Lorenzo Savadori – Vítěz Superstock 1000 FIM Cup

Italský závodník Aprilie Lorenzo Savadori překonal nepřízeň osudu a po roce, kdy loni ztratil titul v posledním kole závodu v Magny-Cours, ho nakonec v posledním závodu roku 2015 získal. Dvaadvacetiletý Savadori je v historii světového poháru jeho celkem patnáctým vítězem a osmým jezdcem z Itálie, který pohárovou soutěž vyhrál.

Ve Světovém poháru Superstock 1000 závodí Lorenzo Savadori od roku 2011, kdy jel svoji první sezonu s týmem Lorenzini by Leoni a celkově skončil patnáctý. Další dva roky spojil s týmem Barni Ducati a pokaždé byl pátý. První závod vyhrál s Ducati v roce 2012 na domácí dráze Monzy, první pole position slavil s Kawasaki v roce 2014 v Assenu.

Rok 2014 a spolupráce s týmem Pedercini Kawasaki byla v Italově kariéře zlomová. V sedle Kawasaki získal čtyři pole position, sedmkrát slavil na stupních vítězů z toho čtyřikrát vítězství a v posledním závodu roku byl jen kousek od zisku celkového vítězství. Tím kouskem jsou myšleny necelé dva poslední sektory okruhu Magny Cours. Savadori závod vedl, což znamenalo zisk světového poháru, ale pak na mokré dráze spadl, Leandro Mercado projel cílem před Italem a celkové vítězství tak slavil Argentinec.

V roce 2015 Lorenzo Savadori závodí s týmem Nuova M2 Racing a motocyklem Aprilia RF RSV4. V prvním závodu sezony, který jeli jezdci STK1000 v Aragonii, Lorenzo Savadori bojoval o vítězství, ale to nakonec nezískal po prohraném souboji s krajanem Tamburinim. Savadori pak vyhrál další tři závody v řadě, v Portugalském Portimau byl druhý, v Misanu znovu první a rozhodnout už mohl v Jerezu. To se nestalo, protože závod na jihu Španělska dokončil třetí a protože Roberto Tamburini vyhrál, Savadori musel o celkové prvenství zabojovat v Magny Cours.

Je to tak trošku paradox, že měl znovu rozhodnout závod na okruhu, který byl pro Lorenza Savadoriho tak trošku černou můrou. Nicméně letos byl v mnohem lepší pozici než loni, kdy do Francie přijel jako průběžně druhý v pořadí. Teď musel v případě Tamburiniho vítězství získat jen jeden jediný bod. Celý víkend pojal velmi opatrně, snažil se vyhnout situacím, které by mohly znamenat pád a zranění. V závodu pak zvolil jistotu osmého místa, které mu tentokrát přineslo tolik očekávané a zcela určitě zasloužené vítězství ve Světovém Poháru FIM Superstock 1000.

Lorenzo Savadori

Datum narození: 4.dubna 1993

Místo narození: Cesena

Národnost: Italská

Počet startů STK1000: 45

Počet Pole position: 7

Počet umístění na stupních vítězů: 17

První závod STK1000: 17.dubna 2011, Assen

První Pole Position: 27.dubna 2014, Assen

První vítězství: 6.května 2012, Monza

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist