Suzuki plánuje odchod z MotoGP, oznámení se čeká každým dnem

Po testech v Jerezu začala paddockem MotoGP rezonovat informace o odchodu Suzuki z MotoGP a to už po skončení letošní sezony. Důvody mají být finanční ve spojení se ztrátami dvou let pandemie Covid-19 a nyní celosvětové ekonomické situace spojené s válkou na Ukrajině. Suzuki tuto informaci zatím nepotvrdila, oficiální oznámení se čeká už dnes.

Samotný tým Suzuki MotoGP se tuto informaci dozvěděl v pondělí krátce před zahájením testování v Jerezu. Pro všechny to musel být pořádný šok stejně jako pro ostatní z paddocku mistrovství světa silničních motocyklů. Italský server GPOne.com píše, že Livio Suppo byl k Suzuki povolán právě proto, aby provedl zásadní změny v rozpočtu a situaci zachránil, ale rozhodnutí padlo na nejvyšších místech představitelů Suzuki v Japonsku.

Suzuki plánuje odejít z šampionátu v němž jejich jezdci dosahují vynikajících výsledků. V roce 2020 vyhráli titul mistra světa s Joanem Mirem a dnes jsou v pozici, že každý z dvojice jejich továrních jezdců může usilovat o titul mistra světa, protože stroj GSX-RR patří mezi nejlepší na startovním roštu.

Podobně jak ostatní výrobci také Suzuki podepsala s promotérem Dorna Sports pětiletý kontrakt, který jim vyprší koncem roku 2026. Pokud Suzuki opravdu odchod potvrdí, nebude to kvůli nedodržení smlouvy odchod levný. Každopádně Suzuki bude na startovním roštu chybět.

AKTUALIZACE (12.5.2022) – krátce před zahájením závodního víkendu sedmé GP sezony Velké ceny Francie, společnost Suzuki Motor Corporation potvrdila jednání s Dorna Sports ohledně jejich odchodu z MotoGP po končení sezony 2022. V krátkém sdělení Japonci jako důvod uvedli ekonomickou situaci a nutnost soustředit pozornost na velké změny ve světě automobilů, což Suzuki nutí přesunout finanční náklady a lidské zdroje na vývoj nových technologií. Společnost také poděkovala svému týmu Suzuki Ecstar a všem, kteří podporovali závodní aktivity Suzuki v oblasti motocyklového sportu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist