FIM EWC 2017/18 – Osmihodinovka na Slovakiaringu, start o dvě hodiny dřív

O nadcházejícím víkendu pořádají na Slovensku třetí podnik sezony mistrovství světa vytrvalostních závodů silničních motocyklů. Po dvou závodech na čtyřiadvacet hodin je to letos první osmihodinový závod. Na Slovakiaringu přivítali světovou elitu loni poprvé, takže letos už většina závodníků dobře ví co má od slovenského okruhu očekávat. Na startu nebudou chybět české týmy a to především Mercury Racing, jemuž v průběžném hodnocení MS patří pátá pozice a je rozhodně v pozici favorita na stupně vítězů, a Exteria Eko Racing, tým jedoucí v kategorii Superstock pod slovenskou licencí. Den před startem prvních tréninků dochází k změně časového harmonogramu, především pak startu závodu, který je nově ve 12:30 hodin.

Po vítězství ve druhém kole světového šampionátu V Le Mans je na první pozici průběžného hodnocení tým F.C.C. TSR Honda France. Na kontě mají celkem 95 bodů, což je o čtyři více než kolik jich nasbíral tým GMT94 Yamaha. Pro oba týmy bude osm hodin na Slovakiaringu v mnoha ohledech klíčový, protože může rozhodnout o jejich výchozí pozici pro závěr sezony.

Výborně si letos vedou jezdci týmu Honda Endurance Racing. Po dvou závodech jsou průběžně třetí a na vedení v soutěži jim schází třináct bodů. Ale nemůžou se soustředit čistě na bitvu o první dvě pozice, protože jejich hlavním zájmem bude držet si tu třetí vhledem k tomu, že čtvrtý tým v pořadí, WEPOL Racing by penz13.com, je jen o jeden bod pozadu.

Na průběžně pátém místě je český tým #21 Mercury Racing (BMW), jenž na Slovakiaringu pojede v komplet české sestavě - Karel Hanika, Jakub Smrž a Matěj Smrž. Po dvou 24H závodech sezony mají 48 bodů a velkou chuť se pořadím posunout výš. V rámci víkendu Alpe Adria najel na Slovakiaringu potřebné kilometry Karel Hanika s Matějem Smržem. Jakub Smrž přijede na Slovensko přímo z Oulton Parku, kde o víkendu závodil v seriálu britských superbiků.

Sedm bodů ztrácí na Mercury Racing Team šestý tým v pořadí Suzuki Endurance Racing. Na průběžné sedmé příčce je Bolliger Team Switzerland, osmý je NRT48, devátý Tati Team Beaujolais Racing a první desítku uzavírá Junior Team LMS Suzuki.

Domácí závod pojede na Slovakiaringu slovenský Maco Racing (Yamaha), který je průběžně osmadvacátý a do víkendového klání nasadí hned dvě sestavy. Hlavní sestava je s číslem #14 a prozatím dvěma jezdci Gregory Junodem a Anthony Dos Santosem. Druhý tým Maco Racing Team 2 (Yamaha) je v sestavě Tomáš Svitok, David Ouředníček a Radoslav Dulík. To ale není všechno protože ze Slovenska je rovněž další tým Motomaxx Racing (Kawasaki) s jezdci Vladimír Ruza, Juraj Knězovič a Peter Duchyně. V polském týmu LRP Poland pak závodí Slovák Jaroslav Černý.

V kategorii Superstock, což je FIM World Cup, závodí pod slovenskou licencí tým Exteria EKO Racing v sestavě s českými jezdci Ladislavem Chmelíkem, Miroslavem Popovem a Bulharem Martinem Choyem. V této kategorii je před závodem na Slovakiaringu lídrem průběžného hodnocení tým Tati Team Beaujolais Racing, druhý Junior Team LMS Suzuki ztrácí na vedení jen dva body.

První tréninky a kvalifikace jsou na programu ve čtvrtek, pátek je dnem druhých kvalifkací, které definitivně rozhodnou o pořadí na startu osmihodinového závodu, který je v sobotu přesně ve 14:30 hodin. Jméno vítěze budeme znát po půl jedenácté v noci. V přímém přenosu lze celý závod sledovat na TV Eurosport 2.

AKTUALIZACE – na žádost jezdců byl posunut start závodu o dvě hodiny, to znamená na 12:30 hodin. Na Slovakiaringu tak nebude závod končit za tmy, ale o půl deváté večer za soumraku. Důvodem má být bezpečnost a to konkrétně fakt, že ne všechna místa okruhu jsou dostatečně osvětlena. Změnil se také termín nočního tréninku.

Časový harmonogram FIM EWC 8H Slovakiaring (změna)

Startovní listina - FIMEWC_8HofSlovakiaRing_ProvisionalEntryList30April2018.pdf

Čtvrtek, 10.května 2018

11:40 – 13:40 ... Volný trénink

15:40 – 16:00 ... Jezdec (modrý) 1.kvalifikace
16:15 – 16:35 ... Jezdec (žlutý) 1.kvalifikace
16:50 – 17:10 ... Jezdec (červený) 1.kvalifikace

19:30 – 20:30 ... Noční trénink

Pátek, 11.května 2018

10:30 – 10:50 ... Jezdec (modrý) 2.kvalifikace
11:05 – 11:25 ... Jezdec (žlutý) 2.kvalifikace
11:40 – 12:00 ... Jezdec (červený) 2.kvalifikace

Sobota, 12.května 2018

08:40 – 09:25 – Warm up
12:30 14:30 – Start závodu … TV Eurosport 2 (živě)
20:30 22:30 – Konec závodu

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Foxx5 přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist