Přemek Glinz vyřazen pro zbytek sezóny

Jediný český zástupce v profesionálním šampionátu AMA U. S. Superbike – Přemek Glinz, vynechá zbytek sezóny pro zranění z tréninku na motokrosovém stroji.

Jak pro tebe začala letošní sezóna?
Vše začalo celkem v pohodě. Michelin mi přislíbil pomoc s pneumatikami, ale nakonec se to obrátilo v noční můru, protože jsem musel testovat nove gumy 190 D.0.t. Tedy gumy se vzorkem, které se používají ve třídě supersport a v klubových závodech třídy superstock. Ovsem když jedeš AMA superstock, jsou povoleny slicky a jelikož Michelin nemá slicky v 17-palcich, musel jsem jet jako jediný d.o.t. gumy. Byla to víc jak vteřina ztráty na kolo, takže se mi moc dobře nejelo, i když 20. místo v prvním závodě není špatné vzhledem k tomu, že prvních 18 lidi jsou jezdci továrních nebo satelitních týmů. Po restartu závodu ve Fontaně jsem byl dokonce na 15. místě, ale pak mě Ben Attard z týmu Attack Kawasaki vytlačil z trati a já musel do trávy. Vrátil jsem se na 20. miste, které jsem udržel až do konce, a to i přestože mi ke konci totálně odešla zadní guma a já neměl vůbec žádný grip. Na tyhle závody přijelo 38 závodníků, o to víc jsem byl s dvacátým místem spokojený.
Pak přišel druhý závod AMA, jak to bylo tam?
Při závodu v Infeneonu (okruh, kde se zranil můj velice dobrý kamarád Vincent Haskovec) jsem se cítil dobře, ale bylo špatné počasí, zejména chladno, které micheliny nenávidí. Navíc pneumatiky, které jsem pro Michelin jako jediný ve třídě superstock testoval, zase staly za houby. Byl z toho tedy boj za dvacátou pozicí, bez nároku na lepší umístění. Snad mě jen potěšilo, že jsem v tréninku předjel jedno známe jméno - Doug Chandler, tedy jezdce, který byl v 90. letech šampiónem AMA Superbike. Takže to byla pecka....
Kromě AMA si se opět představil i v jiných šampionátech. Jaké byly výsledky?
Výsledky jsou dobré nebo spíš byly ... před měsícem jsem vyhrál v sérii WERA všechny tři závody, kterých jsem se zúčastnil. Tedy závody tříd superstock, superbike i formula 1. Zajel jsem si pár osobních rekordu, vše diky změně pneumatik na Dunlop. Po těchto závodech jsem dostal nabídku od Yamahy, abych jezdil klubové závody a i pro šampionát AMA by mi prý dali motorku. Než se vše uskutečnilo, zranil jsem se na motokrosu a tím pro mě tato sezona skončila.
Co se stalo a jak dlouho to budeš léčit?
Čeká mě asi pětiměsíční rehabilitace. Mám poškozené svaly a nervy na lýtkovém svalu, takže pro tuto sezónu je konec s ježděním.
Jak plánuješ tedy pokračování své kariéry?
Tento rok se kvůli zranění určitě již nesvezu, ale příští rok bych možná měl jezdit v barvách yamahy. S větší podporou to snad půjde lépe. Jezdil jsem po závodech AMA úplně sám, a to není zrovna dobré. Bez mechanika je to šílenství. Já to podstoupil, protože jiná možnost nebyla, ale kdo ví? Snad bude příští rok jiný... Teď je hlavni se uzdravit a zpět do práce. Otvírám v Čechách firmu na dovoz motorek z USA, snad mi to pomůže sponzorovat závodění.
Již si se zmínil i Vincentu Haskovcovi, jako jeho velký kamarád jistě víš nějaké aktuality okolo jeho zranění. Jak to s ním vypadá?
Před pár dny jsem s ním mluvil. Nyní je ve Phoenixu v Arizone, ve speciálním rehabilitačním centru a dělá velké pokroky. Takže se necháme překvapit, kdy se vrátí v plné síle. Moc mu tady a pevně věřím, že i v Čechách, lidé fandí. Vincent nedávno zprovoznil své nové stránky. Můžete se na ně podívat na www.czecher.com a poslat mu něco, co ho rozveselí nebo dodá kuráž.
Takže děkuji za rozhovor a ať se ti brzy vrátí plné zdraví a hodně síly.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist