Výměna generací ještě neskončila...

Zavedení motocyklů kubatury do 800 cc v MotoGP v loňském roce nastartovalo celkem překvapivý, ale dost podstatný pohyb v jezdeckém obsazení závodních stájí královské kubatury.

Hvězdy typu Marco Melandriho, Toni Eliase, Nicky Haydena - na snímku - či Johna Hopkinse pomalu pohasínají. Ještě více se to týká "oldies" jako jsou Shinya Nakano, Colin Edwards nebo Loris Capirossi. A zdá se, že i superstar Valentino Rossi bude brzy muset uznat, že jeho čas už nadešel...


A právě až na Rossiho nedokázali všichni shora jmenovaní na lehkých nových motocyklech o obsahu 800 cc předvést v loňském roce nic zvláštního. A v letošní sezóně to nevypadá pro ně o mnoho lépe. Generační výměna je v plném proudu. 


Ke slovu se dostávají kromě úřadujícího mistra světa Caseyho Stonera také Jorge Lorenzo - na snímku, Dani Pedrosa a Andrea Dovizioso.


Právě poslední jmenovaný zajel v Qataru skvělé poslední kolo a odsunul Valentina Rossiho k pátému místu. Takže žádné překvapení, že právě jezdec týmu JIR-Scot padl pro svůj neoddiskutovatelný talent a závodnickou sílu v soubojích muže proti muži do oka "bossům" od Hondy.
A Jorge Lorenzo je už nyní brán jako logický nástupce Rossiho. 

Dokonce sám "doctor" se vyjadřuje o Mallorčanovi jen v těch nejvyšších tónech. Zde se pochopitelně vkládá otázka, zda právě ta jednouduchost, s jakou jsou nyní nové motocykly za pomocí elektroniky ovladatelné, nedají pro příští sezónu šanci dalším dvěstěpadesátkářům.



Vždyť Mattia Pasini, Héctor Barbera, Mika Kallio či na snímku zachycený Alvaro Bautista se tvrdě a dost nekompromisně tlačí do královské kubatury a je to pouze otázka času, kdy týmoví bossové MotoGP sáhnou po dalších předních jezdcích dvěstěpadesátek. 


Nejpozději v příštím roce budou muset někteří "oldies" tuto kubaturu opustit. Max Biaggi, Sete Gibernau, Carlos Checa, Alex Barros a Co. se už dříve propadli "roštem"...

A brzy budou následovat Shinya Nakano, Colin Edwards a také muž na fotografii, Loris Capirossi, a jako další budou na řadě celkem logicky Valentino Rossi, Marco Melandri či Nicky Hayden



Prostě generační výměna byla odstartována díky novým motocyklům. A rutina už nehraje při samotném závodění svou podstatnou roli.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist