WSBK Imola - 1. kvalifikace

Na okruhu Imola začalo dnes další kolo WSBK. Ve třídě Superbike nejrychlejší Haga, supersporty získal Muggeridge, "štoky" Polita. Jiří Mrkývka na 25. místě, Tomáš Mikšovský je po pátku desátý.

Superbike
Na okruhu Enza a Dina Ferrari v italské Imole začalo desáté kolo Mistrovství Světa Superbike. V úvodní kvalifikaci na nedělní závody byl nejrychlejší japonský jezdec Noriyuki Haga, který v zamračeném, leč stále suchém počasí, dokázal zajet čas 1:50,969 minuty. Na druhém místě skončil tradičně na úvod skvěle jezdící Australan Steve Martin, který tentokrát zaostal za nejrychlejším jezdcem o 0,149 sekundy. Třetím nejrychlejším jezdcem byl dnes Chris Vermeulen, který sice za Hagou zaostal o 0,171 sekundy, za svá záda však odsunul oba tovární jezdce Ducati, kteří dnes patřili až do druhé poloviny první desítky.
Do dvou desetin od Hagova času se ještě vešel čtvrtý Garry McCoy, jenž v Imole podává po několika slabších závodech výborné výkony. Páté místo dnes patřilo Marco Borcianimu, který na šesté odsunul prvního z továrních jezdců Ducati Jamese Toselanda. Sedmý dokončil první kvalifikaci Toselandův týmový kolega Régis Laconi, osmý naopak dojel domácí matador Pierfrancesco Chili, který nastupoval po nepříjemné ranní havárii ve volném tréninku. Desítku nejlepších doplnili devátý Lucio Pedercini a desátý Doriano Romboni, který startuje na divokou kartu.
Náš Jiří Mrkývka podal celkem příjemný výkon, s časem 1:55,290 zaostal za Hagou o 4,321 sekundy. Po úvodním dnu mu tak patří 25. místo.
Dovolte mi ještě krátkou zmínku o dvou jezdcích. Především to je Ital Mazzali, který se sice umístil až za naším Mrkývkou, ale poprvé v letošní sezóně představuje v Mistrovství Světa motocykl s legendární historií. Mazzali totiž nastupuje na motocyklu MV Agusta. Tím druhým jezdcem je Polák Pawel Szkopek, tedy jezdec, kterého jistě důvěrně znáte ze startů na našich okruzích. Tento jezdec absolvuje své premiérové vystoupení v Mistrovství Světa. V ranním tréninku po 15. minutách havaroval, v odpolední kvalifikaci naopak po deseti minutách a po třech kolech zastavil s poruchou motocyklu. Prozatím mu tedy patří poslední, 29. místo.
Supersport
Snad tradičním vítězem první kvalifikace třídy šestistovek se stal australský jezdec týmu Ten Kate Honda Karl Muggeridge, který časem 1:53,059 odsunul na druhé místo o 0,408 sekundy svého krajana Kevina Curtaina. Úspěch australských jezdců doplnil třetím místem Broc Parkes, jenž na čtvrté místo poslal Sebastiena Charpentiera. Pátý nejrychlejší byl Jurgen vd Goorbergh, jenž do sedla motocyklu Yamaha usedl po dlouhém, nočním výletu do nemocnice v Imole, kde byl dlouho vyšetřován pro podezření z akutního zánětu slepého střeva. Poté, co první tisková zpráva, rozeslaná včera večer světovým novinářům, hovořila o tom, že Goorbergh nenastoupí v Imole do závodů, je páté místo víc jak překvapením.
Na šestém místě skončil vítěz posledních dvou ročníků Katsuaki Fujiwara, který na sedmé odsunul Lorenza Lanziho, na osmé Fabiena Foreta a na deváté Michel Fabrizia, který po propuštění z týmu WCM nalezl azyl v týmu Italia Magabike,kde nahradil Alessio Corradiho. Desítku nejlepších uzavřel Matteo Baiocco.
Superstock
Alessandro Polita s motocyklem Ducati 999S se stal vítězem zmoklé kvalifikace třídy superstock. Polita svým časem 2:27,464 odsunul na druhé místo o 1,187 sekundy svého krajana Lorenza Alfonsiho. Třetím nejrychlejším jezdcem byl dnes Riccardo Chiarello, který na čtvrté místo odsunul Massima Roccoliho. Pátý skončil Alex Martinez jenž v tomto šampionátu hájí barvy českého týmu KL Intermoto Czech Republic. Šestým místem se může pochlubit Enrique Rocamora, sedmým John Laverty a osmým Alessio Brannetti. Devátý skončil Benjie Cockerill, zatímco desátý byl jediný český zástupce Tomáš Mikšovský. Tommy ještě minutu před koncem kvalifikace figuroval na šestém místě, předčasné zajetí do boxů dovolilo čtyřem soupeřům odsunout našeho jezdce na závěr nejlepší desítky.
Tým Akuna Racing nasadil opět své britské duo, do kvalifikace nastoupil však pouze mladší Barry Burrell, který se však v deštivém počasí prozatím nekvalifikoval. Druhý jezdec týmu, Richard Cooper, do deštivé kvalifikace vůbec nezasáhl.
Ve třídě Superstock se dokázalo dnes kvalifikovat pouze 15 jezdců. Kvalifikace všech tříd pokračuje zítra.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist