TT 2019 – V Bennetts Lightweight TT dominoval Dunlop, Dokoupil patnáctý

Devatenácté vítězství TT si v závodě Bennetts Lightweight TT připsal Michael Dunlop, který ve dvou kolech porazil Jamie Cowarda rozdílem pouhé sekundy a tří desetin. Dunlop má šanci získat jubilejní dvacátý triumf v pátečním závodě Senior TT, kterým se, pokud počasí umožní, uzavře letošní ročník závodů Tourist Trophy na ostrově Man.

Do závodu Bennetts Lightweight TT Michael Dunlop startoval šestý. Na dráze už byl Davey Todd, který s Nortonem 650 startoval jako první. Na plný plyn už jeli také jezdci jako John McGuiness nebo Stefano Bonetti, který měl v plánu navázat na slavné vítězství z North West 200. Závod nakonec dokončil za Michaelem Rutterem šestý.

Od Glen Helen už vedl Michael Dunlop, který na druhého Jamie Cowarda najel 2,7 sekundy. Třetí jel Gary Johnson, čtvrtý byl Ryan Farquhar s KMR a sedm desetin za ním Ital Boneti. Před výjezdem do hor měl Dunlop čtyři sekundy na Cowarda, ale tento náročný úsek pro něho znamenal ztrátu a výhoda se v Bungalow scvrkla na dvě sekundy.

Cestou na Cronk-ny-mona převzal Jamie Coward vedení a po nájezdu do druhého kola měl na druhého Dunlopa náskok necelých osmi desetin. Do závodu odstartoval také Peter Hickman, který dnes vyhrál dvoje klání, ale tentokrát byl ve druhém, tedy kvůli zkrácení, posledním kole až osmý v pořadí.

V úseku Ballaugh byl rozdíl mezi Cowardem a Dunlopem jen 0,163 sekundy. Od Ramsey už vedl Michael Dunlop, který Cowardovi ujel na rozdíl 1,431 sekundy. Intenzivní bitva o vítězství v závodě natáhla ztrátu třetího Lee Johnstona na téměř 19 sekund. Tlak Cowarda zesílil a v Bungalow byla jeho ztráta na vedení 1,2 sekundy.

Cílovou čarou projel na první pozici Michael Dunlop, ale musel čekat až jak dopadne Jamie Coward, jemuž se povedlo dostat ztrátu v Cronk-ny-Mona na necelých osm desetin. Coward nakonec bitvu o vítězství prohrál rozdílem 1,299 sekundy, takže mu mohlo být útěchou zisk prvního umístění na stupních vítězů. Michael Dunlop vyhrál svůj devatenáctý závod TT. Třetím jezdcem v pořadí byl Lee Johnston v sedle Ashcourt Racing KMR Kawasaki, jemuž na prvního scházelo čtyřiadvacet sekund.

Český závodník Michal Indi Dokoupil po většinu klání figuroval na čtrnácté pozici a ve finále byl na konečné patnácté příčce, což je rozhodně výborné umístění vzhledem ke konkurenci. Dokoupil má další bronzovou repliku, celkově již dvaadvacátého Merkura. Slovenský jezdec Miroslav Sloboda závod dokončil devětadvacátý.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist