede Karel Hanika, byl po třech hodinách na druhé pozici, ale pak museli řešit problém se snímačem rychlosti, což představovalo propad na šesté místo a ztrátu dvou kol na vedení.

Bonusové body rozdávali poprvé, když měly týmy za sebou osm hodin závodu. Plný počet 10 jich získal vedoucí tým Yoshimura SERT Motul, 9 bodů si na konto připsal tým F.C.C. TSR Honda France a 8 bodů třetí BMW Motorrad World Endurance. Za čtvrté místo získal 7 bodů tým YART - Yamaha Official Team EWC a poslední 1 bod desátý Viltais Racing IGOL.

Po deseti hodinách závodu byl na první pozici tým Yoshimura SERT Motul, ale Sylvain Guintoli musel zajet do boxů, kde museli měnit spojku a převodovku, což je zdrželo o nějakých pětadvacet minut. To pro vítěze z Le Mans znamenalo ztrátu šance na plný počet bodů. Podobně na tom byl tým F.C.C. TSR Honda France, který využil zaváhání japonského soupeře, ale po patnácti hodinách jim spadl (roztrhl) hnací řetěz, takže Gino Rea musel motorku dotlačit do boxů a tým po výjezdu zpět na trať zaznamenal propad na desáté místo.

ERC Endurance-Ducati měli v úvodu technické problémy, když byl německý tým nucen neplánovaně zastavit kvůli problému s palivovým čerpadlem, který následoval po pomalém startu Xaviho Forése. Protože se však problém během noci vrátil, tým byl nucen odstoupit.

Po šestnácti hodinách vedl BMW Motorrad World Endurance a o vítězství bojoval také tým YART Yamaha, který měl šance na nejvyšší příčky i potom, co museli po třech hodinách závodu měnit snímač rychlosti. Tým Tati Team Beringer Racing jel třetí, Wójcik Racing Team EWC 77 byl čtvrtý, ale pod tlakem týmu Yoshimura SERT Motul, který si předtím zajistil 10 bonusových bodů za vedení po osmi hodinách.

Po osmnácti hodinách YART - Yamaha Official Team EWC vedl časomíru, ale pak nastal technický problém s pohonnou jednotkou a to byl konec závodu pro tým Karla Haniky. Později závod 24H SPA EWC Motos přerušili, aby mohli pořadatelé odstranit olej, který unikl na velkou část téměř sedmikilometrového okruhu z Yamahy týmu Falcon Racing. Na první pozici byl po zastavení klání červenými vlajkami tým BMW Motorrad World Endurance, druhý Tati Team Beringer Racing, třetí Yoshimura SERT Motul, pátý F.C.C. TSR Honda France a šestý Wójcik Racing Team.

Jezdci vyjeli na trať nějakých 20 minut před koncem a to je ještě doprovázel Safety Car, který krátce před třináctou hodinou zajel mimo trať. První místo tak slaví jezdci týmu BMW Motorrad World Endurance, druhé Tati Team Beringer Racing a na třetí se dostal tým F.C.C. TSR Honda France.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist