Úspěšná cesta Marca Márqueze

Španěl Marc Márquez zaznamenal v motocyklovém mistrovství světa tolik úspěchů, jako v jeho letech jen málokdo z jezdců. Rodák z Cervery je jedním z největších talentů současnosti a právě dnes slaví jednadvacet let.

V jednadvaceti je Marc Márquez vítězem všech tří kubatur mistrovství světa silničních motocyklů. V roce 2010 slavil první titul v nejnižší kubatuře do 125ccm, kde závodil v barvách týmu Red Bull Ajo Motorsport. O dva roky později vítězí v třídě Moto2 a přestupuje k továrnímu týmu Hondy v MotoGP. Ve svém premiérovém ročníku 2013 získává titul mistra světa.
Marc Márquez je nejmladším vítězem závodu královské kubatury, zároveň nejmladším jezdcem, který vedl průběžné hodnocení královské kubatury a nakonec nejmladším jezdcem, který v královské kubatuře vyhrál titul mistra světa. To vše Španěl stihl do svých jednadvaceti let.
Některé z milníků Marca Márqueze, kterých dosáhl v mistrovství světa:

  • 22.červen 2008 (15 let a 126 dnů) – nejmladší Španěl a druhý nejmladší jezdec vůbec, který získal umístění na stupních vítězů v seriálu Grand Prix
  • 16.květen 2009 (16 let a 86 dnů) – druhý nejmladší jezdec v historii motocyklového šampionátu, který vybojoval start z pole position v závodu seriálu Grand Prix
  • 7.listopad 2010 (17 let a 264 dnů) – nejmladší Španěl a druhý nejmladší jezdec vůbec, který vyhrál titul mistra světa v třídě do 125ccm
  • 7.duben 2013 (20 let a 49 dnů) – nejmladší jezdec, který získal umístění na stupních vítězů královské kubatury, když cílem Velké ceny Kataru 2013 projel třetí. Márquez byl zároveň nejmladším jezdcem, který v MotoGP zajel nejrychlejší kolo závodu.
  • 20.duben 2013 (20 let a 62 dnů) – vítězstvím v kvalifikaci na Velkou cenu v texaském Austinu je Márquez vůbec nejmladším jezdcem, který v královské kubatuře vyhrál start z pole position
  • 21.duben 2013 (20 let a 63 dnů) – vítězstvím v závodu třídy MotoGP Velké ceny Texasu se Márquez stává vůbec nejmladším jezdcem, který vyhrál závod královské kubatury a zároveň nejmladším jezdcem s vítězstvím ve třech třídách seriálu Grand Prix. Také je nejmladším jezdcem, který v královské kubatuře získal dvoje umístění na stupních vítězů v řadě a jenž ve stejném podniku Grand Prix získal pole position, nejrychlejší kolo závodu a vítězství v závodu.
  • 10.listopad 2013 (20 let a 266 dnů) – Marc Márquez se stává nejmladším mistrem světa královské kubatury v historii, nejmladším jezdcem, který vyhrál titul ve třech motocyklových třídách a také nejmladším nováčkem.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist