TT 2018 – Na špici výsledkové listiny je znovu Michael Dunlop

Páteční kvalifikační jízdy byly poslední možností jezdců se připravit na den závodu, který je už v sobotu 2.června 2018. Když první závodníci mířili na horský okruh, zůstávala po dešti stále mokrá místa v úsecích jako Laurel Bank, Alpine, Ginger Hall a Ramsey Hairpin. Během večera došlo i na červené vlajky, ale naštěstí tam ke zranění jezdce nedošlo, bylo třeba jen odstranit olej z asfaltu. V superbicích zajel nejrychleji Michael Dunlop, Peter Hickman byl nejrychlejší v třídě Superstock, supersporty ovládl James Cowton a kategorii sidecar John Holden s Lee Cainem.

Své ambice před prvním závodem superbiků na ostrově Man prozradil Michael Dunlop (BMW/Tyco BMW), když v pátek zajel ze všech nejrychleji kolo horského okruhu za 17'01.391 sekundy průměrnou rychlostí 132.983mph. Jezdec BMW měl v každém z tří kol rychlost nad 132mph, což dokazuje, že je na šest kol sobotního klání dokonale připravený. Na druhé pozici je Dean Harrison (Kawasaki/Silicone Engineering), jemuž se daří od prvního dne letošního ročníku podávat velmi stabilní výkony a jeho pátečním maximem bylo 131.858mph. Nad 130mph ještě zajel třetí James Hillier (Kawasaki/Quattro Plant JG Speedfit Kawasaki) a čtvrtý David Johnson (BMW/Gulf BMW). Jezdec s jedničkou na kapotě Conor Cummins (Honda/padgettsmotorcycles.com) je pátý s průměrem 129.461mph.

V kombinaci časů odjetých ve všech kvalifikačních trénincích je nejrychlejším jezdcem Dean Harrison (Kawasaki) s kolem za 16'57.728 sekundy a průměrem na 133.462mph. Druhý je Michael Dunlop (BMW) a třetí Peter Hickman (BMW). Čtvrtý nejrychlejší Dan Kneen (BMW) již bohužel do závodu startovat nebude, nicméně jeho bratr Ryan Kneen na Manu za Dana dokončil jeho kolo cti. Přítomna byla také Danyho partnerka Leanne. Top5 TT SBK uzavírá Conor Cummins (Honda). Český závodník Kamil Holán (BMW) se do závodu kvalifikoval sedmadvacátým časem (124.571mph). Michal Indi Dokoupil (Kawasaki) se do závodu SBK nekvalifikoval. „Mám za sebou poslední kvalifikační den, který nebyl ideální. Každopádně na zítřejší šestikolový masakr jménem Superbike TT jsem připravený a kvalifikační čas 18:10 mě naplňuje optimismem. Moc se těším a doufám, že si to užijete alespoň na dálku!“ uvedl Kamil Holán.

V kategorii Superstock je na první pozici Peter Hickman (BMW/Smiths Racing BMW) s časem na kolo 17'18.212 sekundy a průměrem 130.829mph. Mimo Hickmana nikdo jiný v pátek nepřekonal hranici 130mph, protože většina kvůli přerušením odjela jen jedno kolo v sedle superstockové motorky. Na druhé pozici je se 127.562mph David Johnson (BMW/Gulf BMW), třetí Gary Johnson (Kawasaki/RAF Regular & Reserves Kawasaki / Briggs Equipment UK Lt.) nastavil průměr na 127.360mph.

V kombinaci časů kvalifikačních jízd si provizorní první pozici na startu vyjel Peter Hickam (BMW) časem z poslední páteční kvalifikace 17'18.212 sekundy a průměrem 130.829mph. Druhý je Dean Harrison (Kawasaki), třetí Conor Cummins (Honda), čtvrtý David Johnson (BMW) a pátý Dan Kneen (BMW), jehož ale na startu již neuvidíme.

V kategorii Supersport byl v pátek nejrychlejším jezdcem James Cowton (Kawasaki/McAdoo Kawasaki Racing) s kolem za 18'20.911 sekundy a průměrem 123.378mph. Druhým jezdcem v pořadí je Gary Johnson (Triumph/RAF Regular & Reserves / GML Triumph), třetí Adam McLean (Kawasaki/McAdoo Racing). V pátek byli vidět závodníci z České republiky, protože Kamil Holán (Yamaha/Dafit Motoracing) zajel na dvanácté místo (115.813mph) a Michal Indi Dokoupil (Yamaha/Das Trans Racing) byl v hodnocení patnáctý (114.714mph).

Výsledkem kvalifikačních jízd supersportů je první pozice Deana Harrisona (Kawasaki) s kolem za 17'59.743 sekundy a průměrem na 125.797mph. Na druhé pozici je Michael Dunlop (Honda), třetí Conor Cummins (Honda), čtvrtý je James Hillier (Kawasaki) a pátý Dan Kneen (Honda). Kamil Holán (Yamaha) se do závodu prozatím kvalifikoval jednačtyřicátý (117.802mph), Michal Indi Dokoupil (Yamaha) je na dvaašedesáté pozici s průměrem 115.199mph.

Po dvacáté hodině místního času vyjely na horský okruh posádky Formula Two Sidecars a byl to znovu stroj s číslem tři, jehož jezdci dokázali zajet na první pozici výsledkové listiny. S časem na kolo 19'33.790 sekundy (115.717mph) byli v pátek první John Holden / Lee Cain (Honda/Silicone Engineering/Barnes Racing). Těsné to bylo na druhé a čtvrté pozici, kde se umístily posádky Alan Founds/Jake Lowther (Yamaha/Brian Gray Powerbiking), Peter Founds/Jevan Walmsley (DDM/Trustland Group) a Tim Reeves/Mark Wilkes (Honda/Carl Cox Motorsport powered by H&S Contractors).

Pořadí na startu prvního sobotního závodu je (116.554mph) Ben Birchall/Tom Birchal (Honda), druzí John Holden/Lee Cain (Honda), třetí Tim Reeves/Mark Wilkes (Honda), čtvrtí Alan Founds/Jake Lowther (Yamaha) a první pětku uzavírá posádka Peter Founds/Jevan Walmsley.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist